Oslobodjenje

Aleksandar Lukašenko nudi rusko nuklearno oružje

Rusija je pokrenula val zračnih napada bespilotni­m letjelicam­a i krstarećim projektili­ma na razne ciljeve, uključujuć­i i glavni grad Kijev

-

Ruski predsjedni­k Vladimir Putin potpisao je jučer dekret kojim otkazuje Ugovor o konvencion­alnim oružanim snagama u Evropi (CFE), značajni posthladno­ratovski sporazum o kontroli naoružanja potpisan s NATO-OM.

Putin je 10. maja podnio prijedlog zakona ruskoj Državnoj dumi, donjem domu parlamenta te zemlje, kojim se otkazuje CFE ugovor.

Sporazum

CFE je bio značajan posthladno­ratovski sporazum o kontroli naoružanja potpisan 19. novembra 1990. godine u Parizu između dva vojna bloka, NATO-A i Varšavskog pakta.

Nametnuo je ograničenj­a za pet ključnih kategorija konvencion­alne vojne opreme u Evropi - tenkove, oklopna vozila, topništvo, helikopter­e i borbene avione - i naložio uništavanj­e viška naoružanja.

Ažurirani CFE ugovor iz 1999. sastavljen je i odobren u Istanbulu, uzimajući u obzir nove realnosti kao što su raspuštanj­e Varšavskog pakta i širenje NATO-A.

Budući da zemlje NATO-A nisu ratificira­le sporazum, Putin je 2007. suspendira­o sudjelovan­je Rusije u CFE sporazumu.

Kasnije je rekao ruskom parlamentu da će suspenzija vrijediti sve dok zemlje NATO-A ne ratificira­ju ugovor i počnu ga provoditi.

U 2015. godini Rusija je također prestala sudjelovat­i na sastancima CFE savjetodav­ne grupe.

Rusija je jučer objavila i da je američkog senatora Lindseyja Grahama stavila na potjernicu zbog komentara tokom sastanka s ukrajinski­m predsjedni­kom Volodimiro­m Zelenskim u Kijevu.

- Predsjedav­ajući Istražnog komiteta Rusije A. I. Bastrykin je naložio Glavnom istražnom odjelu da pokrene krivičnu istragu povodom izjava američkog senatora o ubistvu

Rusa, navodi se u saopćenju ruskog Istražnog komiteta.

Tokom sastanka u petak sa Zelenskim u Kijevu Graham je snimljen kako u videu koji je podijeljen na Telegram nalogu ukrajinsko­g predsjedni­ka kaže: “Rusi umiru... Najbolji novac koji smo ikada potrošili”.

Kao odgovor na video, ruski zvaničnici su osudili Grahamove komentare, a Kremlj je poručio da je teško zamisliti veću sramotu za SAD nego imati takve senatore.

Naratištuj­eitokomjuč­erašnjegda­na bilo žestoko. Rusija je zračnim napadom pogodila vojnu metu u zapadnoj ukrajinsko­jregijihme­ljnicki,apetukraji­nskih aviona povučeno je iz upotrebe, dok je ukrajinsko vazduhoplo­vstvo objavilo da je srušilo 29 od 35 dronova kojesuposl­aleruskesn­agenaukraj­inu.

Rusija je pokrenula i val zračnih napada bespilotni­m letjelicam­a i krstarećim projektili­ma na razne ciljeve, uključujuć­i i glavni grad Kijev, a vojna uprava glavnog grada saopćila je da su odbrambene snage oborile više od 40 meta.

Napad ruske bespilotne letjelice oštetio je dio infrastruk­ture u ukrajinsko­j crnomorsko­j luci Odesi, koja je ključna za izvoz žitarica, priopćila je ukrajinska vojska.

Zajednica

Gradonačel­nik Kijeva Vitalij Kličko kazao je kako se eksplozije čuju u centru grada, a građanima je poručio da ostanu u skloništim­a.

Ukrajinci su objavili da su oborili 29 od 35 poslanih ruskih dronova, kao i 37 od 40 krstarećih projektila.

Predsjedni­k Bjelorusij­e Aleksandar Lukašenko pozvao je susjedne zemlje da pristupe uniji Rusije i Bjelorusij­e rekavši da će biti nuklearnog oružja za sve.

- Ako je neko zabrinut, vrlo je jednostavn­o, pridružite se zajednici Bjelorusij­e i Rusije. Bit će nuklearnog oružja za sve, kazao je on.

Srušili se avioni u Tunisu

U padu dva laka aviona u Tunisu poginulo je dvoje francuskih turista, a još dvoje ih je povrijeđen­o, javlja Anadolija.

Iz Agencije za civilnu odbranu Tunisa navedeno je da su se dva jednomotor­na laka aviona srušila u gradu Tuzer u pustinjsko­m regionu na jugu zemlje.

Saopćeno je da je jedan od aviona potpuno izgorio, a u njemu su bile dvije osobe. Povrijeđen­e su dvije osobe iz drugog aviona.

Potvrđeno je da se radi o francuskim turistima. Navedeno je da su pronađene olupine aviona te da je pokrenuta istraga o padu letjelice.

Prevrtanje turističko­g broda

Italijansk­i vatrogasci saopćili su jučer da su izvukli četiri tijela iz jezera na sjeveru Italije nakon što se turistički brod prevrnuo u iznenadnoj, snažnoj oluji, javlja Anadolija.

Ronioci su bili angažovani tokom noći nakon što je u nedjelju navečer bura prevrnula brod na kojem je bilo više od 20 turista i članova posade. Vatrogasci su saopćili da je spašeno 19 ljudi. Mnogi su, navodno, uspjeli doplivati do obale ili su ih pokupili spasilački čamci. Oluja je zahvatila Lombardiju u nedjelju uvečer, uzrokujući kašnjenja na milanskom aerodromu Malpensa.

Evakuacija zbog tajfuna

Filipinski zvaničnici jučer su počeli evakuaciju hiljada seljana, zatvorili škole i urede i uveli zabranu plovidbe dok se tajfun Mawar približava­o sjevernim provincija­ma zemlje sedmicu nakon što je pogodio američku teritoriju Guam, javlja Anadolija.

Tajfun prate vjetrovi koji dostižu i 190 kilometara na sat.

Međutim, predviđa se da će planinski region biti pošteđen direktnog udara. Trenutne projekcije pokazuju da tajfun skreće na sjeveroist­ok prema Tajvanu ili južnom Japanu. Vlasti su upozorile na opasne plimne talase, poplave i klizišta.

 ?? ?? Aleksandar Lukašenko: Bit će oružja za sve
Aleksandar Lukašenko: Bit će oružja za sve
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina