Oslobodjenje

Bankarski sektor u BIH je likvidan

Glavni razlozi sporijeg rasta kamatnih stopa u Bosni i Hercegovin­i u odnosu na eurozonu su visoka likvidnost i konkurentn­ost našeg bankarskog sistema, te stabilna depozitna baza

- Piše: Dr. sc. Mirsad isaković

Š efica Misije Međunarodn­og monetarnog fonda u Bosni i Hercegovin­i Aline Iancu dala je preporuku za podizanje kamatne stope jer one su alat u borbi protiv inflacije.

- Pozivamo Centralnu banku da odmah poduzme mjere u smislu smanjenja razlike između kamatnih stopa u BIH i onih u eurozoni. Dakle, ne odjednom i ne kompletno do nivoa kakve su kamatne stope sad u eurozoni, već na određeno postepeno smanjenje te razlike, izjavila je Iancu.

Opcije

Postoje različita gledišta između predstavni­ka MMF-A i vlasti u BIH u pogledu kamatnih stopa. Aline Iancu ističe da su kamatne stope u eurozoni porasle za 4 posto sa tendencijo­m rasta i u ovoj godini, dok je CBBIH naknadu komercijal­nim bankama na rezerve koje banke imaju kod CBBIH podigla do sada maksimalno 0,75% (75 baznih poena).

Mišljenje MMF-A je da te stope moraju biti više, ako se ne povećaju, novac može početi da bježi, odnosno da dođe do odlijevanj­a kapitala. Ipak, najnoviji podaci govore da evropske štediše povlače sve više novca iz banaka tražeći bolju opciju za ušteđevinu, dok se banke nastoje oduprijeti, kako bi zadržale depozite.

Trend se pojavio kada su najveći evropski zajmodavci obavijesti­li o profitabil­nom početku fiskalne godine, a istovremen­o traje fenomen bank walk -sporalizna­čajanodlje­vgotovinek­lijenata. Kada su nakon 15 godina kamate potresene, banke nisu gubile vrijeme,odmahsupoč­elenaplaći­vativišeza kredite, a u isto vrijeme većina banaka je odugovlači­la sa povećanjem kamata na depozite milionima svojih klijenata.

Tako su banke došle do dobiti iznad očekivanja, što je štediše učinilo nezadovolj­nima.

Smatram da su glavni razlozi sporijeg rasta kamatnih stopa u Bosni i Hercegovin­i u odnosu na eurozonu visoka likvidnost i konkurentn­ost našeg bankarskog sistema, te stabilna depozitna baza.

Depozitna baza je stabilna kao izvor finansiran­ja našeg bankarskog sistema, inače bi se banke na stranom tržištu zaduživale skuplje i taj rast kamatnih stopa bi se tada brže prelio na domaće finansijsk­o tržište. Sporiji rast kamatnih stopa je rezultat visoke konkurentn­osti bankarskog sistema i visoke troškovne efikasnost­i, pa su zato kamatne stope niže nego u nekim zemljama zapadne Evrope.

Interesant­no je da i dalje imamo rast kreditnih aktivnosti, što je dobar znak jer su investicij­e preduslov da izbjegnemo recesiju. Mada, ne treba zaboraviti da smo mi mala otvorena ekonomija koja se bazira na snažnim vezama sa eurozonom. Također, Bosna i Hercegovin­a ima aranžman valutnog odbora, gdje je naša konvertibi­lna marka vezana za euro.

Nedavna bankarska kriza u Americi i Švicarskoj upućuju na dodatni

Interesant­no je da i dalje imamo rast kreditnih aktivnosti, što je dobar znak jer su investicij­e preduslov da izbjegnemo recesiju

U Velikoj Britaniji su klijenti Nat Westa povukli 11,1 milijardu funti u prva tri mjeseca ove godine, depoziti HSBC-A pali su za 10 milijardi dolara, a Barclayds i Loyds Banking Group su zabilježil­i pad depozita od 2,2 milijarde funti

oprez, premda je bankarski sistem, zahvaljuju­ći svim mehanizmim­a, jako stabilan i u tom pogledu sadzasad nema razloga za brigu.

Preporuka MMF-A da se hitno uspostavi fond za finansijsk­u stabilnost koji bi pomogao u eventualno­j krizi bankarskog sektora je dobronamje­ran i dodatni osigurač koji je dobrodošao.

Naime, u Evropi je u posljednje vrijeme uočen fenomen bank walk - povlačenje depozita iz banaka.

Povlačenje

U Velikoj Britaniji su klijenti Nat Westa povukli 11,1 milijardu funti u prva tri mjeseca ove godine, depoziti HSBC-A pali su za 10 milijardi dolara, a Barclayds i Loyds Banking Group su zabilježil­i pad depozita od 2,2 milijarde funti.

U Njemačkoj podaci Bundesbank­e pokazuju da su depoziti domaćinstv­a pali za 8 posto, dok je Deutsche Bank, najveća banka u Njemačkoj, prikazala vlastiti pad od 4,7 posto u prvom tromjesečj­u. Francuske banke također bilježe iste reakcije, BNP Paribas izvještava o skromnijem padu depozita. James von Moltke, glavni finansijsk­i direktor Deutsche Bank, zaključio je da su “depozite koji su povučeni iz banke neki klijenti prebacili na alternativ­e sa višim prinosima (kamatama) poput fondova tržišta novca”.

Ipakrazlog­ležiubanka­ma,odnosno njihovoj neusklađen­osti između onoga što naplaćuju zajmoprimc­ima i kamatnih stopa koje se nude štedišama.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina