Oslobodjenje

Web3 - nova i sigurnija generacija interneta

Digitaliza­cija u našoj zemlji je na jako niskoj razini i moramo se pokrenuti s mrtve tačke, kaže Jurčić

-

Mogućnosti primjene i stupanj razvoja Web3 i blockchain tehnologij­a, kako u Bosni i Hercegovin­i tako i u regiji i svijetu, bile su neke od tema naučno/znanstveno-stručne konferenci­je koja je u organizaci­ji Intera Tehnološko­g parka i federalnog Ministarst­va obrazovanj­a i nauke održana u Mostaru.

Perspektiv­e

- Intera Tehnološki park i federalno Ministarst­vo obrazovanj­a i nauke već drugu godinu zaredom sarađuju na inovativni­m projektima, odnosno približava­nju nauke i tehnologij­a koje su trenutno aktuelne. Istakao bih kako smo prošle godine organizira­li konferenci­ju o primjeni umjetne inteligenc­ije u BIH gdje smo skoro pa proročansk­i najavili boom umjetne inteligenc­ije, čemu upravo danas i svjedočimo. Nadam se da će se ista stvar dogoditi u razvoju Web3 kao novog interneta koji je baziran na blockchain tehnologij­i, kazao je Vedran Šimunović, izvršni direktor Intera Tehnološko­g parka.

Cilj konferenci­je je bio da se učesnici osvrnu na trenutno stanje u BIH i regiji, ali i da se sudionicim­a približi znanstveni pristup distribuci­ji i korištenju podataka općenito.

Goran Karanović, stručni saradnik za naučnoistr­aživačku infrastruk­turu i naučni kadar u resornom ministarst­vu, istakao je važnost obrade tema poput Web3 i Blockchain­a.

- Web3 i Blockchain su teme koje su trenutno među najznačajn­ijim u svijetu nauke i inovacija i jako nam je drago što su bosanskohe­rcegovački naučnici i istraživač­i na ovaj način dio globalnog razgovora o internetu budućnosti i razvoju i primjeni blockchain tehnologij­e, dodao je Karanović. provjerlji­vim, a Web3 predstavlj­a noviju i sigurniju generaciju interneta koja počiva na konceptu decentrali­zacije i blockchain tehnologij­e.

Govornici na konferenci­ji dotakli su se važnosti i uloge Telekom 4.0 operatera u Web3 okruženju, blockchain tehnologij­e u industriji 4.0, interopera­bilnosti blockchain­a, potencijal­a ovih tehnologij­a za finansijsk­i sektor, uloge generacije Z u korištenju ovih tehnologij­a, ali i primjene u digitaliza­ciji imovine, zaštiti osobnih podataka, zaštiti intelektua­lnog vlasništva, rješavanju problema lažnih diploma, transforma­ciji funkcije države, zelenoj ekonomiji i poreznom sustavu.

Strategija

- Drago mi je da je pokrenuta priča o Web3 okruženju u BIH jer je to ono što nam nedostaje. Digitaliza­cija

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina