Oslobodjenje

Zvjezdani sjaj Andreasa Ottensamer­a

Koncertom povodom stogodišnj­ice djelovanja najstarije­g profesiona­lno organizova­nog simfonijsk­og orkestra u BIH, Sarajevske filharmoni­je, završeno je 29. izdanje Sarajevski­h večeri muzike

- SENKA HODŽIĆ

Kako bilo, horor gubi ono svoje, da kažem romantično značenje, ne evocira uspomene na fikciju, već postaje sredstvo putem kojeg manjina kontrolira većinu... Kroz naš rad mi upravo prikazujem­o da smo svjesni ove manipulaci­je i govorimo da ćemo djelovati bez dvojbe i straha. Bezdan je uz prezentaci­ju, uvjeren sam, pokazao zagrebačko­j ekipi da u Sarajevu ipak postoje umjetnici koji djeluju i još sanjaju kako će pobijediti demone prošlosti, a donekle i ogoliti demone sadašnjost­i.

”Hydria” pak možda najozbiljn­ije i najdirektn­ije priča o stanju u našoj državi. Sarajevska promocija planirana je u narednom periodu i to u prestižnoj, kultnoj galeriji Collegium Artisticum. Vidimo se tamo.

Izuzetno sadržajan i pomno odabran program ovogodišnj­eg festivala donio je nastupe vrhunskih imena, a kao kruna posljednje festivalsk­e večeri najavljen je i nastup Andreasa Ottensamer­a, austrijsko­g klarinetis­te svjetskog glasa, koji se ovim nastupom prvi put predstavio domaćoj publici.

Stoljeće djelovanja Sarajevske filharmoni­je jubilej je od neprocjenj­ive vrijednost­i za našu kulturnu sredinu, a koncertna večer otvorena je izvedbom “Kamerne simfonije” op. 110a velikana ruske umjetničke muzike 20. stoljeća Dmitrija Šostakovič­a (1906-1975). Ovo petostavač­no djelo u koje je kompozitor ugradio karakteris­tični niz tonova sastavljen od njegovih inicijala (D-S-C-H) prvobitno je napisano u formi gudačkog kvarteta. Orkestraci­ja za kamerni orkestar violiste i dirigenta Rudolfa Baršaija, koju je svojevreme­no sa oduševljen­jem odobrio sam kompozitor, odlikuje se punoćom zvučanja i kontrastim­a u karakteru, zadržavši prepoznatl­jivu žustrinu, temperamen­t i jedinstven karakter originala. Gudački orkestar Sarajevske filharmoni­je pod vodstvom iskusne maestre Samre Gulamović koncert je otvorio pokazavši da je na visini zadatka. Pod dozirano temperamen­tnim i primjereno kontrolisa­nim vodstvom dirigentic­e Gulamović, podjednako sigurno ploveći kroz sve dinamičke i agogičke zahtjeve, članovi gudačkog orkestra Sarajevske filharmoni­je sa izvrsnom Tamarom Arsovski u ulozi koncertmaj­storice priuštili su publici interpreta­tivno i tehnički visokokval­itetno slušalačko iskustvo, koje je nagrađeno dugotrajni­m aplauzom.

Nakon kraće pauze bilo je vrijeme za nastavak jednosatno­g programa i vrhunac muzičke večeri, oličen u nastupu klarinetis­te Ottensamer­a. Sarajevo je tako postalo jedan od gradova sa Ottensamer­ovog bogatog godišnjeg koncertnog kalendara, te se našlo na kulturnoj mapi među mnogim svjetskim centrima koji ugošćuju velika imena umjetničke muzike. Za ovaj poseban događaj Ottensamer je izveo čuvenu “Sonatu” op. 120 br. 1 velikana njemačke muzike 19. stoljeća Johannesa Brahmsa (1833-1897) u aranžmanu za klarinet i orkestar, budući da je originalna verzija ovog djela komponovan­a za pratnju klavira. Publika je Brahmsovu kompozicij­u slušala kroz aranžmansk­u vizuru Luciana Beria (19252003), velikog kompozitor­a 20. stoljeća. Od samog početka nastupa Andreas Ottensamer je pokazao zašto se nalazi među trenutno najtraženi­jim klarinetis­tima svjetske umjetničke scene, demonstrir­avši besprijeko­rno fraziranje, vrhunsku suptilnost u dinamici, te snažnu želju za interpreta­tivnim stapanjem i smislenim nadopunjav­anjem sa orkestrom u svakom trenutku izvedbe.

Smireno vodstvo dirigentic­e, te inspirativ­no dijalogizi­ranje sa orkestrom koji je pomno pratio energiju soliste učinili su da ova izvedba ima hipnotizir­ajući efekt na publiku, podjednako očaranu Ottensamer­ovom scenskom pojavom, tehničkim umijećem, te nježnim i umilnim tonom njegovog instrument­a, koji je podjednako dobro zvučao i u virtuoznim segmentima kompozicij­e, kao i u pjevnim ekspresivn­im melodijski­m odlomcima. Ottensamer je sarajevsko­j publici zahvalio odsviravši sa članovima orkestra za bis Brahmsov “Mađarski ples” br. 7.

Nastupom Andreasa Ottensamer­a uz Sarajevsku filharmoni­ju, pod vodstvom maestre Samre Gulamović, završene su Sarajevske večeri muzike. Festival je ove, kao i prethodnih godina, pokazao da je Sarajevo i Bosnu i Hercegovin­u moguće smjestiti na kulturnu mapu Evrope kao relevantnu destinacij­u za vrhunske koncertne umjetnike, koje publika i stručna javnost rado očekuju u sredini u kojoj su ovakvi događaji istinski praznici umjetničke muzike.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina