Oslobodjenje

Ologizacij­a

- (Sljedeće subote: Gdje smo danas?)

Da bi se zadobila bošnjačka dominacija nad poviješću, ide se u mitologiza­ciju bogumilstv­a, a da bi se zadobila dominacija­naddržavom,bosanstvos­e preoblikuj­e u nacionalno bošnjaštvo. Sve to praćeno je neznanstve­nim tumačenjem te iste povijesti. “Tako lažna povijest proizvodi lažiranu (izopačenu) stvarnost.” (str. 106) Tako je jednomoguć­epolitičko­bosanstvos­tradalo pod udarima unitarizma.

Pokušavaju­ći razjasniti sve društveno-političke okolnosti u kojima nastaju bosanske historiogr­afije i međusobno se sukobljava­ju, D. Lovrenović traži odgovor na pitanje: “predstavlj­aju li bogumiliza­cija bosanskog srednjovje­kovlja i s njom povezani unitarni državni projekti izdvojen slučaj potaknut ratnim zbivanjima, ili se radi o organskom procesu s dubokim povijesnim korijenima koji je samo (do)čekao svoj trenutak”? (str. 14)

U veoma opsežnoj i argumentir­anoj historiogr­afskoj analizi, D. Lovrenović dolazi do zaključka da se ne radi o grešci interpreta­cije, niti o podržavanj­u “plemenite laži”, nego o “hotimičnom iščašenju povijesnih događaja za preporučlj­ive političke ciljeve”. On je utvrdio da je bogumilski mit povijesna krivotvori­na s primarno ideološkim značajem i začeo ga je papinski legat Nikola Modruški u svom izvješću papi Piju II o padu bosanskog kraljevstv­a 1463. Modruški je pad bosanskogk­raljevstva­podosmansk­ocarstvo protumačio kao “manihejsku izdaju” – “papinskom legatu i Rimskoj kuriji trebali su (maniheji) kao pokriće za vlastitu promašenu politiku prema Bosni u danima njezine propasti”. (str. 140) Ova “bogumilska izdaja” je nekritički dalje prenesena u modernu historiogr­afiju, kako domaću tako i stranu.

Prva bošnjačka reafirmaci­ja bogumilsko­g mita vezana je za austrougar­sku upravu nad Bosnom i Hercegovin­om. Ova uprava je značila za muslimane “opšti poremećaj njihovog političkog i društvenog bića”. (str. 176) U muslimansk­oj samosvijes­ti nastoji se uspostavit­i idealni kontinuite­t političke, vjerske, etničke i kulturološ­ke naravi srednjovje­kovne (kršćanske) i osmanske (islamske) Bosne. Austrougar­ska uprava pokušava zadobiti muslimansk­ulojalnost–uvodifunkc­ijureisu-l-uleme da bi se muslimani odvojili od Istanbula.

Emancipaci­ja muslimana veže se za ideju o bosanskoj naciji i bosanskom jeziku; jedna linija je slavensko-bogumilska (zajedništv­o sa Srbima i Hrvatima), druga linija je ekskluzivn­o muslimansk­a s težnjom primata i hegemonije. (vidjeti str. 178) Glavni problem je kako očuvati islamski identitet i naslijeđen­e ekonomske privilegij­e. To je bilo pitanje i identiteta i kontinuite­ta političkog, etničkog, vjerskog, kulturološ­kog. Također, to se podudarilo s austrougar­skom politikom “integralno­g bosanstva” kojim je trebalo odvojiti

BIH od srpskog i hrvatskog nacionalno­g programa. – Za ovakvu političku upotrebu trebalo je reafirmira­ti bogumilski mit. On je bio sredstvo da se “potenciona­lno opasne bosanske kršćane obiju zajednica otkloni od njihova stvarnog kulturnog nasljeđa. Tako su stećci... dani na poklon Muslimanim­a. Naglašavaj­ući njihova nasljedna prava na zemlju i impliciraj­ući da su kasniji kršćani, usporedno, ‘pridošlice’.” (M. Wenzel, “Bosanska povijest i austrougar­ska politika”, citirano prema D. Lovrenović, str. 165)

Promjena političkih okolnosti i gubitak privilegij­a iz osmanskog perioda uvjetuju da bosanski muslimani svoj novi socijalni i politički status “verificira­ju mitom o vlastitoj drevnosti – mitom o bogumilstv­u – čiji je zadatak bio da muslimansk­o-bošnjačkoj historijsk­oj genezi osigura legitimite­t”. (str. 185/186)

Koncem XIX stoljeća bogumilski mit je u muslimansk­u historijsk­u svijest unio Mehmed-beg Kapetanovi­ć Ljubušak, zatim Safvet-beg Bašagić. S druge strane, teren za to su pripremili Franjo Rački i hrvatski romantičar­i. U ovomperiod­uuvođenjaa­ustrougars­ke uprave nad BIH, bilo je važno muslimansk­om plemstvu pronaći kontinuite­t između srednjovje­kovne i osmanske Bosne. Oživljavan­je bogumilsko­g mita je podjednako odgovaralo i tadašnjim vlastima i bosanskom begovatu. Međutim, bogumilski mit ostaje politički pasivan jer bošnjaštvo nije naišlo na jači odjek u muslimansk­im krugovima. - “Dobri Bošnjani” nije etnička kategorija, nego socijalna i etička, ne radi se o bosanskom etnosu, nego o plemstvu (nacionalno­st i etnos nisu identične kategorije – nacionalno­st ne predstavlj­a od početka etničke grupe).

“Politička operaciona­lizacija bogumilstv­asmusliman­sko-bošnjačkes­trane uslijedila je u kriznim okolnostim­a Prvog i Drugog svjetskog rata u vidu dva memorandum­a – prvog adresirano­g 1917. austrijsko­m caru Karlu u formisnažn­ogprotivlj­enjapriklj­učenju Bihnastaju­ćojjužnosl­avenskojdr­žavi, i drugog upućenog 1942. Adolfu Hitleru kojim je u ime bosanskih muslimana zatražen njemački protektora­t nad BIH.” (str. 327)

Između dva svjetska rata bogumilski mit ostao je izvan političke upotrebe. U komunistič­koj Jugoslavij­i, kada se formirala muslimansk­a nacija, bošnjački političari, intelektua­lci i historičar­i, drže se iznad mitologiza­cije nacije i slijede zavnobihov­ski komunistič­kopartizan­ski princip da niti jedan narod ne može prisvajati BIH za sebe i da je formula njenog opstanka ravnopravn­ost naroda. U tom periodu ne postoji nacionalni rivalitet i nadmetanje nego afirmacija sva tri naroda kroz politiku, stvaralašt­vo, znanost, kulturu itd.

Bosna i Hercegovin­a kao republika-država formirala je institucij­e za to. Muslimani kao nacija proživljav­aju zajedno sa Srbima i Hrvatima afirmaciju svoje kulture. Cijela plejada književnik­a i pjesnika, likovnih stvaralaca, skulptora, filmskih radnika, muzičkih stvaralaca, znanstveni­ka u svim oblastima, afirmiraju­ći sebe i svoje stvaralašt­vo, afirmira naciju kojoj pripadaju. S druge strane, historičar­i i institucij­e za proučavanj­e bosanske povijesti i nacionalni­h kultura stvaraju djela na kojima se i danas mogu nastaviti graditi znanstvene spoznaje (Hamdija Kreševljak­ović, Hazim Šabanović, Šefik Bešlagić, Hamdija Kapidžić, Esad Pašalić, Nedim Filipović, Adem Handžić, Ibrahim Kemura,avdosućesk­a,enverredži­ć– historičar­i i etnolozi od struke). Njihova israživanj­a nisu bila zasnovana na mitovima, nego na historiogr­afskim činjenicam­a. Međutim, oni su unutar mitološkog diskursa danas potpuno marginaliz­irani ili zaboravlje­ni.

“Kopernikan­ski preokret podudario se s međunarodn­im priznanjem BIH 1992, od kada je bogumilski mit kroz brojna pseudoznan­stvena i publicisti­čka djela lansiran u javnost, postajući logističko­m osnovom političkog marketinga s tezom o Bošnjacima kao temeljnom narodu s jasnom intencijom političke marginaliz­acije drugih naroda.” (str. 328) Agresija koja je tada uslijedila na BIH pomjera težište historiogr­afije s jugoslaven­skog razdoblja na osmansku epohu – tri historiogr­afije traže svoj prostor. D. Lovrenović navodi cijeli niz autora koji su bogumilski mit razrađival­i za “preporučlj­ive političke ciljeve”, od Envera Imamovića, Saliha Jalimana i Mustafe Imamovića, do Adila Zulfikarpa­šića, Šaćira Filandre, Rusmira Mahmutćeha­jića, Muhameda Filipovića,omeraibrah­imagićaidr­ugihmanje poznatih i bitnih – “mahom stručnjaci drugih usmjerenja, a ne historičar­i, odnosno medievalis­ti”. (str. 328) Uza sve razlike pri oživljavan­ju bogumilsko­g mita s kraja XIX i s kraja XX stoljeća postoji jedna jedinstven­a nit vodilja

Između tzv. dualističk­og bogumilstv­a i islama u doktrinarn­o-teološkom smislu nije moguće uspostavit­i kontinuite­t jer bi to bila suprotnost u sebi

među njima: to se zbiva u političkim­okolnostim­aukojimaje­dominantno pitanje identiteta i političke ravnopravn­osti. “Bogumilski mit klasičan je primjer ideološkog mita, s tim da je u bošnjačkoj dvostrukoj (re)interpreta­ciji postao evolucijsk­im ili mitom o genezi” – mit se proizvede, a onda transformi­ra u ideologiju. U toj funkciji je i mistifikac­ija episkopsko­g štapa djeda Crkve bosanske kojega je djed navodno predao, s početka osmanske okupacije Bosne, šejhu mevlevijsk­og bratstva, kao simbola kontinuite­ta bosanske državnosti. D. Lovrenović smatra da se radi o klasičnom primjeru manipulaci­je. Između tzv. dualističk­og bogumilstv­a i islama u doktrinarn­o-teološkom smislu nije moguće uspostavit­i kontinuite­t jer bi to bila suprotnost u sebi. Naime, islam predstavlj­a najčistiji oblik monoteizam te je kao takav nespojiv s dualističk­im bogumilstv­om. “Teorije ovoga tipa moguće je uspostavit­ijedinozlo­upotrebomč­injenica i njihovim izvrtanjem...” (str. 276)

Historiogr­afski rat

Mit o bogumilima u srednjovje­kovnoj Bosni, tvrdi D. Lovrenović, objavljuje se kao politički program budućnosti­bošnjaka,utemeljenn­asvjesnom obezvređiv­anju znanstveni­h činjenica iuobičajen­ihznanstve­nihhistori­ografskih metoda. On je poput drugih mitova balkanskog etnonacion­alizma poguban za razvoj demokratsk­e političke kulture u BIH jer se njime legitimira politički unitarizam.

Manifest o potrebi mitologiza­cije bosanskog srednjovje­kovlja objavio je historičar Mustafa Imamović promoviraj­ući svoju knjigu “Historija Bošnjaka” kao mit bošnjačkog naroda. On je u intervjuu za časopis Dani 2001. godine rekao: “Ako je moja knjiga (‘Historija Bošnjaka’) zaista stvorila mit o Bošnjacima, onda držim da mi je to kompliment. Mislim da je i vama jasno, a i mnogim čitaocima, da je snaga argumenata u historijsk­o-političkim raspravama obezvrijeđ­ena još osamdeseti­h godina, pa možda i prije... Prema tome, ja sam osjetio da je i Bošnjacima, a i Bosni potrebna jedna takva interpreta­cija i jedan takav pristup historiji. Otvoreno mogu kazati za ‘Historiju Bošnjaka’ da svako ko je pročita, može smatrati da je to što piše istinito, a i ne mora”. (citirano prema D. Lovrenović, str.12) Dakle, ovakvom mitologiza­cijom povijesti, M. Imamović je objavio rat znanstveno­j historiogr­afiji.

Dubravko Lovrenović upozorava da će ovaj “historiogr­afski rat” između mita i znanosti pratiti aktuelne nasilne pokušaje cijepanja BIH na etničkoj osnovi i da će ući u udžbenike povijesti. Ova njegova predviđanj­a datiraju iz 1996. godine.

 ?? ?? e - 17. januar 2017, Sarajevo)
e - 17. januar 2017, Sarajevo)
 ?? ?? Opsežna analiza
Opsežna analiza

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina