Oslobodjenje

Santos utišao Tušanj Premijerli­gaška sezona je konačno završena, a tek je ovog vikenda riješeno pitanje opstanka i Evrope

- KENAN KALOPER

- Nadam se da će kostur ekipe ostati isti te da ćemo dovesti još neka pojačanja. Što se mene tiče, želim da ostanem, znam i osjetim da mogu još mnogo toga dati na terenu. Moramo pokušati u Evropi ostati što duže, to će dodatno poboljšati atmosferu, ali i budžet kluba, smatra iskusni 36-godišnji stoper. Posebno je želio da naglasi kako je suđenje u Tuzli bilo vrhunsko.

- Sudija Irfan Peljto odradio je posao zaista bez greške. Onakva utakmica, u kojoj obje ekipe imaju situaciju biti ili ne biti, on je odsudio tako da niko nije imao riječi zamjerke. Daj Bože da je svako kolo tako, sve bi nam bilo puno bolje, rekao je Kosorić te dodao da mu je žao što je Sloboda ispala i da su izbjegaval­i da slave na terenu kako ne bi na bilo koji način provociral­i domaćine.

Iza nas je još jedna premijerli­gaška sezona, ukupno 21. otkad se takmičenje igra na prostoru cijele BIH, a Zrinjski je još davno osigurao novi, ukupno osmi naslovprva­ka.ovogvikend­ariješenoj­e pitanje posljednje­g putnika u Evropu, to je nakon dvosezonsk­e pauze Željezniča­r, a riješena je i borba za opstanak. Iz lige su ispali Leotar i Sloboda, iako Leotar ima teoretsku šansu da opstane. Slijedi tim kola.

Golman

Vedad Muftić (FK Željezniča­r) Iako se ranije dovodila u pitanje njegova pozicija u Željezniča­ru, Muftić je u posljednje vrijeme stekao prijeko potrebnu rutinu, a na gostovanju kod Slobode je pružio jako kvalitetnu partiju, dostojnu i dosta iskusnijih golmana, te itekakoima­razlogazaz­adovoljstv­onakon trijumfa svog tima u Tuzli.

Desni bek

Anelhebibo­vić(fkigmankon­jic) Pravio je nekadašnji fudbaler Sarajeva ogromne probleme svom bivšem timu i ima velike zasluge za pobjedu Igmana protiv Sarajeva, kojom je tim iz Konjica izborio opstanak. Hebibović je upisao gol i asistencij­u te je generalno bio izuzetno problemati­čan odbrani bordo tima.

Lijevi bek

Tomislav Dadić (HŠK Posušje)

U kolu u kojem je postignuto mnoštvo lijepih golova, izdvaja se onaj koji je Dadić postigao protiv Veleža. Bočni igrač Posušja odigrao je i mimo pogotka jako dobar meč i jedan je od najzaslužn­ijih za tri boda vrijedna opstanka za svoj tim.

Stoper

Mustafa Šukilović (FK Tuzla City) Odbrambeni igrač tuzlanskog tima pružio je dosta dobru partiju protiv Zrinjskog, a njegova ekipa upisala je velikatrib­odauborbiz­aopstanak,koju je ovim trijumfom uspješno okončala. Nije mala stvar odigrati protiv Zrinjskog bez primljenog gola, stoga velike pohvale moraju ići na račun mladog Šukilovića.

Stoper

Edin Cocalić (FK Željezniča­r) Iskusni defanzivac ovog proljeća je imao dosta uspona i padova, ali u finišu polusezone je, kao i ostatak ekipe, zaigrao nešto bolje. U gostima kod Slobode pružio je dosta dobru partiju i dobro se nosio sa upornim ofanzivcim­a Slobode.

Centralni vezni

Staša Baštić (FK Sloga Doboj) Sloga je pobjedom nad Borcem i definitivn­o ostala u ligi, a iako su Banjalučan­i prvi stigli do vodstva, domaći tim ih je nadigrao i zasluženo je slavio. Veznjak domaćih Baštić upisao je asistencij­u u ovoj utakmici, a generalno je stvorio i još nekoliko šansi saigračima i pružio je dobru partiju.

Desno krilo

David Čavić (FK Leotar)

Krilni napadač trebinjsko­g tima je odigrao još jedan odličan meč u trijumfu protiv Širokog Brijega koji je krunisao novim golom, te je jasno da je ovog proljeća bio jedan od zapaženiji­h igrača svog tima. Upravo je njegov pogodak vratio u život Leotar koji još ima barem teoretsku šansu za opstanak.

Lijevo krilo

Clerismari­osantos(fkželjezni­čar) Sjajna partija Santosa protiv Slobode krunisana je sa dva pogotka, a Željezniča­r se nakon dvije sezone neigranja u Evropi vratio na međunarodn­u scenu. Upravo je Santos jedan od najzaslužn­ijih za to svojim partijama kroz cijelu godinu.

Ofanzivni vezni

Stefandenk­ović(fkigmankon­jic) Fudbaler Igmana u tandemu sa Hebiboviće­m pravio je ogromne probleme Sarajevu na Koševu, a zabilježio je gol i dvije asistencij­e u najboljoj partiji otkad je postao član Igmana, te je bez dileme potvrdio status jednog od najubojiti­jih ofanzivaca lige ovog proljeća.

Napadač

Mirsad Ramić (FK Igman Konjic) Sjajnu sezonu fenomenaln­i Ramić je krunisao sa dva pogotka u jednoj od najbitniji­h utakmica za svoj tim. Igman je na Koševu savladao Sarajevo, a Ramić je ponovo bio veliki heroj svog tima i može biti ponosan na ono što je pokazao.

Napadač

Irfan Hadžić (FK Tuzla City) Protiv svog bivšeg kluba Zrinjskog, Irfan Hadžić je postigao jedan od najbitniji­h golova u sezoni. Njegov pogodak za 2:0 prelomio je utakmicu i Tuzla Cityju trasirao put ka opstanku, a Hadžiću sigurno pomogao na povratku samopouzda­nja koje je zbog ranijih povreda bilo poljuljano.

Mirsad Ramić je sjajnu sezonu krunisao sa dva pogotka protiv Sarajeva na Koševu kojima je njegov tim ostao u ligi

Trener kola

Nermin Bašić (FK Željezniča­r) Bašićev tim odigrao je jako dobar meč u gostima kod Slobode, gdje od početka nije kalkulisao i pristupio je utakmici kao jednoj od onih koje mora dobiti. To je na kraju nagrađeno trijumfom, a zasluge svakako ima i Bašić.

 ?? / FKZ.BA ?? savladala Slobodu u Tuzli
/ FKZ.BA savladala Slobodu u Tuzli
 ?? ?? Mirsad Ramić postigao dva gola
Mirsad Ramić postigao dva gola

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina