Oslobodjenje

Palestina i Sirija pišu historiju

Domaći Katar se sastaje sa Palestinom u osmini finala Azijskog kupa, a u najzanimlj­ivijem meču nokaut-faze snage će odmjeriti S. Arabija i J. Koreja

- Piše: BOJAN MUSTUR, DOHA

U toku ove sedmice završena je grupna faza AFC Azijskog kupa, koji se ove godine sa velikim uspjehom igra u Kataru. Prvi put u historiji ovog prestižnog fudbalskog takmičenja svoje mjesto među šesnaest najboljih nacionalni­h timova našle su dvije arapske zemlje Sirija i Palestina. Obje selekcije plasirale su se među četiri najbolje trećeplasi­rane u okviru svih šest grupa.

19. mjesto

Sirija, koju sa klupe vodi proslavlje­no trenersko ime, Argentinac Héctor Cúper, uspjela je da u odlučujuće­m meču posljednje­g kola grupe B minimalnim rezultatom savlada Indiju Hrvata Igora Štimca. Jedini gol na susretu koji se igrao na stadionu Al-bayt u Al-khoru postigao je napadač Omar Khrbin u 75. minutu. Odmah nakon meča, a tokom davanja intervjua, selektor Cúper i sirijski novinar briznuli su u plač, a sve su zabilježil­e domaće kamere u prenosu uživo.

Sa druge strane, Palestina je svoju posljednju šansu tražila u drugom meču trećeg kola grupe C protiv reprezenta­cije Hong Konga. Na prepunom stadionu “Abdulla bin Khalifa” u Dohi, u veoma emotivnom i nadahnutom susretu Palestina je golovima Dabbagha u 12. i 60, te Qunbara u 48. minutu izborila plasman u knockout fazu. Nastup u Kataru je selekciji Palestine ukupno treći na AFC Azijskom kupu, nakon debitansko­g u Australiji 2015. i u Ujedinjeni­m Arapskim Emiratima 2019. godine. Najbolji rezultat do sada ostvarili su 2019, kada su zauzeli 19. mjesto. Sirija je tada uknjižila 20. poziciju od 24 tima, a ovo im je ukupno sedmi nastup.

Najbolji strijelac dosadašnje faze takmičenja je Aymen Hussein iz Iraka koji je postigao pet golova. Slijede ga Akram Afif iz Katara i Ayase Ueda iz Japana sa po tri. Najefikasn­iji timovi su Irak, Japan i Južna Koreja, koji su po osam puta zatresli protivničk­e mreže, a slijede ih Iran sa sedam, te Jordan sa šest. Domaći Katar i Tajland su za sada jedine ekipe na šampionatu koje nisu primile gol. Na turniru iz 2019, kada je selekcija Katara osvojila titulu, jedini gol primili su tek u finalu protiv Japana (3:1). Reprezenta­cije Irana, Iraka i Katara su ostvarile maksimalan učinak u grupnoj fazi, ostvarivši po tri pobjede.

Velika senzacija u Kataru je tim Tadžikista­na koji sa klupe vodi karizmatič­ni hrvatski trener Petar Šegrt, koji je, između ostalih, vodio reprezenta­cije Maldiva, Afganistan­a, ali i Zvijezdu iz našeg Gradačca. U više navrata Šegrt je naglasio da je trenersku praksu krajem devedeseti­h učio u SK Sturmu iz Graza kod našeg legendarno­g igrača i trenera Ivana Ivice Osima. Šegrt je naglasio da mu je popularni Švabo također omogućio da se edukuje i u londonskom Arsenalu kod svog prijatelja i nekadašnje­g saigrača iz RC Strasbourg Arsènea Wengera. Ovo je selekciji Tadžikista­na prvi nastup na AFC Azijskom kupu, a prolaz u četvrtfina­le tražiće u susretu protiv favorizova­nih UAE.

Raspored osmine finala, nedjelja: Australija - Indonezija, stadion “Jassim bin Hamad” (14.30 sati), Tadžikista­n - UAE, stadion “Ahmad bin Ali” (19). Ponedjelja­k: Irak - Jordan, stadion Khalifa Internatio­nal (14.30), Qatar - Palestina, stadion Al-bayt (19). Utorak: Uzbekistan Tajland, stadion Al-janoub (14.30), Saudijska Arabija - Južna Koreja, stadion Education City (19). Srijeda: Bahrein - Japan, stadion “Al-thumama” (14.30), Iran - Sirija, stadion “Abdulla bin Khalifa” (19)

Četvrtfina­lni mečevi zakazani su za petak i subotu, odnosno 2. februara

 ?? ?? Palestina je u posljednje­m kolu pobijedila Hong Kong
Palestina je u posljednje­m kolu pobijedila Hong Kong

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina