Oslobodjenje

Vogošća je ove sezone najbolja u Kantonu Sarajevo

U vikendu iza nas Vogošćani su osvojili Kup Bosne i Hercegovin­e, a prije toga su u BH Telecom Premijer ligi BIH osvojili 2. mjesto, što je dokaz odličnih igara i rezultata

- JASMIN TAJIĆ J. T.

Nakon osvojenog 2. mjesta BH Telecom Premijer lige Bosne i Hercegovin­e, rukometaši Vogošće su prethodnog vikenda osvojili i Kup Bosne i Hercegovin­e. U finalu je ekipa trenera Senada Skopljaka pobijedila Izviđač rezultatom 31:26 i tako došla do drugog pehara pobjednika Kupa BIH u historiji.

Pojačanja

Na početku sezone 2022/23. dva pojačanja Vogošće stigla su iz visočke Bosne - Mahir Burić i Emir Omanović.

U razgovoru za Oslobođenj­e ističu da su vjerovali da mogu do osvajanja trofeja Kupa.

- Sigurno da nije bilo jednostavn­o, jer smo ove sezone u Kupu prošli najteži put od svih ekipa. Igrali smo protiv Konjuha i dobojske Sloge u gostima, pa nam je potom rival u četvrtfina­lu bio Leotar, nakon toga u polufinalu Sloboda i na kraju Izviđač, kao prvak BIH i do ovog vikenda aktuelni osvajač Kupa. Nabrojani rivali dovoljno govore da smo imali jako težak put, ali isto tako to je dokaz da ako smo pobijedili sve ove protivnike, da samo potpuno zasluženo osvojili pehar namijenjen osvajaču Kupa Bosne i Hercegovin­e, kaže nam Mahir Burić.

- Vjerovali smo da možemo osvojiti trofej, ali smo znali da nakon teškog puta do polufinala, ne čeka nas ništa laganiji posao ni u samoj završnici. Sloboda je stvarno odlična ekipa, ali smo od starta u polufinalu nametnuli ritam i potpuno zasluženo izborili finale. Svjesni smo bili da finalni susret protiv Izviđača neće biti ni sličan onom iz prvenstva od prije mjesec, kada smo ga pobijedili. Pokazali smo da smo kao tim kompaktni i kada smo gubili i po tri razlike, nismo odustajali, nismo se predali i u drugom poluvremen­u smo maksimalno iskoristil­i šanse i stigli do pobjede, govori Emir Omanović.

Podrška publike je važan faktor u rukometu, a prethodnog vikenda dvorana “Amel Bećković” je bila itekako ispunjena. To je vjerovatno bio posljednji preduslov da Vogošćani na domaćem terenu osvoje pehar.

Prije svega, moram da čestitam ekipama Slobode i Izviđača na odličnim partijama, na korektnoj igri, te, naravno, čestitke i ekipi Hercegovin­e

- Prije svega, moram da čestitam ekipama Slobode i Izviđača na odličnim partijama, na korektnoj igri, te, naravno, čestitke i ekipi Hercegovin­e, koja je došla do Final foura i to sasvim zasluženo. A, naravno, godila nam je podrška s tribina. Stvorena je jedna sjajna atmosfera i trebalo je samo na terenu da uradimo ono što smo spremili. Oba dana završnice smo bili na zavidnom nivou i možemo biti sretni i ponosni, kao ekipa i kao klub, svi u njemu, što smo ostvarili ovaj uspjeh, kaže Burić.

- Izuzetno nas raduje da smo kao najuspješn­iji sportski kolektiv u Kantonu Sarajevo uspjeli da privučemo i veliki broj gledalaca na tribine na završnici Kupa. To je pokazatelj da smo svojim trudom, radom i rezultatim­a uspjeli zavrijedit­i poštovanje, kako u Vogošći, tako i širom BIH ove sezone. Od početka sezone smo se kao ekipa maksimalno zalagali, trudili, radili i kao nagrada je stigao Kup, poručio je Omanović.

Snaga

S obzirom na rezultate ove sezone, Vogošćani su osigurali nastup u

Evropi naredne. Kao i preostale tri ekipe iz naše zemlje, tako će i Vogošćani nastupati u trećem po snazi takmičenju - EHF Cupu.

Podsjećamo, osim Vogošće, u Evropu idu Izviđač, Leotar i Sloboda.

Partizan poveo s 1-0

Košarkaši beogradsko­g Partizana su pred svojim navijačima u Štark areni pobijedili Cedevitu Olimpiju s 85:70 u prvoj utakmici polufinala doigravanj­a za prvaka ABA lige. Najbolji strijelac Partizana bio je James Nunnally s 18 koševa, a Yam Madar je ubacio 13. Yogi Ferrell je s 13 poena bio najbolji strijelac Cedevite Olimpije, za koju je Karlo Matković ubacio 12 koševa. Druga utakmica serije bit će odigrana u Ljubljani i to večeras. Ekipa koja prva dođe do dvije pobjede plasirat će se u finale, gdje je čeka Crvena zvezda.

 ?? ?? Emir Omanović (prvi slijeva), Mahir Burić (drugi slijeva) sa trenerom Senadom Skopljakom i Kerimom Semićem, te Nikolom Grujićem
Emir Omanović (prvi slijeva), Mahir Burić (drugi slijeva) sa trenerom Senadom Skopljakom i Kerimom Semićem, te Nikolom Grujićem
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina