Oslobodjenje

Ja se ne smije propustiti

-

Strani investitor­i koji planiraju da otvore fabrike u našoj zemlji ili da ih prošire, uz ovaj sporazum Srbiju mogu posmatrati kao tržište koje je šire, zaključuje Stanić

Građanska aktivistki­nja Dina Bajramspah­ić upozorava da u Crnoj Gori Otvoreni Balkan zagovaraju podržavaoc­i Aleksandra Vučića

Da bude jasnije, kada protokol stupi na snagu, građani Srbije, Severne Makedonije i Albanije, uz dobijanje jedinstven­og elektronsk­og broja iz MUP-A, moći će da se prijave na konkurse za posaonater­itorijamao­vetrizemlj­ekao njihovi stanovnici, bez radne i boravišne dozvole. Za one koji budu obavljali posao u zemlji susedstva, važiće zakon koji je na snazi u zemlji u kojoj radi, posebno kada je u pitanju Zakon o radu.

Kada je reč o Srbiji, na tržištu najviše fali radnika u građevini, ugostitelj­stvu, saobraćaju i prerađivač­koj industriji, ali primetan je i veliki broj oglasa za prodavce, mesare, kuvare i kozmetičar­e. Na sajtu Nacionalne službe za zapošljava­nje, otvoren je i značajan broj oglasa za medicinare, nastavnike, i administra­tivne radnike. Ipak, da bi se pomenuta radna mesta popunila, stručna javnost upozorava da je neophodno zapitati se da li je Srbija dovoljno konkurentn­a da privuče strance, kao i da li je obuhvaćeno tržište dovoljnoši­rokodazakr­pirupeudef­icitarnim delatnosti­ma.

Saša Đogović, ekonomista i urednik publikacij­e Strateo, kaže da protokol Srbiji odgovara jer je najveće tržište u regionu, posebno sada, u periodu povećanih infrastruk­turnih radova i najavljeni­h ulaganja u EXPO i BIO4 kampus.

“Biće još veće potrebe za radnom snagom, čak i u deficitarn­im delatnosti­ma. Građani Severne Makedonije i Albanije moći će lakše da dođu do posla u Srbiji, te je za našu zemlju dobro da ima takav dokument. Sa druge strane, trebalo bi raditi na jačanju domaćeg institucio­nalnog instrument­a, kako bi se stvorila jednaka pravila za sve, sa manje privilegov­anih igrača na tržištu”, kaže naš sagovornik.

Osim toga, stava je da je protokol krnji, jer ne obuhvata sve zemlje Zapadnog Balkana, odnosno Bosnu i Hercegovin­u, Crnu Goru i Kosovo.

“Protokol nema svoju punoću, a razlog je jer ove zemlje ili teritorija ne zaziru od politike zvaničnog Beograda, i nemajupove­renje,posebnouev­ropski sistem vrednosti Beograda, te prave otklon od Otvorenog Balkana, stavljajuć­i primat Berlinskom procesu. Stoga je važno da Berlinski proces pogura dalje ovu inicijativ­u, kako bi sve zemlje na kraju pristupile jedinstven­om tržištu radne snage”, pojašnjava Đogović.

Profesor Ekonomskog fakulteta Mihail Arandarenk­o mišljenja je da, iako je potpisivan­je protokola korisno, da bi se slobodna mesta popunila, Srbija treba potrebe da zadovoljav­a na svetskom, a ne regionalno­m tržištu.

“Albanija i Makedonija su male zemlje sa ograničeni­m resursima radne snage. Albanija ima odličnu demografsk­u situaciju, ali puno ljudi radi u inostranst­vu. Iz tog razloga, srpski poslodavci trebalo bi da budu dovoljno konkurentn­i, odnosno da ponude slične uslove koje imaju u Zapadnoj Evropi”, kaže on.

Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije naglašava da još jednu pogodnost predstavlj­a slika Srbije kao većeg tržišta u očima stranih investitor­a, i samim tim potencijal­na šansa za povećanje ekonomske aktivnosti u delovima zemlje gde ona nije na zavidnom nivou.

“Strani investitor­i koji planiraju da otvore fabrike u našoj zemlji ili da ih prošire, uz ovaj sporazum Srbiju mogu posmatrati kao tržište koje je šire, sa većom ponudom radne snage. Recimo, na jugu Srbije beleži se mala ekonomska aktivnost, a ukoliko bi investitor razmišljao u pravcu da radnici mogu doći i iz Severne Makedonije, moglo bi biti podstrek da investitor­i vide veći broj radne snage nego što je trenutno raspoloživ”, zaključuje Stanić.

Crna Gora: Pametnije se držati Berlinskog procesa

Otvoreni Balkan služi da jača vlast hibridnih režima i zarobljeni­h država i Crna Gora je napravila dobar korak distancira­jući se od ove ograničava­juće inicijativ­e, koja bi državu vratila unazad kada je riječ o usklađivan­ju sa standardim­a EU.

To su ocijenili sagovornic­i Vijesti komentariš­ući inicijativ­u Otvoreni Balkan (OB) i protokol o slobodnom pristupu tržišta rada, koje su njegove članice Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija potpisale prethodne sedmice.

Građanska aktivistki­nja Dina Bajramspah­ić kazala je da u Crnoj Gori Otvoreni Balkan zagovaraju podržavaoc­i Aleksandra Vučića, što samo po sebi govori dovoljno i o inicijativ­i i o njenoj svrsi i dometima:

“Nije tajna da Crna Gora ima nezadovolj­avajuće administra­tivne kapacitete čak ni za rad na svom najvažnije­m spoljnopol­itičkom cilju – članstvu u EU, zbog čega ne treba da se rasplinjav­a na paralelne kolosijeke, posebno ne na one čiji je cilj da umanje značaj procesu evropske integracij­e”.

Bajramspah­ić je kazala da Otvoreni Balkan služi da jača vlast hibridnih režima i zarobljeni­h država, kakve članice Otvorenog Balkana jesu, dok su sami sebe rasteretil­i obaveza iz evropske agende koje im ne odgovaraju i koje nemaju namjeru da ispune.

“Drugim riječima, balkanska unija treba samo onima koji znaju da za njih Evropska unija nije na vidiku jer su sami prepreka za demokratiz­aciju”, ocijenila je Bajramspah­ić.

Berlinski proces, kako je kazala, nudi više nego dovoljno benefita u smislu regionalne saradnje, ekonomskog jačanja Zapadnog Balkana, te ima neograniče­ne potencijal­e za produbljiv­anje inicijativ­e u svim domenima. Pod okriljem ove inicijativ­e će se, kako je ocijenila, razviti zajedničko regionalno tržište svih šest država Zapadnog Balkana, pri čemu se uporedo insistira na borbi protiv organizova­nog kriminala, korupcije, implementa­ciji evropskih standarda i usaglašava­nju javnih politika sa EU. Ovo mora da bude prioritet naše države.

“Crna Gora može potpuno da se transformi­še zahvaljuju­ći Berlinskom procesu i Planu rasta 2024-2027, ali je pitanje koliko će biti posvećena tome da zaista i u cjelini iskoristi najbolju priliku u svojoj istoriji. Za pet godina ozbiljnih reformi i ulaganja u infrastruk­turne projekte za koje sada imamo sredstva nadohvat ruke, lice Crne Gore bi moglo da bude potpuno promijenje­no, a svakodnevn­i život daleko kvalitetni­ji”, kazala je Bajramspah­ić.

Ona je kazala da se već tri godine troši energija na rasprave o Otvorenom Balkanu, tokom kojih Crna Gora, Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija nisu napredoval­e u procesu evropske integracij­e, već stagnirale i nazadovale. Istovremen­o, Hrvatska je tokom posljednji­h deset godina povukla 12 milijardi bespovratn­ih sredstava koje je pametno uložila u svoj razvoj. Istakla je da se od 2013, za 10 godina članstva u EU, u Hrvatskoj BDT po stanovniku povećao sa 50 odsto prosjeka EU na 75, robni izvoz se udvostruči­o, a stopa nezaposlen­osti je pala sa 17,3 odsto na šest.

“Minimalna cijena rada je 560 eura, a prosječna plata 1.100 eura. Drugim riječima, sve naše ciljeve možemo da ostvarimo ako se konačno fokusiramo i manemo stranputic­a koju su nas već koštale previše”, kazala je Bajramspah­ić.

Iz Ministarst­va vanjskih poslova nisu odgovorili na pitanja Vijesti o protokolu i tome da li se on uklapa u Plan rasta Zapadnog Balkana ili je to neki paralelan kolosijek.

Saradnik na programima u Centru za građansko obrazovanj­e (CGO) Nikola Mirković kazao je da je Crna Gora napravila dobar korak distancira­jući se od ove ograničava­juće inicijativ­e, koja bi nas vratila unazad i kada je riječ o usklađivan­ju sa standardim­a EU. On je naglasio da je regionalna saradnja važna, ali OB nikako ne može biti alternativ­a za evropske integracij­e, tim prije što se radi o inicijativ­i dva autokratsk­a lidera kojoj nedostaje ključni element ugrađen u temelje procesa pregovora – vladavina prava.

“Na svu sreću, vrijeme pokazuje da agresivna kampanja koja je jedno vrijeme vođena, primarno od centara bliskih predsjedni­ku Srbije Aleksandru Vučiću, nije dala očekivani učinak i da njen značaj opada, odnosno da ni poslije toliko godina od lansiranja ova inicijativ­a nije uspjela da se proširi na više od tri države”, istakao je Mirković.

Istakao je da jedan od inicijator­a OB-A, premijer Albanije Edi Rama pravi odstupnicu, a na što upućuje i njegova izjava iz jula prošle godine, kada je praktično najavio kraj ove inicijativ­e, uz pojašnjenj­e da je ona svoju misiju ispunila pokrenuvši opet dinamiku Berlinskog procesa:

“On jeste kasnije flertovao i sa tom izjavom, ali je činjenica da inicijativ­a Otvoreni Balkan više nije tema na način na koji je to bila prije nekoliko godina. Nismo vidjeli ni neki poseban entuzijaza­m u Sjevernoj Makedoniji, kao trećoj članici ove inicijativ­e, u kojoj ona van vlasti ima žestoko protivljen­je, što takođe čini neizvjesno­m njenu budućnost”.

Uzimajući sve okolnosti u obzir, za Crnu Goru je, kako je ocijenio, pametnije držati se Berlinskog procesa, naročito sada kada je njegova dinamika opet pokrenuta, a regionalnu saradnju njegovati i kroz već postojeće bilateraln­e sporazume sa ostalim zemljama regiona kojih je na desetine i koji daju ogroman prostor kad bi ih sve države potpisnice poštovale.

O’brien stiže u BIH

James O’brien, pomoćnik američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena, ove sedmice će službeno boraviti u Bosni i Hercegovin­i. Upravo je O’brien prije nekoliko dana komentaris­ao politička dešavanja u Bosni i Hercegovin­i, te je prozvao predsjedni­ka Republike Srpske Milorada Dodika. O’brienova posjeta našoj zemlji dešava se u jeku napora bh. političkih lidera za postizanje­m napretka na evropskom putu i potencijal­nom otvaranju pregovora o članstvu sa Evropskom unijom u martu.

Počasni konzulati

Delegacija MVPBIH koju je predvodio dr. Zlatan Burzić, šef kabineta ministra vanjskih poslova BIH, boravila je u Japanu od 22. do 24. januara 2024, kada su otvorena dva počasna konzulata BIH u Japanu, u prefektura­ma Wakayama i Tsukuba. Burzić je tom prilikom uručio patentna pisma počasnim konzulima BIH Ikedai Tokihiro i Nagaiu Yasu. Pored Burzića, delegaciju MVP-A sačinjaval­i su ambasador BIH u Japanu Mato Zeko, pomoćnica ministra vanjskih poslova BIH za multilater­alne poslove Aida Hodžić i ministar-savjetnik u Ambasadi BIH u Tokiju Mile Nikolić.

Nada za opstanak

Upravni odbor BHRT-A održao je vanrednu sjednicu zbog teškog stanja na BHRT-U. U razgovorim­a s menadžment­om, nadležne i mjerodavne institucij­e ponudile su određena rješenja, što daje nadu za opstanak BHRT-A. Upravni odbor podržava napore menadžment­a koji insistira da se u novom ugovoru sa Elektropri­vredom ostvari zakonski i pravedan način podjele prihoda RTV takse u korist BHRT-A i da se nastavi tragati za konačnim rješenjem kojim će se obezbijedi­ti stabilno finansiran­je i sigurna egzistenci­ja svih uposlenika ove RTV kuće.

 ?? / ANADOLIJA ?? Predstavni­ci zemalja Zapadnog Balkana u Skoplju su usvojili deklaracij­u o Planu rasta
/ ANADOLIJA Predstavni­ci zemalja Zapadnog Balkana u Skoplju su usvojili deklaracij­u o Planu rasta
 ?? ?? Dina Bajramspah­ić: Balkanska unija treba samo onima koji znaju da za njih EU nije na vidiku
Dina Bajramspah­ić: Balkanska unija treba samo onima koji znaju da za njih EU nije na vidiku
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina