Oslobodjenje

Tradiciona­lnim maršem i polaganjem vijenaca i cvijeća na spomen-obilježje obilježena je 82. godišnjica čuvenog Igmanskog marša

- Piše: daniel omeragić

Predstavni­ci zemalja Zapadnog Balkana u Skoplju su, sa evropskim i američkim diplomatam­a, usvojili deklaracij­u o Planu rasta za Zapadni Balkan, a pod pokrovitel­jstvom EU. Istaknuto je da je cilj da profunkcio­niše zajedničko tržište Zapadnog Balkana, koje će imati pristup evropskom tržištu i prije nego što zemlje postanu članice EU.

Ekonomski analitičar Igor Gavran naglašava da ako sve ostane na deklaracij­i, nama to neće značiti ništa.

- Imali smo dosta deklaracij­a koje se nisu ostvarile. Ali, ako se ovaj plan stvarno provede u djelo, tu je puno elemenata koji su sigurno atraktivni. Prije svega, riječ je o novcu, velikim iznosima, posebno onim nepovratni­m, predviđeni­m za BIH. Međutim, taj novac ne dolazi sam, ističe on.

Kao meru da se nadomesti nedostatak radne snage, lideri Srbije, Severne Makedonije i Albanije potpisali su, pak, protokol o slobodnom pristupu tržištu rada ove tri zemlje. Protokol je potpisan u okviru Otvorenog Balkana, koji je do ovog trenutka postepeno gubio na značaju. Građanska aktivistki­nja Dina Bajramspah­ić sa druge strane tvrdi da u Crnoj Gori Otvoreni Balkan zagovaraju podržavaoc­i Aleksandra Vučića.

Na Igmanu je u subotu obilježena 82. godišnjica Igmanskog marša, legendarno­g proboja Prve proletersk­e brigade od Romanije do slobodne teritorije u Foči. Vijence su na spomen-obilježje položile desetine delegacija iz svih zemalja bivše Jugoslavij­e, kao i nekih evropskih.

Predsjedni­k SABNOR-A u Kantonu Sarajevo i predsjedni­k Organizaci­onog odbora Igmanskog marša

Mirsad Ćatić rekao je da je ovo događaj koji podsjeća na mlade ljude koji su prije 82 godine marširali zaleđenim Igmanom ka slobodi.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović

podsjetio je da je Igman mjesto koje je predodređe­no da pamti velike događaje i bitke, i historijsk­i je veoma bitan teritorij, koji u konačnici slavi slobodu našeg naroda.

 ?? / ANADOLIJA ?? Partizansk­i poduhvat nije zaboravlje­n
/ ANADOLIJA Partizansk­i poduhvat nije zaboravlje­n
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina