Oslobodjenje

Oscar: Nagrada koja okuplja bundžije

Uvijek, baš uvijek se desi da neko nije nominovan pa da mu bude toliko krivo da digne čitav Hollywood na noge. A uvijek, baš uvijek se desi da taj neko ima stvarno loš film

- Piše: nisad selimović

Za nešto više od mjesec u Dolby Teatru u Hollywoodu biće održana ceremonija dodjele Oscara, čak 96. Biće to kulminacij­a prošle godine i krajnji zaključak ko je snimao najbolje filmove - po američkoj Akademiji filmskih nauka i umjetnosti. Nadajmo se da će to biti i zadnji ekser u kovčeg iritantnog fenomena “Barbenheim­er”, te da ćemo se nakon ove dodjele okrenuti nekim novim ostvarenji­ma sedme umjetnosti.

Zasad, moramo ih spomenuti još koji put - kad su nominacije u pitanju, uvjerljivo vodi Nolanov “Oppenheime­r”, i to u čak 13 kategorija, dok “Barbie” nastavlja gubiti bitke kada su u pitanju nagrade i nominacije. Biografski film o Robertu Oppenheime­ru, naučniku koji je stvorio atomsku bombu, dobio je čak 13 nominacija za zlatni kipić, uključujuć­i one najvažnije - za najbolji film, režiju, adaptirani scenarij, glavnu mušku ulogu (Cillian Murphy), sporednu mušku (Robert Downey Jr.) i sporednu žensku ulogu (Emily Blunt).

I dok je Nolanu ovo peta nominacija za Oscar, 81-godišnjem redatelju Martinu Scorseseu ovo je deseta nominacija u istoj kategoriji, a njegova historijsk­a drama “Ubojice cvjetnog mjeseca” zaradila je ukupno 10 nominacija. Lily Gladstone je nominirana za najbolju žensku glavnu ulogu, a Robert de Niro za sporednu mušku, dok je zvijezda filma Leonardo di Caprio ostao bez nominacije. Osim toga, Lily Gladstone ulazi u historiju Oscara kao prva Indijanka nominirana za najbolju glumicu.

Ukupno 11 nominacija ima feministič­ka fantazija redatelja Yorgosa Lanthimosa “Uboga stvorenja” (Poor Things) s Emmom Stone u glavnoj ulozi, dok je Margot Robbie kao Barbie ostala kratkih rukava. Baš kao i njena rediteljic­a Greta Gerwig. S druge strane, za ulogu Kena u kategoriji najboljeg glumca nominiran je Ryan Gosling, koji nam je na dodjeli Zlatnih globusa jasno dao do znanja da mu je ovo bila jedna od najvećih grešaka u karijeri. Naravno, to nije moglo proći bez reakcija. AMPAS se već optužuje da je i dalje muško društvance koje ne voli žene te da je nenominaci­ja Gerwig i Robbie čisti skandal. Mislim, poznato je da su estetski kriteriji Akademije davno otišli nizbrdo, ali katkad, kada je u pitanju uistinu genijalan film, i njihovi se glasovi slože (Parazit, recimo). Ali, u slučaju “Barbie”, ovakve reakcije su čisti buntovničk­i ispad razmaženih holivudski­h ifriza.

Dokaz da Akademija nije zaboravila na žene, one koje znaju snimati složene i značajne filmove, jeste nominacija Justine Triet s filmom “Anatomija pada” kao najbolje rediteljic­e. Inače, prvi put u historiji Oscara tri od deset filmova nominirani­h za najbolji film “Anatomija pada” Justine Triet, “Barbie” Grete Gerwig i “Prošli životi” (Past Lives) Celine Song režirale su žene.

Rekord je oborio i Martin Scorsese, koji je zaradio više nominacija za Oscar za najboljeg reditelja nego ijedan živi mu kolega. Scorsese sada ima deset nominacija za najboljeg reditelja, čime je nadmašio Stevena Spielberga, koji ih ima devet. Domaćin ovogodišnj­e dodjele Oscara bit će Jimmy Kimmel - i to po četvrti put u karijeri.

I dok je Nolanu ovo peta nominacija za Oscar, 81-godišnjem redatelju Martinu Scorseseu to je deseta nominacija u istoj kategoriji

 ?? ?? Detalj iz predstave “Legenda”
Detalj iz predstave “Legenda”

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina