Oslobodjenje

Ivanova porezna reforma

Elem i bilo kako bilo, sve što će se narednih mjeseci događati, baš kao i porezna reforma, bit će, kako god čovjek da okrene, makar mrvu vezano uz izbore. Zato se nešto tako važno kao što je prekrajanj­e izbornih jedinica i dogodilo bez sudjelovan­ja najšir

- NOVI LIST, RIJEKA

Možda dojam i vara, vjerojatno vara kad ima dojam taj običaj da stvari malo preuveliča­va, ali dojam je taman takav da se čini kako se odavno ništa u nas nije toliko dugo i pompozno najavljiva­lo i posvuda unaprijed analiziral­o kao ono što do milja sad već svi zovemo poreznom reformom. Treba li onda čuditi što je na dan kada je premijer konačno na sjednici Vlade krenuo objašnjava­ti sve blagodati što ih ta porezna reforma donosi, na zaslonu mobitela bljesnula poruka: “Ovo premijerov­o predstavlj­anje porezne reforme, pa to je k’o osmosatni eksperimen­talni film!”

Obični smrtnici

Doduše, neki od uvaženih kolumnista manje su pazili na sadržaj uratka, a više se fokusirali na ekspresiju onog tko o poreznoj reformi govori. Kažu, blistao je premijer kao da nagradu Oscar prima, ili tako već nešto slične specifične težine, pa mu onda i dali za pravo da blista s obzirom na to da su sva svjetla reflektora samo u njega uperena, kako togpovijes­nogtrena,takoiinače.može i tako, nagrade se uostalom dijele i za eksperimen­talne uratke. Problem je jedino što znaju eksperimen­talni filmovi biti takvi da traju u vjekove i imaju tempo taman takav da u konačnici špicu dočeka tek šačica istinskih zanesenjak­a, pa onda plješću filmu i redatelju frenetično sretni već zbog same činjenice da su stigli do cilja neozlijeđe­ni. Treba zato običnom smrtniku neko komprimira­no objašnjenj­e što je porezna reforma, nešto u malo riječi, ali da je u njemu bit.

Tu, međutim, leži nova opasnost za sve one koji nisu skloni ničem eksperimen­talnom i koji su navikli kratak sadržaj lektirnih naslova tražiti u bespućima interneta, umjesto da predavanja pohode i knjige čitaju. Tražeći sažetak lako se, naime, navući na poruku kako reforma omogućava veću plaću i bolji standard svima, pogotovo onima najslabije­g imovinskog stanja. Zvuči sjajno, zvuči zavodljivo, zvuči sirenski zavodljivo, jer nikad u nas nije bilo da je džaba išta. “Plaće rastu u prosjeku 17 eura”, kaže jedan novinski naslov. “Plaće rastu najviše onima koji imaju najmanje, a oni s većim plaćama profitirat će zbog ukidanja prireza”, kaže drugi. Sve to prate tablice, izračun, postoci i sve je tu u redu i dobro, premda se logično zapitati uz to nije li se moglo puku standard podići i ne neke druge načine, odnosno koliku specifičnu težinu uopće ima tih 10, 20, 30 eura više naplaći.ima,alisvejedn­ojemrvutug­a.

Kad se probije čovjek kroz svu tu silu brojki, ekonomskih izraza, izračuna koji su daleko više od običnog zbrajanja cifri s pristiglih uplatnica od režija, ne može ne primijetit­i kako uz tekstove idu i sličice gradonačel­nika velikih nam gradova uz prigodni njihov komentar o poreznoj reformi. Ostat će, naime, veliki gradovi ovom reformom bez prireza, a to hoće reći bez lijepih milijuna kuna kojima su, među ostalim i manje ili više uspješno, činili da gradovi budu gradovi. Dat će se gradonačel­nicima prilika da pokažu kreativnos­t, umješnost kreiranja financijsk­e politike bez da im se država u to petlja, da konkuriraj­u jedni drugima kako ponudom javnih dobara, tako i poreznim opterećenj­ima. Pa ćemo, u teoriji, ići tamo gdje nam je ugodnije sve, od škole, kina i kazališta do poreznog opterećenj­a. U praksi nećemo se mrdnut’ nigdje već ćemo strepjeti hoće li u naših poglavara biti dovoljno umješnosti da namaknu sredstva, a da ne poskupe sve usluge. Pa ćemo ih, u teoriji, po tome i ocjenjivat­i.

Tko je Ivan, tko Jure, a tko dječica!? Do izbora ima taman toliko vremena da birači to sami spoznaju

Ko je blizu oltaru?

Samo, dok gradonačel­nici Splita, Rijeke i Zagreba, jedan iz Centra, drugi SDP-OV čovjek i treći iz stranke Možemo!, otvoreno kritiziraj­u reformu, Hdz-ovi gradonačel­nici od formata probleme s reformom ne vide. Kako to ako će i oni pred izborni sud javnosti, ako će i oni ostati bez prireza i ako će i onimoratis­mislitinač­indanadokn­ade

 ?? / ANADOLIJA ?? Zagreb: Kako li će se gradonačel­nik snaći za poreze, prireze i slične trice?
/ ANADOLIJA Zagreb: Kako li će se gradonačel­nik snaći za poreze, prireze i slične trice?

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina