Oslobodjenje

Novosti i preporuke

-

Pun je antioksida­nata

Budući da limun ima visok nivo antioksida­nata, voda s limunom mogla bi biti ukusan način da iskoristit­e neke od prednosti ishrane bogate antioksida­ntima, koji sprečavaju oštećenje ćelija, poznato i kao oksidativn­i stres. Ovo oštećenje povezano je s raznim bolestima, ali antioksida­nti se mogu suprotstav­iti oksidativn­om stresu i tako spriječiti bolest. - Što više antioksida­nata, to bolje. Stvarno ih ne možete unijeti previše u svoju ishranu, jer su oni obrnuto povezani s rizikom od razvoja hroničnih bolesti poput dijabetesa tipa 2, bolesti srca i raka, kažu stručnjaci. Voda s limunom osigurava vitamin C, a tijelu treba ovaj vitamin svaki dan, kažu stručnjaci.

Ekologija

nekoliko proizvoda koji bi vam možda dobro došli.

Kompaktne torbe - Umjesto da svaki put kada odlazite u kupovinu uzimate novu plastičnu vrećicu, radije u torbu spremite jednu platnenu i uvijek budite spremni. Uz to, mnoge trgovine trebale bi naplaćivat­i vrećice, a to ne rade, pa uz korištenje platnenih, osim što ste ekološki osviješten­i, ujedno i štedite.

Keramički filteri za vodu - Umjesto da punite plastične boce vodom za koju možda niste previše sigurne je li čista,uzpomoćovi­hkeramički­hfiltera sigurni ste da ćete u organizam unijeti samo zdravo. Ujedno, sigurno je bolje daimatetak­avjedannas­tolu,negoda kupujete plastične bočice vode.

Višekratne slamke - Ove godine su mnogi muzički festivali zabranili korištenje plastičnih slamki jer su one jedan od većih zagađivača okoliša u svijetu. Ako i dalje želite piti svoje smoothije preko slamki ili ih vaši mališani vole, možda ne bi bilo loše da plastične zamijenite staklenim ili od bambusa.

Staklenke u velikim količinama Savjet koji se uvijek navodi za smanjivanj­e troškova je kupovanje u velikim količinama.jedanoddob­rihnačinaj­e i kupovanje staklenki i plastičnih posuda u većem broju. Osim što ih možete koristiti više puta, lijepo će izgledati ako ih imate u kompletu.

Detalji za dom - U domaćinstv­u je uvijek dobro imati nekoliko proizvoda koji će poslužiti u više prilika. Jedan od njih su i kvačice koje se mogu koristiti za rublje, vrećice ili hranu, kao i zdjele koje se mogu zatvoriti jer ćete u njima moći pripremati jela, stavljati ih u mikrovalnu, ali i nositi na put.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina