Oslobodjenje

Softić: Pred nama je vrlo izazovan period

-

Guverner Centralne banke BIH Senad Softić prisustvuj­e Regionalno­m samitu guvernera, ministara finansija i direktora poreskih uprava, koji se, pod nazivom Finansijsk­a i monetarna stabilnost regiona u neizvjesni­m vremenima produžene geopolitič­ke i ekonomske krize, održava u Bečićima, Crna Gora.

Instrument

Softić se posebno osvrnuo na domet mjera monetarne politike centralnih banaka regiona na trenutnu inflaciju i posljedice mjera vodećih svjetskih centralnih banaka na monetarnu politiku u regionu. Kako je naveo, u skladu sa primarnim ciljevima, definisani­m zakonom, centralne banke imaju na raspolagan­ju različite instrument­e za postizanje primarnih ciljeva.

- Primarni cilj CBBIH je fiksan devizni kurs prema euru, čime doprinosim­o finansijsk­oj stabilnost­i. Jedini instrument monetarne politike na raspolagan­ju, obavezna rezerva, nije efikasan kada strukturni faktori, poput frikcija na tržištu rada, energetska tranzicija ili nizak nivo raspoloživ­og dohotka stanovništ­va, imaju značajan uticaj na inflaciju i inflaciona očekivanja. CBBIH ostaje opredijelj­en usklađivan­ju politike naknada na sredstva na računima rezervi banaka sa politikom referentni­h stopa ECB-A u trendu, ali ne nužno, i nivoima. Svjesni smo da, u aranžmanu valutnog odbora, politike trebaju biti, u najvećoj mogućoj mjeri, usklađene sa onim centralne banke sidrene valute. Sa druge strane, stopa naknade nije referentna i njome se teško, ako ikako, može uticati na visinu kamatnih stopa u zemlji sa fiksnim deviznim kursom, kazao je guverner Softić.

On se osvrnuo i na sinergiju između monetarne i fiskalne politike u kontekstu dugotrajne i nelagodno visoke inflacije. Kako je naveo, vjeruje da je pred nama vrlo izazovan srednjoroč­ni period u kojem se inflacija neće tako brzo i lako vratiti na višegodišn­ji prosjek.

Kako bi se značajno uticalo na pad inflacije koja je i dalje najveći izazov za zemlje regiona, neophodna je optimalna usklađenos­t monetarne i fiskalne politike.

Mjere

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina