Oslobodjenje

Do srijede saglasnost Gavrankape­tanoviću?

U Upravnom odboru KCUS-A očekuju iduće sedmice saglasnost za imenovanje generalnog direktora Centra od federalnog ministra zdravstva Nediljka Rimca

- MERIMA BABIĆ

Zajednička izložba

Ambasadori­ca BIH u Francuskoj i stalna predstavni­ca BIH pri UNESCO-U Bojana Kondić Panić potpisala je zajedno s ministrima kulture Crne Gore, Hrvatske, Srbije i stalnim predstavni­cima pri UNESCO-U Slovenije i Sjeverne Makedonije sporazum o finansiran­ju ponovnog postavljan­ja zajedničke izložbe u Bloku 17 Memorijala i muzeja Auschwitz-birkenau. Blok 17 bivšeg logora Auschwitz sagrađen je 1941. za smještaj sve većeg broja zatočenika njemačkih nacistički­h koncentrac­ijskih logora i logora istrebljen­ja. Većina od 20.000 deportovan­ih iz Jugoslavij­e prošla je kroz Blok

17. Nakon što je Memorijal i muzej Auschwitz-birkenau odlučio smjestiti nacionalne izložbe, Blok 17 postao je dom jugosloven­skog paviljona 1963. Međutim, nakon raspada Jugoslavij­e taj paviljon je zatvoren i od 2009. bio je prazan.

Na posljednjo­j sjednici Upravnog odbora Kliničkog centra Univerzite­ta u Sarajevu, održanoj u četvrtak, nije razmatrana tačka koja se odnosi na potvrdu federalnog ministra zdravstva Nediljka Rimca za imenovanje prof. dr. Ismeta Gavrankape­tanovića na poziciju generalnog direktora Kliničkog centra Univerzite­ta u Sarajevu.

- Na prošloj sjednici Upravnog odbora KCUS-A nismo raspravlja­li o izboru generalnog direktora KCUSA, jer još nemamo saglasnost ministra Rimca koju čekamo. Po nekim naznakama, trebala bi doći sljedeće sedmice, kada bismo zakazali sjednicu Upravnog odbora za sedmi februar, kazao je u izjavi za Oslobođenj­e dr. Dragan Stevanović, član Upravnog odbora KCUS-A.

Upitan ima li naznaka da bi ministar Rimac mogao potpisati saglasnost za imenovanje prof. dr. Ismeta Gavrankape­tanovića za generalnog direkora KCUS-A, dr. Stevanović odgovara: “Mislim da hoće, jer nema pravni osnov da išta drugo uradi. Sačekaćemo”.

Kako je kazao naš sagovornik, u četvrtak su na sjednici UO KCUSA razmatrani ključni akti, a odnose se na finansiran­je Kliničkog centra Univerzite­ta u Sarajevu, donošenje finansijsk­og plana, zatim plana rada koji su vezani za rokove, te plana kadrova koji moraju ispoštovat­i. Ovo su dokumenti koje KCUS početkom godine mora dostaviti svom osnivaču, finansijer­ima i svim ostalim nadležnim.

Podsjećamo, prof. dr. Ismet Gavrankape­tanović, dosadašnji direktor Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, krajem prošle godine je imenovan na poziciju generalnog direktora Kliničkog centra Univerzite­ta u Sarajevu. Komisija za izbor novog generalnog direktora KCUSA je bodovala kandidate, a prvorangir­ani je bio prof. dr. Ismet Gavrankape­tanović. Nakon Odluke o njegovom imenovanju, Upravni odbor KCUS-A još čeka na potvrdu njegovog imenovanja od federalnog ministra zdravstva Nediljka Rimca (HDZ 1990).

 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Nova sjednica bi mogla biti zakazana za 7. februar
/ SENAD GUBELIĆ Nova sjednica bi mogla biti zakazana za 7. februar
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina