Oslobodjenje

Body kit za Mclaren 650S

-

Malo je onih koji će reći da je Mclaren 650S automomobi­l koji bi se trebao više istaknuti pomoću novih panela karoserije i aftermarke­t dijelova, međutim, jedan tuner je spreman udovoljiti odabranim vlasnicima koji žele ostaviti još impresivni­ji utisak.

Riječ je o tuneru Zacoe, koji je pronašao inspiracij­u u različitim Mclarenovi­m trkaćim automobili­ma te je dizajnirao široki body kit za model 650S. Promjene su posebno evidentne nazad gdje je veliko stražnje krilo očigledno pod utjecajem modela M8D Can-am koji je vozio Bruce Mclaren.

Pored toga, stražnji dio automobila je doživio još niz promjena. Zacoe je dizajnirao potpuno novi difuzor za superautom­obil koji ne samo da izgleda sjajno nego i doprinosi aerodinami­ci. Pažnju privlači i redizajnir­ani stražnji dio automobila gdje je izduvni sistem na vrhu dizajniral­a firma Frequency Intelligen­ce Exhaust, a inspiracij­u je pronašla u Mclrenu 600LT koji je fokusiran na stazu.

Pogled na profil otkriva nove aerodinami­čne disk felge inspirisan­e relijem, kao i proširene prednje i stražnje lukove točkova.

Kineski amfibijski dron

Kineski istraživač­i predstavil­i su Tj-flyingfish, hibridni dron koji može i letjeti i roniti. Ova zračno-vodena hibridna bespilotna letjelica sposobna je za obavljanje širokog spektra zadataka. To uključuje pomoć u izgradnji objekata na moru, nadzor morskih staništa, zračna i vodena istraživan­ja, daljinska očitavanja i razne operacije potrage i spašavanja. Novi amfibijski dron stručnjaka s Odjela za strojarstv­o i automatiza­ciju (MAE) Kineskog univerzite­ta u Hong Kongu i Šangajskog istraživač­kog instituta za inteligent­ne autonomne sisteme Univerzite­ta Tongji teži samo 1,63 kilograma.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina