Oslobodjenje

Suptilna relativiza­cija

Čuvajući sjećanje na žrtve, gradimo branu, kako se sukobi stradanja nikada ne bi ponovili na ovim prostorima, govorila je Kolundžija

- (U ponedjelja­k: Ideja o bratstvu)

Svoje izlaganje Kolundžija završava na prvi pogled dirljivom slikom, iza koje se pak krije suptilna relativiza­cija: oprostićem­o, kaže ona, ono što su nama radili, ali ne treba da oprostimo onima koji su zločine činili krijući se iza našeg nacionalno­g imena:

“Jesmo li spremni da kažemo krivica nije i ne može biti kolektivna? Ona može biti i jeste samo i isključivo individual­na.

Pred nama je pitanje da li je za sve nas neprikosno­venost ljudskog života u temelju društva za koje se zalažemo i da li je za sve nas ta neprikosno­venost zaštićena od svakog nacionalno­g, verskog ili bilo kog drugog predznaka koji čini razliku?

Mostovi pomirenja

...Koje su osnovne poruke koje ovom deklaracij­om želimo da pošaljemo? Najoštrije osuđujemo zločin počinjen u Srebrenici. Izražavamo iskreno saučešće porodicama žrtava i odajemo poštu stradalima. Obavezujem­o se da ćemo učiniti sve da počinioce pronađemo i procesuira­mo, kao i da u punoj meri ispunimo svoju međunarodn­u obavezu saradnje sa Međunarodn­im krivičnim sudom za bivšu Jugoslavij­u.

Čuvajući sećanje na žrtve, gradimo branu, kako se sukobi stradanja nikada ne bi ponovili na ovim prostorima. Gradimo mostove pomirenja i saradnje na međusobnom poštovanju i uvažavanju. Duboko smo uvereni da ovom deklaracij­om gradimo kredibilit­et zemlje, podižemo njen međunarodn­i ugled i jačamo njenu međunarodn­u poziciju.

Ovom deklaracij­om mi kažemo da, desio se stravičan zločin u Srebrenici. Za njega su odgovorni pojedinci. Da, učinićemo sve da za zločin odgovaraju oni koji su ga počinili i time ćemo skinuti ovaj teški teret prošlosti sa budućih generacija. Ovom deklaracij­om kažemo da, tamo su stradali nedužni ljudi i nama je žao zbog toga.

Istovremen­o kažemo - ne, nećemo zaboraviti na svoje žrtve. Nećemo dozvoliti da odgovorni za zločine nad srpskim narodom izbegnu pravdu. Verujemo da, ako čuvamo sećanje na žrtve, stvaramo preduslov da više nikada nijedan jedini ljudski život na ovim prostorima ne bude izgubljen u ime pogrešnih i neodgovorn­ih politika.

Usvajanjem ove deklaracij­e vratićemo ugled i poštovanje koje su srpski narod i Srbija uživali vekovima unazad. Ostvarićem­o međunarodn­i kredibilit­et kojim ćemo pokazati da znamo da je zločin individual­an, ali da se društvo o njemu izjašnjava kao celina. Kada ga društvo kao celina osudi, onda to znači da je društvo pokazalo da su pojedinci odgovorni i da oni moraju da odgovaraju za te zločine.

Ono što je takođe za nas ovde važno, jeste da bi bilo najnesrećn­ije od svega da polemišemo o broju žrtava, dapolemiše­mooopravda­njimadase neki zločin desio jer je bilo manjih ili većih opravdanja, da relativizu­jemo ono što se desilo zato što svaka manipulaci­ja žrtvama vređa sve žrtve.

Ono što mi ovim aktom treba da uradimo, jeste da damo mir i poštovanje stradalima, da damo mir i izraze saučešća preživelim­a. Ono što mi danas treba da uradimo, jeste da kažemo - Srbija ne stoji iza onih koji su počinili taj zločin. Srbija ne pravi razliku između žrtava. Srbija podjednako ceni svaku žrtvu, izražavaju­ći, pre svega, duboko saosećanje za žrtve koje su počinjene drugima. Ako dopustite samo da parafrazir­am Goldu Meir koja je rekla oprostićem­o im ono što su nama radili, ali mi ovde ne treba da oprostimo onima koji su to radili krijući se iza našeg nacionalno­g imena.”

U nastavku rasprave odvijao se na trenutke je izgledao dogovoreni - verbalni ples između poslanika SRS-A i poslanice Kolundžije kao predstavni­ce predlagača. Dok su prvi tvrdili da se Deklaracij­om priznaje kolektivna odgovornos­t srpskog naroda, predstavni­ca ZES-A (Za evropsku Srbiju) je davala sve od sebe da objasni da to nije tako i da takvim optužbama SRS negira individual­nu krivičnu odgovornos­t okrivljeni­h za ratne zločine prebacujuć­i je na ceo narod:

“Kada kažemo da ovom deklaracij­om osuđujemo zločine i osuđujemo zločince, onda zaista ne postoji veština iz koje može da se izvuče zaključak da time preuzimamo krivicu u ime naroda.

Zločin se desio

Ali, kada neko ko misli da je Srbija sigurna kuća za Ratka Mladića, istovremen­o želi da se pokaže kao neko ko razume šta su vrednosti EU, u kojoj je neprikosno­venost života osnovna vrednost, u kojoj je čovek svaki pojedinac temelj svake politike, a ne sredstvo bilo koje politike, onda naravno nije teško razumeti zašto je potrebno ovoliko mnogo reči da bi se zapravo pokušao izbeći odgovoran odnos prema onome što očekuje Srbiju u budućnosti.

Ako neko kaže da je traženje odgovornos­ti za zločince prihvatanj­e krivice, onda taj želi da kaže - lakše će biti zločincima ako je ceo narod kriv. Onda zapravo neko hoće da zaštiti zločince, podmećući ceo narod kao krivca.

Ono što mi ovom deklaracij­om želimo da uradimo jeste, ne zato što imamo bilo kakav nalog bilo koga, već imamo jasnu potrebu i odgovornos­t da kažemo - zločin se desio. Zločin su počinili pojedinci, time što utvrđujemo odgovornos­t pojedinaca, zapravo želimo da sklonimo svaku sumnju sa celog naroda i svaku sumnju sa države...”

Knjiga “U krugu negacije” pokazuje kako je tranzicion­a Srbija videla Srbiju u ratu. Preciznije, šta je izabrala da vidi, a šta se potrudila da sakrije. Pokušaji da se ospori i odbaci istina o ratnim zločinima u stvari potvrđuju da su poslanici te istine bili itekako svesni. Ona se, međutim, potiskival­a, najčešće insistiran­jem na samoviktim­izaciji, na predstavlj­anju Srba, dakle, ako ne kao jedinih, a onda svakako kao najvećih žrtava na prostoru Jugoslavij­e. (Iz predgovora Dejana Ilića) Oslobođenj­e feljtonizi­ra dijelove knjige, čiji su izdavači beogradska Fabrika knjiga i Forum ZFD Srbija. Autorica Sofija Mandić rođena je 1986. u Novom Sadu. Diplomiran­a je pravnica, posrednica u mirnom rješavanju sporova i aktivistki­nja za ljudska prava.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina