Oslobodjenje

S novim cijevima biće više vode

Rekonstruk­cija vodovodne mreže u KS-U kojom je obuhvaćeno 67 ulica podijeljen­a je na pet sekcija

- Piše: JASMINA MALIŠEVIĆ

Rekonstruk­cija vodovodne mreže u KS-U u okviru druge tranše kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, koja iznosi oko 20 miliona KM, počela je u martu. Kako su naveli iz KJKP Vodovod i kanalizaci­ja, rekonstruk­cija kojom je obuhvaćeno 67 ulica podijeljen­a je na pet sekcija.

Vodomjeri

- U okviru prve sekcije, koja je u toku, radi se u 13 ulica grupisanih u sedam lokaliteta. Planirana je rekonstruk­cija sistema vodosnabdi­jevanja u KS-U i to u općinama Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, te Vogošća i Ilidža. Rok za završetak radova na rekonstruk­ciji vodovodne mreže u okviru druge tranše, svih pet sekcija je dvije godine, istakli su iz ovog preduzeća.

Radovi su počeli u Ulici Rašida Bešlije, gdje je planirana rekonstruk­cija 1.746 metara cjevovoda. Dosad je završena prva faza dužine 509 metara glavnog poteza profila DN 150 i DN 100 i 396 metara cjevovoda DN 100 u dva kraka. Trenutno je u toku prebacivan­je priključak­a, na prvoj dionici sa privremeno­g voda na novi cjevovod, a na narednoj dionici u dužini 700 metara sa starog cjevovoda na vod za privremeno snabdijeva­nje za vrijeme radova, dodaju iz Vik-a.

- Na Grbavici u općini Novo Sarajevo planirano je polaganje više od dva kilometra cjevovoda profila od 80 do 300 milimetara, a u toku su radovi u ulicama Kemala Kapetanovi­ća, Behdžeta Mutevelića, Hasana Brkića i Hamdije Čemerlića.

Na Grbavici u općini Novo Sarajevo planirano je polaganje više od dva kilometra cjevovoda profila od 80 do

300 milimetara

Do sada je izveden najveći dio radova na polaganju novih cjevovoda, u toku je prebacivan­je priključak­a, tačnije rekonstruk­cija priključak­a do vodomjerni­h garnitura, što je vrlo zahtjevna faza izvođenja ovih radova. Rekonstruk­cija vodovodne mreže u ulicama Braće Begić i Nusreta Šišića Dede u općini Centar počela je u maju.

Kvarovi

 ?? ?? Radovi bi trebali biti završeni za dvije godine
Radovi bi trebali biti završeni za dvije godine

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina