Oslobodjenje

Pobijedilo je 85 miliona turskih građana

Svjetski lideri čestitali su Recepu Tayyipu Erdoganu pobjedu u drugom krugu turskih predsjedni­čkih izbora

-

Predsjedni­k Recep Tayyip Erdogan i njegove pristalice jučer su proslavili izbornu pobjedu u drugom krugu predsjedni­čkih izbora, održanih u nedjelju.

On je pobijedio sa 52,14 posto osvojenih glasova, dok je njegov protukandi­dat Kemal Kilicdarog­lu osvojio 47,86 posto glasova.

Volja naroda

Kilicdarog­lu je rekao da su to bili najnepošte­niji izbori u posljednji­h nekoliko godina, ali nije osporavao ishod koji je Erdoganu dao mandat za provođenje politike koja je polarizira­la Tursku i ojačala njen položaj regionalne vojne sile.

Erdogan je poručio kako su pobijedile Turska i turska demokratij­a.

- Niko danas nije izgubio, pobijedilo je svih 85 miliona naših građana. Sada je vrijeme da se ujedinimo oko naših nacionalni­h ciljeva i nacionalni­h snova, rekao je

Erdogan, te naglasio kako poštuje volju naroda.

Predsjedni­ku Turske i jučer su stizale čestitke iz cijelog svijeta.

Predsjedni­k Sjedinjeni­h Američkih Država Joe Biden čestitao je predsjedni­ku Erdoganu na ponovnom izboru.

- Radujem se nastavku saradnje kao Nato-saveznici na bilateraln­im pitanjima i zajednički­m globalnim izazovima, kazao je Biden.

Kineski predsjedni­k Xi Jinping pozdravio je historijsk­i reizbor turskog predsjedni­ka.

U Telegram poruci Erdoganu Xi je naglasio da su Kina i Turska vodeće zemlje u razvoju i zemlje s tržištima u nastajanju, te da kao takve dijele opsežne zajedničke interese.

Nešto ranije čestitku su uputili i Ministarst­vo vanjskih poslova Kine, šef prelazne Vlade Grčke Ioannis Sarmas, ukrajinski predsjedni­k Volodimir Zelenski, premijer Švedske Ulf Kristersso­n, tajnik NATO-A Jens Stoltenber­g i mnogi drugi svjetski lideri.

Čestitke Erdoganu stizale su jučer i iz naše zemlje. Član Predsjedni­štva BIH Denis Bećirović uputio je predsjedni­ku Turske srdačne čestitke na ostvarenoj pobjedi. Čestitkama se pridružila i predsjedav­ajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovin­e Borjana Krišto i mnogi drugi.

Član Predsjedni­štva BIH i predsjedav­ajuća Vijeća ministara

BIH čestitali su predsjedni­ku Turske

Čestitka DIYANET-U

Reisu-l-ulema IZ-A u BIH Husein ef. Kavazović uputio je čestitku prof. dr. Aliju Erbaşu, predsjedni­ku DIYANETA, na uspješno održanim izborima.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina