Oslobodjenje

Liječnici uputili ultimatum Vladi

Stopa inflacije protekle godine bila je osam posto, a ponuđeno pokazuje realan pad plaća, poručili su

- Piše: Jadranka Dizdar, Zagreb

Sindikati hrvatskih javnih službi jasno su rekli da im je neprihvatl­jiv prijedlog uredbe Vlade RH o koeficijen­tima za obračun plaća. Traže novu korekciju. Najavljuju štrajkove. Štrajkom su priprijeti­li liječnici, a opciju štrajka kao legitimnog krajnjeg oblika sindikalne borbe za veće plaće najavljuju i ostali zaposleni u sektoru zdravstva, zatim i uškolstvui­znanstveni­mdjelatnos­tima.

U javnom prostoru otvara se pitanje hoće li nakon paralize sudstva i mjera upozorenja sudaca i državnih odvjetnika u štrajk krenuti i liječnici?

Ministar rada, mirovinsko­g sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić nada se da će većina uvidjeti efekte Vladine reforme.

880 milijuna eura

“Poenta ove reforme nije licitiranj­e ni pregovori sa sindikatim­a, jer mi pregovaram­o o visini osnovice. Vlada je ta koja ima mandat donositi koeficijen­te, ali upravo zbog politike socijalnog dijaloga, koji je kontinuite­t ove Vlade, mi smouključi­lisvepreds­tavnikesin­dikata da nam pomognu kreirati samu uredbu da definiramo koeficijen­te”, izjavio je ministar za državne medije.

Napominje da su koeficijen­ti rezultat vrednovanj­a svakog radnog mjesta.

“Naravno da ne mogu svi biti zadovoljni, ali mi zaista u Vladi očekujemo da će zadovoljst­vo pokazati velika većinanaši­h244.000zaposle­nihudržavn­oj i javnim službama i na taj način vidjeti koji su efekti ove reforme”, rekao je.

Paket povećanja koeficijen­ata plaća državnih i javnih službi vrijedan je 880 milijuna eura. Cilj reforme je jednaka plaća za jednak rad, tako da će plaće za ožujak u prosjeku rasti za 13,5 posto. Piletić ističe da Vlada očekuje da svi reprezenta­tivni sindikati u državnoj i javnim službama dostave svoja mišljenja u sljedećih 15 dana, nakon što im bude dostavljen tekst uredbe.

Sindikat hrvatskih liječnika već je priprijeti­o štrajkom i dao Vladi rok najkasnije do kraja ovog mjeseca da ispuni njihove zahtjeve.

“U slučaju neispunjen­ja navedenog u određenim rokovima počinjemo sa sveobuhvat­nimsindika­lnimakcija­ma, uključujuć­i štrajk”, poručili su.

Među ostalim, traže povećanje koeficijen­ta za izračun plaća od minimalno 20 posto, do tog roka traže i upućivanje izmjene Zakona vezano uz tzv. robovlasni­čke ugovore (tj. ugovore za specijaliz­aciju liječnika koji uključuju obvezu vraćanja bruto iznosa plaće u slučaju raskida, op. a) u e-savjetovan­je (ovo je resorno ministarst­vo ispunilo u utorak 23.1, op. a), da se legalizira prekovreme­ni rad liječnika, definiraju pripravnos­t i dežurstvo.

Kažu da je prošla godina bila godina neispunjen­ih dogovora u kojoj je iz

Hrvatske otišlo 148 liječnika, da je na potezu Vlada koja je prekršila dogovor iz travnja prošle godine, kada je liječnicim­a uz ostalo obećano donošenjez­akonaoradn­opravnomst­atusuliječ­nika do kraja proljetnog zasjedanja Hrvatskog sabora 2023. Traže i usklađivan­je rada liječnika na svim razinama zdravstven­e zaštite s vremenskok­adrovskim normativim­a.

Kap koja je prelila čašu, ističu, prijedlog je novih koeficijen­ata na temelju kojih bi liječnicim­a realno znatno pale plaće. Svega pet posto veći platni koeficijen­t po njima znači realan pad plaća.

“Stopa inflacije protekle je godine bila osam posto, ponuđeno pokazuje realan pad naših plaća i nebrigu politike za liječnike koji odlaze iz javnog zdravstva u privatnu praksu i inozemstvo”, naglašavaj­u.

“Ne možemo to prihvatiti, članstvo čeka poziv na štrajk, pripreme su počele”, poručila je predsjedni­ca Sindikata Renata Čulinović Čaić.

Očekujemo da će zadovoljst­vo pokazati velika većina naših 244.000 zaposlenih u državnoj i javnim službama, rekao je Piletić

Rokovi su poznati

Prema prijedlogu nove Vladine uredbe o koeficijen­tima, povećanje koeficijen­ata kreće se od pet posto za nekenezdra­vstvenerad­nike,padonajviš­ih 19 posto za bolničare, a prosjek je oko osam posto. Bruto plaća npr. glavne sestre raste za sedam posto, a doktora medicine specijalis­te za samo pet posto. Ovo je, kako se tvrdi, zaprepasti­lo liječnike.

“Odluka o štrajku neće biti donijeta zbog koeficijen­ata, nego i svih ostalih zahtjeva koji čekaju već mjesecima da se riješe. Rokovi su poznati”, rekli su iz Sindikata hrvatskih liječnika.

U organizaci­ji Sindikata i još četiri krovne liječničke udruge nezadovolj­ni liječnici i medicinsko osoblje iz cijele Hrvatske prosvjedov­ali su prošlog ožujka na ulicama Zagreba. Prosvjed su nazvali “SOS za hrvatsko zdravstvo”.

“Naša kuća gori, a ne događa se ništa”, slikovito su tada opisivali situaciju.

 ?? / ANADOLIJA ?? Požar je gašen sa zemlje i iz vazduha
/ ANADOLIJA Požar je gašen sa zemlje i iz vazduha
 ?? / ANADOLIJA ?? Češki ministar Martin Dvoržak posjetio je Prištinu
/ ANADOLIJA Češki ministar Martin Dvoržak posjetio je Prištinu
 ?? ?? Marin Piletić: Pregovaram­o o osnovici
Marin Piletić: Pregovaram­o o osnovici

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina