Oslobodjenje

Suci u štrajku, slijede ih liječnici

Mredstavni­ci rdruge sudaca ne odustaju od zahtjeva za povišicu, a na štrajk se spremaju i doktori

- Piše: Jadranka dizdar, ZAGREB J. a.

Počinje drugi tjedan mjera upozorenja hrvatskih sudaca i državnih odvjetnika, u javnosti nazvane bijeli štrajk, a za štrajk se pripremaju i liječnici. I suci i liječnici govore o neispunjen­im obećanjima hrvatske Vlade. Udruga hrvatskih sudaca, kojima su se pridružili i državni odvjetnici, provodi mjere upozorenja od 22. siječnja. Mjere su na snazi do 2. veljače. Ponudi li Vlada RH način kojim će ispuniti javno obećanje ministra pravosuđa Ivana Malenice iz svibnja 2023, mjere će se prekinuti i ranije, poručuju suci.

Konkretan dokaz

Iz Ministarst­va pravosuđa i uprave i Udruge sudaca jučer je potvrđeno da se njihovi predstavni­ci sastaju u četvrtak u Zagrebu. Malenica je jučer rekao novinarima da u ovom trenutku ne bi izlazio s konkretnim ponudama. Ponovno ističe:

“Tu smo otvoreni sve vrijeme za razgovore. Očekujem i s naše i s njihove strane konstrukti­vni doprinos da se okonča ovaj štrajk.”

Malenica podsjeća da je Vlada prošle godine znatno povećala plaće sucima.

“Pogotovo sucima prvog stupnja gdje je najveći broj sudskih postupaka, i to za 580 eura.”

Poručuje da “svi zajedno trebamo raditi na tome da se ubrzaju sudski postupci i da pravosuđe bude učinkoviti­je”.

Sutkinja Vesna Horvat iz Udruge sudaca kaže da je jučer ujutro došao poziv predsjedni­ku Udruge od Malenice za razgovor.

“Nadamo se da će doći do konkretnih razgovora i da ćemo imati konkretne ponude, pa ćemo vidjeti kakve mogućnosti imamo oko dogovora o donošenju cjelovitog Zakona (o plaćama sudaca i pravosudni­h dužnosnika), da to bude čim prije, jer su rokovi njegovog donošenja prošli odavno. Ukoliko ta ponuda ostane na onome što su nudili, onda pomaka neće biti. Ovaj put, osim javnog obećanja morat će biti neki konkretnij­i dokaz da će to biti izvršeno”, rekla je Horvat.

Zamjenik predsjedni­ka Udruge sudaca Marin Mrčela kazao je da će se sastati s Malenicom jer traže ispunjenje obećanja iz svibnja 2023.

“Tražimo ono što je obećano u svibnju, a trebalo je biti ispunjeno do kraja 2023. Mjere upozorenja su upravo zato jer obećanje nije ispunjeno. Nije riječ o visini plaća, nego o sustavnom uređenju plaća, indeksacij­i, platnim razredima i materijaln­im pravima, to je bilo obećano”, rekao je on.

Suci traže ozbiljan pristup, a ne obećanja. U međuvremen­u između Udruge sudaca i resornog ministra i Ministarst­va razmjenjuj­u se međusobne prozivke. Ministarst­vo i ministar optužuju suce da odgađaju i ročišta u kojima se odlučuje o bračnim i obiteljski­m pitanjima, Udruga sudaca uzvraća da Ministarst­vo i ministar osobno kontinuira­no iznosi neistine i manipulira podacima.

Suci koji su u mjerama upozorenja pridržavaj­u se Zakona o sudovima i uputa predsjedni­ka Vrhovnog suda RH, čelnika sudbene vlasti, kažu suci. Prema anketi državne televizije HR rejting, 65 posto anketirani­h ne podržava štrajk u pravosuđu, objavili su.

Za štrajk se priprema i Hrvatski liječnički sindikat.

“Liječnici su nezadovolj­ni, siti neispunjen­ih obećanja”, izjavila je predsjedni­ca ovog Sindikata Renata Čulinović Čaić.

Liječnici prozivaju Vladu za kršenje dogovora iz travnja prošle godine. Spremijero­mandrejomp­lenkovićem su postigli dogovor, ali nije ispunjen. Liječnici su ogorčeni, navodi, i zbog propagandn­ih pokušaja kojima se želi oslabiti položaj liječnika. Kažu da ih Plenković i ministar zdravstva Vili Beroš guraju u štrajk, potiču na bijeg u privatni zdravstvo i odlazak iz Hrvatske.

Sustav pred pucanjem

Posebno su isprovocir­ani posljednji­m istupima resornog ministra u javnosti. Liječnici smatraju da se objavljuju podaci o njihovim navodno ogromnim plaćama kako bi ih se prikazalo pohlepnima i nerazumnim­a.

“Predsjedni­k Vlade i njegov ministar ne shvaćaju ozbiljnost situacije, da je sustav pred pucanjem i zapravo nas guraju doslovno u štrajk. Kolege su jako nezadovolj­ni. Imamo brojne pozive i moramo reagirati. S obzirom na to da dogovore krše, mi pušemo i na hladno, počeli smo s pripremama za štrajk, za sve oblike sindikalni­h aktivnosti pa tako i za sve oblike štrajka ne bismo li bili spremni u trenutku kad to procijenim­o početi s akcijom odmah”, rekla je predsjedni­ca Sindikata liječnika.

Na prvom ročištu na suđenju roditeljim­a maloletnog K. K, koji je počinio masovno ubistvo u OŠ “Vladislav Ribnikar” u maju 2023. ubivši devetoro dece i domara škole, odlučeno je da će glavni pretres biti zatvoren za javnost. Takođe, svima koji učestvuju u postupku je zabranjeno da daju izjave, što se smatra krivičnim delom. Tužilaštvo je bilo to koje je tražilo da suđenje bude zatvoreno zbog zaštite maloletnik­a mada je čitava odbrana bila za to da proces bude otvoren za javnost.

Podsetimo, kako K. K. u trenutku zločina nije imao punih 14 godina, on ne može odgovarati, ali su zato podignute optužnice protiv njegovih roditelja. Za oca dečaka tužilaštvo je predložilo kaznu zatvora od 12 godina, a optužen je za teško delo protiv opšte sigurnosti. Prema optužnici, sumnja se da je Kecmanović obučavao dete kako da rukuje

Predsjedni­k Srbije Aleksandar Vučić ukazao je jučer, u razgovoru sa specijalni­m izaslaniko­m Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslavom Lajčakom u Beogradu na neophodnos­t formiranja Zajednice srpskih opština i najhitnije­g održavanja lokalnih izbora na sjeveru Kosova i zatražio podršku Evropske unije u zaustavlja­nju oružjem, kao i da nije obezbedio uslove za čuvanje vatrenog oružja.

Miljana Kecmanović, majka dečaka, neposredno je optužena. Za nju tužilaštvo traži dve i po godine zatvora zbog krivičnog dela nedozvolje­no držanje oružja i municije, a razlog je to što su u kući pronađeni neobezbeđe­no oružje i velika količina municije i to što se na jednoj čahuri koja je pronađena nakon masakra u školi nalazio njen DNK trag.

Osim roditelja, na optužnici su i vlasnik i instruktor streljačko­g kluba u koji je, prema navodima tužilaštva, prvookrivl­jeni Vladimir Kecmanović odvodio svog maloletnog sina da vežba pucanje na pokretnim metama.

Za vlasnika i instruktor­a Više javno tužilaštvo u Beogradu traži kazne zatvora u trajanju od po tri godine zbog davanja lažnih iskaza tokom istrage.

Tražimo ono što je obećano u svibnju, a trebalo je biti ispunjeno do kraja 202P, rekao je sudac jarin jrčela

daljih provokacij­a Prištine, javlja Tanjug.

Vučić je na Instagram nalogu budućnosts­rbijeav naveo da je ponovio spremnost Srbije da ispuni svoje obaveze uz poštovanje Ustava Srbije i Povelje Ujedinjeni­h naroda.

On je razgovor ocijenio kao konstrukti­van i veoma korektan.

 ?? ?? Ivan Malenica i Vili Beroš: Suci i liječnici su siti neispunjen­ih obećanja
Ivan Malenica i Vili Beroš: Suci i liječnici su siti neispunjen­ih obećanja
 ?? / N1 ?? Majka dječaka Miljana Kecmanović prvi put se pojavila u javnosti
/ N1 Majka dječaka Miljana Kecmanović prvi put se pojavila u javnosti
 ?? / ANADOLIJA ?? Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić sastali su se jučer u Beogradu
/ ANADOLIJA Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić sastali su se jučer u Beogradu
 ?? ?? Renata Čulinović Čaić
Renata Čulinović Čaić

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina