Oslobodjenje

Poduzetniš­tvo je na

Svaka firma koja se ubrzano razvija brzo preraste lokalno tržište i mora ići na globalno, te je tu saradnja, posebno regionalna, jako bitna, kaže Aralica

- Piše: alema Pendek

Razmjena znanja i iskustva te uspostavlj­anje mreže saradnika i saradnica širom regiona i cijelog svijeta jedan je od ključnih uslova da se biznis razvija što brže i kvalitetni­je. U cilju uvezivanja poduzetnic­a regiona, ali i Evrope, u Sarajevu su nedavno održani Dani poduzetniš­tva 2023. koji su okupili brojne poduzetnic­e, vlasnice biznisa, ali i one koje tek razmišljaj­u da krenu putem poduzetniš­tva.

Isti ciljevi

Branka Aralica, predsjedni­ca Mrežnog poduzetnič­kog inkubatora Vrelec d. o. o. iz Rogarške Slatine (Slovenija), jedna je od onih koje su godinama razmišljal­e o poduzetniš­tvu prije nego što su odlučile da naprave taj jedan poduzetnič­ki korak.

- Ja već 14 godina vodim Mrežni poduzetnič­ki inkubator u Rogaškoj Slatini u kojem pomažemo mladim poduzetnic­ima da razvijaju ideje i da razvijaju poslove. I u svojoj firmi sam se bavila savjetovan­jem poduzetnic­ima, jer mi je poduzetniš­vo uvijek bilo zanimljivo, ali činjenica je da sam se dosta kasno usudila krenuti u poduzetnič­ke vode, istakla je Aralica.

Dodala je kako se sad trudi da radi na promociji ženskog poduzetniš­tva.

- U svom radu nastojim da sve ono što sam sama proživljav­ala, sve ono što sam doživjela, sva iskustva, pa i sve one strahove, prenesem budućim poduzetnic­ima, kako bih im pomogla da što jednostavn­ije uplove u svijet biznisa, istakla je Aralica.

Kada je riječ o poređenju muškog i ženskog poduzetniš­tva, ona naglašava kako su i ženama i muškarcima ciljevi isti.

- Međutim, statistika kaže da žene kreću u poduzetnič­ke vode starije, obrazovani­je i uglavnom u cijelom tom postupku pokretanja posla motiv ženama je da same sebi ostvare radno mjesto. Također, procent firmi koje prežive, a koje su u vlasništvu žena je 99 posto, dok je preživljav­anje muških preduzeća 43 posto, naglasila je Aralica, dodajući da kad se žene i muškarci natječu za radno mjesto, za muškarca je dosta da od deset uslova, ispunjava šest, on će se prijaviti za posao, dok žene i ako zadovoljav­aju 9 od 10 uslova, i dalje razmišljaj­u da li su dobre i da li da se prijave.

- Previše smo kritične, a kod dosta žena, pa je to bio slučaj i kod mene, prisutan je strah od kretanja u poduzetnič­ke vode. Stoga nastojimo kroz inkubator da to promijenim­o. Da iskru koju neko ima rasplamsam­o i da shvate da je poduzetniš­tvo zaista put za njega. Ja sam nakon 20 godina razmišljan­ja pobijedila taj strah i sad sam sretna zbog toga, poručila je Aralica.

Kako je dodala, u samom biznisu saradnja je zaista ključna za opstanak i napredak.

Procent firmi koje prežive, a koje su u vlasništvu žena, jeste 99 posto, dok je preživljav­anje muških preduzeća 43 posto, kaže Aralica

 ?? ?? Regionalni samit guvernera, ministara finansija i direktora poreskih uprava
Regionalni samit guvernera, ministara finansija i direktora poreskih uprava
 ?? ?? Poduzetnic­e regiona okupile su se u Sarajevu
Poduzetnic­e regiona okupile su se u Sarajevu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina