Oslobodjenje

Jedini put ka rastu je smanjenje inflacije

Banka Engleske je povećavala kamatne stope kao način da se uhvati ukoštac sa inflacijom, što podržava i ministar Hunt

-

Ministar finansija Velike Britanije Jeremy Hunt izjavio je da mu nije problem da Britanija padne u recesiju ako je to potrebno da se pobijedi inflacija. On je to izjavio nekoliko dana nakon što je Međunarodn­i monetarni fond saopštio da će Britanija izbjeći metak.

Prioritet

uključuje cijene hrane i energenata) na najvišem nivou od 1992. godine, dok hrana ostaje alarmantno skupa.

Hunt je za Sky News rekao da je davanje prioriteta mjerama za usporavanj­e rasta cijena neophodno čak i ako povećanje kamatnih stopa nanese štetu britanskom bruto domaćem proizvodu (BDP-U) koji je mjerilo veličine ekonomije.

Na pitanje da li podržava akcije Banke čak i ako bi to moglo da izazove recesiju, Hunt je rekao:

- Da, jer je na kraju inflacija izvor nestabilno­sti. Ako želimo da imamo prosperite­t, da razvijamo ekonomiju, da smanjimo rizik od recesije, moramo da podržimo Banku Engleske u teškim odlukama koje ona donosi. Moram da uradim nešto drugo, a to je da se uvjerim da su odluke koje donosim kao ministar veoma teške da izbalansir­am knjige, tako da tržišta, svijet mogu da vide da je Britanija zemlja koja plaća svoj put - sve ove stvari znače da su monetarna politika Banke Engleske (i) fiskalna politika ministra usklađene.

Britanski premijer Rishi Sunak navodno je odredio inflaciju kao svoj glavni prioritet uoči opštih izbora koji bi trebalo da se organizuju u naredne dvije godine. Premijer je u januaru - kada je inflacija iznosila 10,1 posto - obećao da će je ove godine prepolovit­i.

Kompromis

Guverner Banke Engleske Andrew Bailey smatra da još postoji šansa da Vlada ispuni obećanje uprkos tome što cijene nastavljaj­u da rastu.

- To nije kompromis između borbe protiv inflacije i recesije. Na kraju, jedini put ka održivom rastu je smanjenje inflacije, kazao je Hunt.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina