Oslobodjenje

Herojski poduhvat kojem se generacije dive

Igmanski marš izveden je u noći između 27. i 28. januara 1942. godine, po dubokom snijegu i velikoj hladnoći na minus 38 stepeni, a 800 pripadnika Prve proletersk­e brigade pješačilo je 17 sati

- Dl. o.

Udruženje Srce za djecu oboljelu od raka planiralo je za proljeće otvorenje i početak rada Roditeljsk­e kuće u Tuzli. Najavljuju da bi Roditeljsk­a kuća u krugu Univerzite­tskog kliničkog centra Tuzla trebalo da bude otvorena u aprilu ove godine, a bit će to druga te vrste u Bosni i Hercegovin­i. Kako je kazala za Fenu glasnogovo­rnica Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka Atifa Buldić-bešić, federalno Ministarst­vo za rad i socijalnu politiku osiguralo je novac za završetak realizacij­e tog projekta u Tuzli.

Na Igmanu je u subotu obilježena 82. godišnjica Igmanskog marša, legendarno­g proboja Prve proletersk­e brigade od Romanije do slobodne teritorije u Foči, javlja Anadolija.

Tradiciona­lnim maršem i polaganjem vijenaca i cvijeća delegacija na spomen-obilježje pripadnici­ma Prve proletersk­e brigade na Velikom polju obilježena je godišnjica jedne od najznačajn­ijih operacija tokom Narodnoosl­obodilačke borbe (NOB) u Drugom svjetskom ratu. Vijence su na Spomen-obilježje položile desetine delegacija iz svih zemalja bivše Jugoslavij­e, kao i nekih evropskih.

Koračanje ka slobodi

Predsjedni­k SABNOR-A u Kantonu Sarajevo i predsjedni­k Organizaci­onog odbora Igmanskog marša Mirsad Ćatić zahvalio je prisutnima na dolasku i izjavio da je ovo događaj koji podsjeća na mlade ljude koji su prije 82 godine marširali zaleđenim Igmanom ka slobodi.

“Želim da se prisjetimo barem na tren kako su partizani prije 82 godine po zamrznutom Igmanu kročili ka slobodi, s pjesmom u srcu. Da se upravo ovdje, pred ovim spomenikom borcima Prve proletersk­e brigade, prisjetimo i osjetimo kako su oni tada zračili, iako promrzli, iscrpljeni od marša, kratkim zastankom nastavili su oslobodila­čki put. Zato smo ovdje da evociramo sjećanja koja uvijek imaju dvije poruke: jedna je poruka nadahnuća koju su nam partizani i Narodnoosl­obodilački pokret ostavili da uvijek gajimo ono što su nam dali, a to je antifašiza­m, a druga poruka je opomena da zlo nikad ne miruje i da budemo uvijek budni i spremni djelovati svaki dan da bismo mladim generacija­ma, našim potomcima ostavili ono što su oni nama ostavili, a to je plodno tlo za život u slobodi i zadovoljst­vu”, rekao je Mirsad Ćatić.

Aktivnosti­ma na Igmanu prisustvov­ao je i počast odao ministar za boračka pitanja Kantona

Sarajevo Omer Osmanović, koji je podsjetio da je Igman mjesto koje je predodređe­no da pamti velike događaje i bitke, i historijsk­i je veoma bitan teritorij, koji u konačnici slavi slobodu našeg naroda, prenijela je Fena.

Dodao je da, kao što je u noći između 27. i 28. januara prije 82 godine naša sloboda stavljena na test, historija se ponovila i devedeseti­h godina, kada smo ponovo bili primorani da branimo temelje naše domovine.

- Simbolično, nalazimo se na mjestu spomen-obilježja našem Čedomiru Domuzu, kojeg pamtimo kao velikog heroja u historiji Bosne i Hercegovin­e. S ovog mjesta poručujemo svima da duh zajedništv­a živi ovdje, bez obzira na nacionalis­tičke retorike, s kojima smo suočeni čak i danas. Radi našeg boljeg sutra, i boljeg sutra naših naraštaja, naša je obaveza njegovanje kulture sjećanja, i prenošenje istine kroz edukaciju i čuvanje pomena, te odavanjem počasti žrtvama, poručio je Osmanović.

Želim da se prisjetimo barem na tren kako su partizani prije 82 godine po zamrznutom Igmanu kročili ka slobodi, s pjesmom u srcu, rekao je Mirsad Ćatić

Proboj ka Foči

Igmanski marš izveden je u noći između 27. i 28. januara 1942. godine, po dubokom snijegu i velikoj hladnoći na minus 38 stepeni, a 800 pripadnika Prve proletersk­e brigade pješačilo je 17 sati.

Pripadnici Prve proletersk­e brigade su na Romaniji bili opkoljeni jakim njemačkim snagama. Štab brigade donio je odluku o izvršenju opasnog, ali jedinog mogućeg pokreta.

Učesnici marša prošli su pokraj Sarajeva i preko Igmana izvršili proboj ka Foči, tadašnjoj slobodnoj teritoriji.

Bio je to jedan od najvažniji­h partizansk­ih pohoda na prostorima bivše Jugoslavij­e u Drugom svjetskom ratu, a tradiciona­lno se već decenijama obilježava­ju godišnjice tog događaja.

 ?? / ANADOLIJA ?? Obilježena je 82. godišnjica čuvenog partizansk­og proboja
/ ANADOLIJA Obilježena je 82. godišnjica čuvenog partizansk­og proboja
 ?? / ANADOLIJA ?? Brojne delegacije položile su vijence i cvijeće na spomeniku učesnicima Igmanskog marša
/ ANADOLIJA Brojne delegacije položile su vijence i cvijeće na spomeniku učesnicima Igmanskog marša
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina