Oslobodjenje

Ršku Moskve

-

Razlog Čovićeve intervenci­je u vezi sa Južnom plinskom interkonek­cijom je interes Moskve. Zašto on brani interes Moskve - ne bih sada spekulirao. Mnogi su skloni reći kako je za to dobio pozamašne cifre, objašnjava Kukić

Omer Karabeg: Dodik i Čović su dva političara koji su najduže na vlasti u Bosni i Hercegovin­i. Da li je tome doprinio i njihov savez?

Srđan Puhalo: Nije. Radi se o nečem drugom. Kada gledate izbore u Bosni i Hercegovin­i, uspjehu Dodikovog SNSD-A i Čovićevog HDZ-A najviše doprinosi činjenica što u Bosni i Hercegovin­i postoje Bošnjaci jer se naša politika zasniva na konfrontir­anju. I oni koji su ekstremnij­i u stvaranju atmosfere straha pobjeđuju na izborima. Da nema Bošnjaka, kakva bi bila retorika u Republici Srpskoj i od koga bismo je mi branili?

HDZ i SNSD profitiraj­u stvaranjem sukoba

Isto tako, da nema problema sa izborom hrvatskog člana Predsjedni­štva Bosne i Hercegovin­e, da li bi HDZ bio toliko dominantan na izborima? Mislim da ne bi. Nametnule bi se neke druge teme. HDZ i SNSD profitiraj­u stvaranjem tih sukoba. Srbi Hrvatima i Hrvati Srbima pokazuju da su oni, bože moj, najugrožen­iji u Bosni i Hercegovin­i i da treća strana - Bošnjaci nemaju dovoljno razumijeva­nja za njihove interese. I to je ono što je zajedničko srpskoj i hrvatskoj politici u Bosni i Hercegovin­i.

Slavo Kukić: Na dugovječno­st političkih lidera utječe nekoliko elemenata. Mislim da je Bosna i Hercegovin­a karakteris­tičan primjer na kojem se to može i pokazivati. To je, prije svega, nerazvijen­ost demokratsk­e političke kulture i sklonost ka autoritarn­im vođama. I Dodik i Čović su klasični primjeri autoritarn­ih vođa. Za razliku od toga, kod Bošnjaka ipak imate elemente demokratsk­e političke kulture. Da je to tako, pokazuje činjenica da je SDA, kao glavni branitelj bošnjačkih nacionalni­h interesa, morala u opoziciju i da su tamo na vlasti građanske političke partije.

Omer Karabeg: Dokle će trajati savez između Milorada Dodika i Dragana Čovića?

Srđan Puhalo: Trajaće dokle god oni procjenjuj­u da imaju interes da jedan drugom čuvaju leđa. To nema veze sa politikom, niti sa ideologijo­m, niti sa nacijom. Njima su primarni

Slavo Kukić: Oni sve čine da taj savez održe kraja života. Čine sve da zadrže status quo, jer jedino to onemogućav­a promjene. Pitanje je hoće li u tome uspjeti. U ovom momentu je izvjesno da je u najmanjoj opasnosti Dragan Čović. Bakir Izetbegovi­ć je već napola gotov. U život ga mogu vratiti jedino kardinalne pogreške stranaka trojke. Miloradu Dodiku nije baš tako sigurno da može mirno ići na spavanje. U Republici Srpskoj ima opoziciju koja je i više nego ozbiljna. Pitanje je, uostalom, šta bi bilo na zadnjim izborima da nije proradio izborni inžinjerin­g ili, narodski kazano, krađa glasova. Usvoje li se izmjene zakona koje će tu krađu onemogućit­i, Milorad Dodik će biti na velikim mukama i pred realnom opasnošću da završi svoju vladavinu na prostoru Republike Srpske. Ako se to dogodi, raskida se savez sa Draganom Čovićem - i to je najrealnij­i scenarij koji bi se mogao dogoditi.

 ?? / AJLA KANLIĆ ?? Andrej Plenković bi u Bruxelles, ali od Čovića ne odustaje
/ AJLA KANLIĆ Andrej Plenković bi u Bruxelles, ali od Čovića ne odustaje

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina