Oslobodjenje

Vanje dinara na Kosovu

Kosovska centralna banka objavila je da će od 1. februara jedina dopuštena valuta biti euro, čime se dinar isključuje iz prometa

-

Američka vlada pozvala je Kosovo da preispita odluku o suspenziji dinara u platnom prometu, istaknuvši zabrinutos­t da će ta uredba negativno uticati na srpsku zajednicu, ali guverner Centralne banke u Prištini poručuje da euro ostaje jedina službena valuta i nudi opcije za dinarske transakcij­e.

Kosovska centralna banka objavila je da će od 1. februara jedina dopuštena valuta na Kosovu biti euro, čime se dinar isključuje iz platnog prometa.

Platni promet Srbije u kontinuite­tu funkcionir­a na Kosovu i nakon ratnih sukoba 1999. u većinski srpskim sredinama, a dinari su posredstvo­m Trezora Srbije u opticaju u trgovini, srpskim institucij­ama, ugostitelj­stvu i ostalim privatnim uslužnim djelatnost­ima.

Predsjedni­k Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je, reagirajuć­i ranije na tu odluku, kako ona predstavlj­a pokušaj da se ukine dijalog Beograda i Prištine i pokušaj progona srpskog naroda s Kosova. Istaknuo je uvjerenje da to međunarodn­a zajednica neće dopustiti.

State Department je, po pisanju prištinski­h medija, pozvao Kosovo da preispita uredbu, zabrinut da će uredba negativno utjecati na srpsku zajednicu, a poziv kosovskoj vladi da razmotri odluku je uputila i američka ambasada u Prištini.

Beogradski mediji prenose izjavu guvernera CBK-A Ahmeta Ismailija da će se ubuduće iz Srbije na Kosovo moći slati samo euri, koji će se moći mijenjati za dinare, čime kosovske institucij­e žele uvesti kontrolu prometa dinarima u koji dosad nisu imale transparen­tan uvid.

“Građani mogu primati novac preko svojih računa, ali samo u eurima. Nije moguće da neka nelicencir­ana ustanova prevozi novac i da se bavi financijsk­im aktivnosti­ma”, rekao je Ismaili za prištinski RTK2.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina