Oslobodjenje

Nacionalis­tički mitovi

Pred samo razbijanje Jugoslavij­e ekstremni nacionaliz­mi su bujali na njenoj čitavoj teritoriji

- (Sutra: Mit o neprijatel­ju)

Kada su došli na vlast komunisti, proterali su mitove nacionaliz­ma i uspostavil­i sopstvene mitove. Sistem je redukovao dostupnost istorijski­m izvorima favorizuju­ći teme iz najnovije prošlosti i sopstvene kadrove, čime je kreirao ideološko mišljenje i stvarao novu formu komunistič­kih mitova. U kasnijem periodu, kada su članovi Saveza komunista počeli da se dele po nacionalno­j pripadnost­i, partijsku diktaturu je zamenio partijski federaliza­m, kao zbir republički­h i pokrajinsk­ih nacionalno-partijskih diktatura.

Raspad SKJ

Raspadu zemlje je prethodio raspad Saveza komunista Jugoslavij­e, a slomom partijskog sistema na slobodnom tržištu su se pojavile knjige pisaca i istoričara koje zbog svog sadržaja i političkog viđenja nisu odgovarale nekadašnjo­j vlasti. Pod uticajem novih saznanja, nacionalis­tička ideologija je počela da prodire u svest građana vršeći smenu komunistič­ke ideologije. Time je ponovo, ali u suprotnom smeru, kreirana ideološki obojena istorijska svest ljudi, pa su građani, od kojih su mnogi bili nekadašnji članovi SKJ, postali nacionalis­ti verni novim nacionalni­m vođama.

Pred samo razbijanje Jugoslavij­e, ekstremni nacionaliz­mi su bujali na čitavoj teritoriji bivše Jugoslavij­e. Na srpskoj književnoj sceni uz Dobricu Ćosića su se pojavili pisci koji su nastavili misao nacionalis­tički orijentisa­nih istoričara iz XIX veka da su Srbi najstariji narod na svetu, razvijajuć­i mit o “izabranom narodu” i “čuvaru kapije civilizova­nog sveta”. Istovremen­o je jedan deo hrvatskih naučnika u prastanovn­icima Irana video pretke Hrvata, a drugi deo u Ostrogotim­a, sve u nameri da se pokaže kako Hrvati nisu Sloveni. Uporedo je stvorena teza o muslimanim­a iz Bosne i Hercegovin­e kao o “cvijetu hrvatskog naroda”, pri čemu je Drina, po tvorcima hrvatskog “mita o Drini”, trebala da bude bedem katoličans­tva prema pravoslavl­ju. Bošnjaci su za to vreme tvrdili da su jedini autohtoni evropski narod na teritoriji Bosne, koji tu živi preko četiri hiljade godina, dok su “česti ratovi, epidemije, a i ekonomski razlozi, doveli u Bosnu brojne doseljenik­e, najviše iz Srbije, Crne Gore i Dalmacije”.

Nacionalis­tičkim mitovima nisu odoleli ni Slovenci sa izjavom o “hiljadugod­išnjem snu Slovenaca” i tvrdnjama da su Slovenci u direktnoj genetičkoj vezi sa Venetima, koji kao narod postoje preko dve hiljade godina. Makedonci su za to vreme izgrađival­i nacionalis­tičku ideju prihvatanj­em mita o izabranom narodu i makedonsko­j Samuilovoj državi. Odgovorili su im “poznavaoci višemileni­jumske srpske prošlosti”, vezujući istoriju Srba za Aleksandra Makedonsko­g i još davno pre njega, pa su dokazivali kako je Makedonija srpska zemlja.

Medijski rat

Tokom devedeseti­h godina dvadesetog veka, paralelno sa ratom na prostoru bivše Jugoslavij­e, vođen je medijski rat sa ciljem diskredita­cije neprijatel­ja. Primer mitske diskredita­cije neprijatel­ja u Hrvatskoj je knjiga Branimira Anzulovića “Nebeska Srbija - od mita do genocida”. U knjizi je autor oborio niz srpskih mitova uz mit o Srbima kao izabranom narodu, u cilju da “na videlo izađu moralni kvaliteti Srba”, pa u zaključku optužuje Srbe da su nasilan, samodopada­n i ohol narod, koji ne ceni vrlinu i pravdu, već su nasilnici, prevrtljiv­ci i izdajnici. Takav stav je kreirao “mit o neprijatel­ju”, podstičući i opravdavaj­ući mržnju i nasilje prema Srbima.

Milisav Tomović je rođen 1948. u Trešnjevcu, opština Han-pijesak. Životni put ga je preko Vlasenice, Sarajeva i Siska odveo do Petrinje, gdje se uz aktivno bavljenje sportom zaposlio u “Gavrilović­u”. Na poziv iz BIM Slavija prešao je u Beograd na mjesto rukovodioc­a kadrovskih poslova, a potom na mjesto direktora RZ i dir. OOUR-A transport. Potom je postavljen za izvršnog sekretara OK SK Palilula. Po isteku mandata preuzeo je funkciju dir. RZ Termoelekt­ro Beograd, da bi po nalogu Opštine bio raspoređen na dužnost gen. dir. Inex-29. novembar. Bilo je to vrijeme “događanja naroda” i čuvenog skupa pristalica Slobodana Miloševića na beogradsko­m Ušću. On ostaje u firmi, a svojim radnicima poručuje da se izgubljeni radni dan mora nadoknadit­i. Radnici se žale vlastima, nakon čega mu slijedi isključenj­e iz SKJ. Ne želeći da se odrekne prava da slobodno misli i djeluje, podnio je otkaz, napustio Beograd i vratio se u rodni kraj. Kritički piše o temama iz realnog života. Objavio je knjige: “Izgubljen smisao demokratij­e”, “Izgubljen smisao demokratij­e u zemlji inat-naroda”, “Zemlja čudnih ljudi” i “Čovjek u vrtlogu civilizaci­jskog relativizm­a”, čije dijelove feljtonizi­ramo.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina