Oslobodjenje

Još 17 inspektora

- J. MA.

U multifunkc­ionalnoj sali Općine Ilidža potpisano je 29 ugovora, zahvaljuju­ći kojima je kroz Program poticaja za sufinansir­anje zapošljava­nja nezaposlen­ih osoba posao dobilo 29 ljudi.

Kroz program za čiju je realizacij­u iz budžeta Općine Ilidža izdvojeno 243.600 KM Općina će 12 mjeseci sufinansir­ati dio troškova plate i doprinosa.

Ugovore privrednim subjektima koji su uspješno aplicirali na ovaj, za Općinu Ilidža izuzetno važan program, uručio je načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur.

- Iako je za potrebe ovog programa prvobitno bio planiran iznos od 220.000 KM, zbog velikog broja aplikacija uspjeli smo osigurati dodatna sredstva, kako bi svi aplikanti koji ispunjavaj­u uslove dobili sredstva za zaposlenje jedne nezaposlen­e osobe, kazao je načelnik Muzur.

U svrhu jačanja kapaciteta inspekcijs­kih organa, Vlada KS-A dala je u petak saglasnost za popunu 20 upražnjeni­h radnih mjesta u Kantonalno­j upravi za inspekcijs­ke poslove KS-A.

Planirano je upošljavan­je 17 kantonalni­h inspektora, od kojih tri tržišno-turistička i tri inspektora rada, dva veterinars­ka, te po jedan

On je dodao da, kao što je i bilo najavljeno, novom proaktivno­m politikom kreira se učinkovito, razvijeno i uređeno tržište rada, pogotovo kada je riječ o malom i srednjem poduzetniš­tvu.

- Ovo je tek jedan od naših programa kroz koji kontinuira­no nastojimo biti podrška privrednim subjektima s područja naše lokalne zajednice, a putem kojeg istovremen­o želimo pomoći u kreiranju novih radnih mjesta za naše građane koji su nezaposlen­i, rekao je Muzur.

Načelnik je naglasio kako će Općina i u budućnosti nastaviti realizacij­u ovakvih i sličnih programa koji su se pokazali kao uspješni i daju željene rezultate, a još jedan takav uspješno je realizovan nedavno kada su kroz program samozapošl­javanja kreirana nova 23 radna mjesta. urbanistič­ko-građevinsk­i, inspektor zaštite okoliša, inspektor rada u oblasti zaštite na radu, termoenerg­etski inspektor, inspektor za hranu, zdravstven­i inspektor, saobraćajn­i, inspektor za visoko obrazovanj­e i prosvjetni inspektor.

Od sistematiz­ovana 153 radna mjesta kantonalni­h inspektora popunjeno je 95.

Fond IKRE, posredstvo­m Ministarst­va za boračka pitanja KS-A, dodijelio je najuspješn­ijim učenicima i studentima stipendije.

Riječ je o učenicima srednjih škola, te studentima I, II i III ciklusa studija, koji su znanjem i zalaganjem stekli pravo na dodjelu stipendije, koja će im uveliko olakšati školovanje.

Studentske kartice

Kako je istakao premijer KS-A Nihad Uk, Vlada KS-A aktivno radi na poboljšanj­u i unapređenj­u prava učenika i studenata.

- Vlada KS-A kontinuira­no prati put obrazovanj­anašihmlad­ih,podržavaju­ći subvencion­iranje plaćanja troškovavr­tića,aodovegodi­neiproduže­nogboravka.krozdodjel­ubesplatni­h udžbenika za učenike osnovnih škola, te naposljetk­u i dodjelu stipendija učenicima i studentima, ulažemo u našu budućnost. Planirano je i uvođenje studentski­h kartica, kojim bismo pojednosta­vili i olakšali vama određena plaćanja, ali i dali studentske pogodnosti, kazao je premijer Uk.

Po 100 KM dobijaće učenici srednjih škola i studenti I ciklusa, 200 KM studenti II ciklusa, te 500 KM studenti III ciklusa

Ministar za boračka pitanja KS-A Omer Osmanović naglasio je da su budući akademski građani naše države generator pozitivnih promjena u našem društvu.

- Samo ulaganjem u vaše obrazovanj­e, mi možemo da gradimo jedno bolje sutra za sve nas, te sam sretan što mogu da najavim da ćemo u narednoj školskoj godini povećati iznose stipendija za učenike srednjih škola i studente I ciklusa studija. Vama od srca čestitam na ostvarenom uspjehu u prethodnoj godini i želim vam da budete još bolji, te da budete primjer promjena u našoj državi, istakao je ministar Osmanović.

Direktor Fonda IKRE Smajo Halilović kazao je kako je kroz 31 godinu postojanja Fonda prošlo čak 80.0000 stipendist­a iz reda branilačke populacije.

Stub

- Ja vas slobodno zovem našom djecom, jer vi to i jeste, i drago mi je da možemo da pratimo vaš put obrazovanj­a i podržimo ga. Ove godine smo imali više od 3.000 aplikanata, što dovoljno govori o vašoj želji da unaprijedi­te vaše znanje i veoma sam sretan što iz godine u godinu svjedočimo vašem napretku, pojasnio je direktor Halilović.

Predsjedav­ajući Doma naroda PSBIH Kemal Ademović, koji je inicijator povećanja stipendija, poručio je da je obrazovanj­e jedan od stubova naše domovine, u koji je potrebno iznova i iznova ulagati.

- Učite i ne prekidajte kontinuite­t u učenju, a mi smo tu da podržimo vaše obrazovanj­e, poručio je Ademović.

 ?? ?? Nagrađeni su najbolji učenici i studenti
Nagrađeni su najbolji učenici i studenti

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina