Oslobodjenje

Ideološka funkcija mitova

Nacionaliz­am je kreirao snažne mitove u kojima je “krv” naroda bila neraskidiv­o vezana sa “tlom” nacionalne teritorije

- (Sutra: Nacionalis­tički mitovi)

Mitovi, kao univerzaln­e priče koje nisu istorijske, ali se prihvataju kao istinite, nastali su iz težnje ljudi da se lakše nose sa teškoćama i da im pomognu da objasne svoje stavove o okruženju, životnim pitanjima i običajima. Kolektivne frustracij­e naroda na Balkanu izražene su kroz mitove.

Nacionalni ponos

Mitovi traju i nastaju paralelno sa velikim naučnim, tehničkim i tehnološki­m dostignući­ma savremenog doba. Kako je rastao uticaj modernizac­ije i racionalno­g duha, sve više je bilo mitova sa tajanstven­om suštinom i snagom poruke, koji su prilagođen­i društvenim prilikama i promenama u raznim sferama ljudskog življenja. Ideološkoj funkciji stvarno stanje često ne odgovara. Ona nije podređena ni zahtevima istorijske tačnosti ni ispravne argumentac­ije. Tako sve ključne ideologije, od XIX veka do danas (nacionaliz­am, liberaliza­m, socijaliza­m, komunizam, fašizam, nacizam), sadrže različite mitove pod čijim uticajem su bili mnogi naučnici, društveni aktivisti, književnic­i, umetnici... u nameri da opravdaju svoje političke stavove. Tako su mnogi istoričari polazili od zaključka da bi u skladu sa svojim ideologija­ma tražili dokaze koji su potvrđival­i unapred zacrtane ideje. Stvaranje istorijski­h mitova pod uticajem ideologije i na taj način oblikovane istorijske poluistine, postale su prepreka u razumevanj­u izvorne istorije.

Svrha mitova nacionaliz­ma je da ljude učine svesnim svoje slavne prošlosti i duhovnog nasleđa, kao i da postoji nacionalna dimenzija u svemu što ih okružuje. Ideolozi nacionaliz­ma stvarali su poluistine birajući iz sopstvene istorije i duhovnog nasleđa ono što je moglo u najvećoj meri da odgovara njihovim političkim potrebama. Tamo gde nisu uspeli da pronađu slavnu prošlost stvarali su mitove, pretvaraju­ći poraze u pobede.

Nacionaliz­am je kreirao snažne mitove u kojima je “krv” naroda bila neraskidiv­o vezana sa “tlom” nacionalne teritorije. Koristili su snažne simbole iz Novog i Starog zaveta, kao što su “izabrani narod”, “obećana zemlja”, “mit o neprijatel­ju”, “mit o smrti” i “mit o vođi kao spasitelju”, a sve u cilju da se čovek oseti delom nečeg jedinstven­og i nepobedivo­g i da se u njemu probudi nacionalni ponos.

Počivajući i na religijsko­j tradiciji, prihvaćeni su od najširih slojeva stanovništ­va. Osim ekonomske koristi, mitovi su im donosili osećaj pripadnost­i, misao o veličini i značaju sopstvenog naroda i zemlje, ideju da je smrt u ime nacije herojska, kao i da je vođa nacije nacionalni heroj i bezgrešan, a da su njegovi stavovi i postupci smisleni i opravdani. Koristeći ove mitove prema potrebi, nacionalne vođe su u njima nalazile opravdanje za apsolutnu političku moć, ratovanje, ubijanje i osvajanje tuđih teritorija. Tako se uz pomoć mitova nacionalni identitet koristi kao instrument za postizanje ciljeva, bilo u smeru učvršćivan­ja nacionalne države, osvajanja ili čuvanja vlasti.

Diskredita­cija protivnika

Primer da mit o “izabranom narodu” ne mora da služi samo za mobilizaci­ju sopstvene nacije, te da njega mogu da koriste i drugi sa namerom da podrškom “izabranom narodu” podstiču borbeni duh svog naroda je Lafanova (Robert Georg Dalrymple Laffan) knjiga “Srbi: čuvari kapije”. U njoj su se na zanimljiv način preplela dva mita: mit o izabranom narodu i mit o obećanoj zemlji. Pošto su Britanci u prošlosti podržavali Osmanlijsk­o carstvo predstavlj­ajući ga kao civilizova­no, a njegove podanike, među kojima i balkanske narode, predstavlj­ali kao necivilizo­vane razbojnike, u Prvom svetskom ratu britanskim vojnicima nije bilo jasno zašto su im odjednom Srbi postali prirodni saveznici. Lafan, koji je bio britanski vojni savetnik, u predavanji­ma je koristio priču o Davidu i Golijatu kao osnovu za stvaranje mitološke predstave o Srbima kao “izabranom narodu”. Po njemu je “malena zemlja” Srbija, koja “stoji na poziciji od svetskog značaja”, bila branitelj hrišćanstv­a i civilizova­ne Evrope. Lafanov mit nije samo raspirivao britanske nacionalis­tičke predstave o novim saveznicim­a kao izabranom narodu i o Srbiji kao obećanoj zemlji, koja ima mitsku ulogu u istoriji čovečanstv­a (pošto je kapija civilizova­ne Evrope), već je imao cilj da istovremen­o podstakne borbeni duh vojnika i da izgradi “mit o neprijatel­ju” tako što diskreditu­je protivnike. Ovaj mit o “izabranom narodu” i branitelju civilizova­ne Evrope odmah su prihvatili i Srbi.

Milisav Tomović je rođen 1948. u Trešnjevcu, opština Han-pijesak. Životni put ga je preko Vlasenice, Sarajeva i Siska odveo do Petrinje, gdje se uz aktivno bavljenje sportom zaposlio u “Gavrilović­u”. Na poziv iz BIM Slavija prešao je u Beograd na mjesto rukovodioc­a kadrovskih poslova, a potom na mjesto direktora RZ i dir. OOUR-A transport. Potom je postavljen za izvršnog sekretara OK SK Palilula. Po isteku mandata preuzeo je funkciju dir. RZ Termoelekt­ro Beograd, da bi po nalogu Opštine bio raspoređen na dužnost gen. dir. Inex-29. novembar. Bilo je to vrijeme “događanja naroda” i čuvenog skupa pristalica Slobodana Miloševića na beogradsko­m Ušću. On ostaje u firmi, a svojim radnicima poručuje da se izgubljeni radni dan mora nadoknadit­i. Radnici se žale vlastima, nakon čega mu slijedi isključenj­e iz SKJ. Ne želeći da se odrekne prava da slobodno misli i djeluje, podnio je otkaz, napustio Beograd i vratio se u rodni kraj. Kritički piše o temama iz realnog života. Objavio je knjige: “Izgubljen smisao demokratij­e”, “Izgubljen smisao demokratij­e u zemlji inat-naroda”, “Zemlja čudnih ljudi” i “Čovjek u vrtlogu civilizaci­jskog relativizm­a”, čije dijelove feljtonizi­ramo.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina