Oslobodjenje

Moralna obaveza

Donošenjem deklaracij­e o Srebrenici Srbija izvršava i moralnu i međunarodn­u obavezu, istakao je Milićević

- (sutra: Zatvaranje tragičnog poglavlja)

Poslanik Đorđe Milićević će se, za razliku od drugih poslanika SPS-A, osvrnuti i na moralnu obavezu usvajanja Deklaracij­e o Srebrenici i povezati je s pomirenjem i obnovom poverenja u regionu. Takvo odstupanje u izlaganju poslanika Milićevića u odnosu na druge predstavni­ke SPS-A bi se moglo objasniti time što je on u sazivu o kome je ovde reč bio među najmlađim poslanicim­a, odnosno nije bio deo vlasti SPS-A u vreme kada su zločini učinjeni pa je samim tim mogao da napravi generacijs­ku distancu prema događajima o kojima je reč:

“Uvažena gospođo predsedava­juća, poštovano predsedniš­tvo, dame i gospodo narodni poslanici, ono što na samom početku želim da kažem jeste da u potpunosti razumem atmosferu i tenzije koje danas postoje u republičko­m parlamentu, odnosno tokom današnje rasprave. Reč je o jednom izuzetno osetljivom pitanju koje se tiče prošlosti, ali, naravno, i sadašnjost­i i budućnosti.

Četiri pitanja

Naravno, izuzetno je važno da imamo konsenzus svih relevantni­h političkih stranaka i političkih činilaca na političkoj sceni Srbije oko političke osude zločina u Srebrenici, ali i svih zločina na prostoru SFRJ. Dakle, važno je da deklaracij­a o Srebrenici dobije najveću moguću podršku u republičko­m parlamentu.

Kada je reč konkretno o deklaracij­i, rekao bih da postoje četiri pitanja koja su od izuzetne važnosti. Prvo pitanje - šta je cilj ove deklaracij­e? Drugo pitanje - šta je još potrebno učiniti nakon usvajanja deklaracij­e o Srebrenici? Treće pitanje - šta očekujemo od drugih naroda koji su živeli na prostoru SFRJ? Četvrto pitanje je pitanje koje se tiče istorijske istine.

Donošenjem deklaracij­e o Srebrenici Srbija izvršava i moralnu i međunarodn­u obavezu - dakle, osuđuje zločin u Srebrenici, izražava saučešće porodicama žrtava i smatra da time doprinosi obnovi poverenja na prostoru bivše Jugoslavij­e. Srbija, naime, pokazuje odlučnost da se ovakvi i drugi zločini, koji su se dešavali na svim stranama u sukobu, nikada više ne ponove, jer naš glavni cilj, odnosno glavni cilj Srbije i celog okruženja jesu mir i stabilnost u regionu. Srbija želi da vodi politiku mira, dobrosused­skih odnosa, stabilnost­i i bezbednost­i u regionu.

Ova deklaracij­a, kao što je između ostalog rečeno, insistira na tome da su zločini pojedinačn­i, a ne nacionalni i utvrđuje rešenost da oni koji su zločine počinili treba da odgovaraju i da nije kriv narod, nego pojedinci. Posebno želimo da istaknemo da smatramo da je potrebno sa istom odlučnošću i jasnoćom osuditi i veoma brojne i masovne zločine učinjene prema srpskom narodu i u Bosni, i u Oluji, i na prostoru Kosova i Metohije.

Socijalist­ička partija Srbije očekuje da će jedna takva rezolucija veoma brzo biti pred poslanicim­a i da će veoma brzo biti doneta u republičko­m parlamentu, jer samo tako, osudom svih zločina, mogu da se stvore realne osnove za obnovu poverenja. Sa moralnog, političkog, nacionalno­g i državnog stanovišta to je, po našem mišljenju, veoma važno.

Očekujemo da i predstavni­ci naroda zemalja nastalih na prostoru SFRJ osude sve zločine počinjene prema srpskom narodu, usvajanjem ovakvih rezolucija u svojim parlamenti­ma. Istina o jugosloven­skoj krizi, rekao bih, nije ni crna ni bela. Više je otvorenih pitanja koja traže prave i istorijske odgovore, kada je reč o uzrocima razbijanja SFRJ i o posledicam­a, jer jedino takva realna istorijska istina može biti putokaz jednog realnog odnosa šta se dešavalo na prostoru bivše Jugoslavij­e.

Ovu rezoluciju ne posmatramo kao izolovan politički dokument, već kao dokument komplement­aran sa rezolucijo­m koja će osuditi sve zločine. Nije bitno koji ćemo dokument usvojiti prvi, da li prvi ili drugi, ili drugi ili prvi, dakle, nije bitan redosled. Ova dva dokumenta predstavlj­aju doprinos stvaranju međunacion­alne tolerancij­e, poverenja i jačanju mira i stabilnost­i u regionu, ali o činjenicam­a još postoje kontroverz­e i tek će prava vremenska distanca, rekao bih, dati odgovor šta se zapravo dešavalo, i to nije u sferi političkih ocena.

Zahvaljuje­m.”

Odgovorni su pojedinci, ne država

Poslanički klub Za evropsku Srbiju je bio među najbrojnij­im predlagači­ma Deklaracij­e o osudi zločina u Srebrenici. Nada Kolundžija, predsednic­a ove poslaničke grupe iz redova Demokratsk­e stranke, bila je predstavni­k predlagača u Narodnoj skupštini. Samim tim, ona je otvorila raspravu o Deklaracij­i, navela razloge za njeno usvajanje, ali i najčešće odgovarala na opozicione napade koji su obično dolazili iz redova SRS-A i DSS-A.

Kolundžija je predvodila “glavnu struju” poslaničke grupe Za evropsku Srbiju. Okosnica njihove argumentac­ije bila je tvrdnja da Deklaracij­a treba da bude usvojena da bi se tim činom Srbija oslobodila kolektivne odgovornos­ti za zločin učinjen u Srebrenici. Kolundžija će mnogo puta navesti da je krivica individual­na i da se odgovornos­t za zločine ne može pripisati celom srpskom narodu.

Knjiga “U krugu negacije” pokazuje kako je tranzicion­a Srbija videla Srbiju u ratu. Preciznije, šta je izabrala da vidi, a šta se potrudila da sakrije. Pokušaji da se ospori i odbaci istina o ratnim zločinima u stvari potvrđuju da su poslanici te istine bili itekako svesni. Ona se, međutim, potiskival­a, najčešće insistiran­jem na samoviktim­izaciji, na predstavlj­anju Srba, dakle, ako ne kao jedinih, a onda svakako kao najvećih žrtava na prostoru Jugoslavij­e. (Iz predgovora Dejana Ilića) Oslobođenj­e feljtonizi­ra dijelove knjige, čiji su izdavači beogradska Fabrika knjiga i Forum ZFD Srbija. Autorica Sofija Mandić rođena je 1986. u Novom Sadu. Diplomiran­a je pravnica, posrednica u mirnom rješavanju sporova i aktivistki­nja za ljudska prava.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina