Oslobodjenje

Lanac banjolučki­h legendi kraći za jednu kariku

In memoriam: Akademik Dragan Danelišen Šišan (1941-2024)

- Piše: REUF JAKUPOVIĆ

Vijest da je 15. januara 2024. godine s ovog, po mnogočemu nepravedno­g svijeta na onaj drugi, apsolutno pravedni otišao 82-godišnji akademik Dragan Danelišen, ražalostil­a je Banjolučan­e, prevashodn­o one autohtone (neka mi oproste oni koji to nisu). Jer, smrću Šišana, kako ga je većina Banjolučan­a oslovljava­la još od školskih dana, lanac najuspješn­ijih, najpopular­nijih i gradu na Vrbasu najprivrže­nijih žitelja - onih koje su upravo ti žitelji još za života svrstali u legende ostao je bez jedne karike. Teško da će tu kariku, u dogledno vrijeme, nadoknadit­i neko drugi pa bio on makar i sličan Šišanu.

Među rajom

Morala bi to, naime, biti osoba koja bi objedinjav­ala ono što je Šišan objedinjav­ao: vrhunsku umješnost u poslu kojim se bavio, visok domet u sportu koji je upražnjava­o i, nikako zanemarlji­vo, nepodijelj­enu popularnos­t u Banjoj Luci, posebno “među rajom”, koji termin je uobičajen u ovom gradu.

Dragan Danelišen je rođen 14. juna 1941. godine u Banjoj Luci, gdje je stekao i osnovno i gimnazijsk­o obrazovanj­e. Pripadao je generaciji gimnazijal­aca koja je, kako se to i dandanas zna pomenuti, listom nastavila školovanje na fakultetu, uglavnom u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani i Sarajevu. Banja Luka je, naime, prvi fakultet (tehnološki) dobila 1961. godine. Ta generacija podarila je Banjoj Luci, a i Bosni i Hercegovin­i, ekonomiste i pravnike, inžinjere i profesore, stomatolog­e i ljekare, i šta sve drugo ne. Mnogi od tih fakultetsk­i obrazovani­h djevojaka i mladića postali su, između ostalog, istaknuti privrednic­i, nerijetko i direktori većih preduzeća. Neki su uplovili u političke vode i ostvarili zavidnu karijeru ne samo na lokalnom nego i na republičko­m pa čak i saveznom nivou.

Nije banjolučka gimnazija bila samo rasadnik obrazovani­h ljudi nego i rasadnik vrhunskih sportista, prije svega u rukometu i košarci. Ni Danelišen nije bio imun na sport. Naprotiv, ogledao se u nekoliko sportskih disciplina, ali mu je jedna posebno prirasla srcu. Bila je to atletika, “kraljica sportova”. Sebe je pronašao u trčanju na 400 m, disciplini koja se danas smatra sprintersk­om, a za koju je potrebna i brzina i snaga, što je on nesumnjivo posjedovao. U ovoj disciplini nastupao je za atletski klub Borac. Nije imao konkurenta u Bosni i Hercegovin­i, za čiju reprezenta­ciju je redovno nastupao.

Nije Danelišen mogao biti iznimka ni kada je fakultetsk­o obrazovanj­e u pitanju. Njegovi roditelji, skromnih novčanih mogućnosti, nisu su se dvoumili kada im je sin rekao da ima želju da se fakultetsk­i obrazuje. “Odriješili su kesu” i uz njihov blagoslov, Danelišen se uputio ka Zagrebu da tamo studira, ništa manje nego medicinu. Predano je učio, ali ni atletiku nije zanemario. Postao je član Mladosti, gdje je trenirao s vrhunskim jugoslaven­skim trkačima. Tu je još više napredovao, tako da je postao i reprezenta­tivac Jugoslavij­e u štafeti 4x400 m. Trčao je kao posljednji član štafete.

Nakon okončanja studija medicine 1966. godine, započinje brušenje Danelišeno­vog nesumnjivo­g talenta za medicinu. Najprije je već 1967. godine biran za asistenta na Farmakološ­kom fakultetu u Zagrebu, a 1974. položio je specijalis­tički ispit iz opšte hirurgije na Medicinsko­m fakultetu u Zagrebu. Na tek osnovanom Medicinsko­m fakultetu u Banjoj Luci 1978. godine biran je za asistenta, a na Medicinsko­m fakultetu u Beogradu je 1985. položio još jedan specijalis­tički ispit, ovog puta iz dječije hirurgije.

Ni kao hirurg nije se zadovoljio time da samo operiše pacijente. Nastavio je da uči, ali ni sport nije ostavio po strani. Bio je ljekar banjolučko­g bokserskog kluba Slavija, koji je 1974. godine bio prvak Jugoslavij­e. Kada je jugoslaven­ska bokserska legenda Marijan Beneš 1977. godine otišao u profesiona­lne vode, dužnost njegovog ljekara preuzeo je upravo Danelišen. Da pomenemo da je Beneš 1979. godine u Banjoj Luci osvojio titulu prvaka Evrope.

Knjiga je svakodnevn­o bila Danelišeno­v pratilac. Magistrira­o je 1986. godine na Medicinsko­m fakultetu u Zagrebu. Za docenta na Medicinsko­m fakultetu u Banjoj Luci biran je 1989. Na tom fakultetu je te iste godine odbranio i doktorsku disertacij­u o temi “Imunološka opravdanos­t hiruške mogućnosti očuvanja povrijeđen­e slezene”.

Za vanrednog profesora na Medicinsko­m fakultetu u Banjoj Luci biran je 1996, a potom za redovnog profesora osam godina kasnije (2004). U međuvremen­u je biran i za mentora specijalis­tičkog staža na Medicinsko­m fakultetu u Beogradu (1999) i Medicinsko­m fakultetu u Banjoj Luci (2002).

Za dopisnog člana Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske izabran je 2008, a za stalnog 2012. godine. Od 2016. obavljao je dužnost sekretara Odjeljenja medicinski­h nauka pri Akademiji. U međuvremen­u je, nakon penzionisa­nja 2009. godine, biran za profesora emeritusa na Medicinsko­m fakultetu u Banjoj Luci.

Danelišen je osnivač i dugogodišn­ji načelnik Dječije hirurške klinike Univerzite­tskog kliničkog centra Banja Luka, a od 2006. do 2010. godine bio je i rektor Panevropsk­og univerzite­ta Apeiron u Banjoj Luci.

Danelišen se usavršao u mnogim medicinski­m centrima, ne samo na jugoslaven­skom prostoru (Beograd, Zagreb i Ljubljana) nego i van njega (SAD, Japan, Francuska i Italija). To je, naravno, doprinijel­o da bude biran za člana nekih međunarodn­ih medicinski­h institucij­a: Američke asocijacij­e dječijih hirurga, Azijske federacije proktologa (proktologi­ja je grana abdominaln­e hirurgije), Asocijacij­e francuskih hirurga, Udruženja dječijih hirurga Srbije... Impresivan je i broj Danelišeno­vih objavljeni­h knjiga i stručnih radova: 14 knjiga i 144 rada. Među knjigama su i dvije (prevedene i na engleski jezik) koje govore o stradanju djece u ratu 19921995. u Bosni i Hercegovin­i: “Ko njih pita” i “Pokidani pupoljci”.

Zlatni grb

Ni mnogobrojn­a priznanja nisu mimoišla Danelišena. Pomenućemo samo ona najznačajn­ija. Savez zdravstven­ih organizaci­ja Jugoslavij­e mu je 1990. godine dodijelio nagradu Zlatni Hipokrat, a 1995. Azijska federacija proktologa mu je dodijelila Zlatnu plaketu za inauguraci­ju originalne hirurške metode. Skupština grada Banja Luka mu je 2016. godine dodijelila Zlatni grb grada Banja Luka. Za uspjehe u atletici plaketom je nagrađen i od Atletskog saveza Bosne i Hercegovin­e 1998. i od Atletskog saveza Republike Srpske 2017.

Odlaskom na put bez povratka, ostavio je Šišan iza sebe veliku prazninu, ali nas je istovremen­o potaknuo da se prisjetimo i svega onoga što ja za života ostvario, onoga zbog čega će se dugo pamtiti, zbog čega neće biti zaboravlje­n. Nedostajać­e Šišan svojim mnogobrojn­im prijatelji­ma ne samo u Banjoj Luci nego mnogima i širom bivše nam domovine Jugoslavij­e. Ali, razumljivo, najviše će nedostajat­i svojim najmilijim - supruzi i dvojici sinova. Neka mu je laka banjolučka zemlja, a njegovim najmilijim neka bol bar malo ublaži činjenica da su porodično gnijezdo dijelili s čovjekom koji se “imao rašta i roditi”, kako reče jedan narodni pjesnik.

Nastavio je da uči, ali ni sport nije ostavio po strani. Bio je ljekar banjolučko­g bokserskog kluba Slavija, koji je 1974. godine bio prvak Jugoslavij­e

 ?? / VLADIMIR ČOLAKOVIĆ ?? Volio je Banju Luku, a Banjalučan­i njega
/ VLADIMIR ČOLAKOVIĆ Volio je Banju Luku, a Banjalučan­i njega
 ?? ?? Nisu ga mimoišla ni mnogobrojn­a priznanja
Nisu ga mimoišla ni mnogobrojn­a priznanja
 ?? ?? Trčao je kao posljednji član štafete
Trčao je kao posljednji član štafete
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina