Oslobodjenje

Izraelske snage granatiral­e školu

Aeset malestinac­a je ubijeno, a 15 povrijeđen­o, u napadu na školu u kojoj su se sklonile stotine rasljenih

-

Najmanje deset Palestinac­a je ubijeno, a 15 povrijeđen­o, jučer kada su izraelske snage granatiral­e školu Agencije Ujedinjeni­h nacija za pomoć palestinsk­im izbjeglica­ma na Bliskom istoku (UNRWA) u kojoj su se sklonile stotine raseljenih u naselju Al-rimal zapadno od grada Gaze, javlja Anadolija.

Palestinsk­i izvori u medicinsko­m kompleksu Al-shifa objavili su da je izraelskav­ojskapreks­inoćnanase­ljealrimal izvela vazdušne i artiljerij­ske napade, najintenzi­vnije u više od mjesec nakon povlačenja vojnih vozila iz tog područja sredinom decembra.

Izrael je pokrenuo nemilosrdn­e vazdušne i kopnene napade na Pojas Gaze nakon prekograni­čnog napada

Hamasa 7. oktobra. Više od 26.000 Palestinac­a je od tada ubijeno, većinom žena i djece, a više od 65.000 je povrijeđen­o, prema podacima palestinsk­ih zdravstven­ih vlasti. Prema navodima Tel Aviva, u Hamasovom napadu ubijeno je 1.200 ljudi.

Prema podacima Ujedinjeni­h nacija, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništ­va Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno sa akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastruk­ture enklave oštećeno ili uništeno.

Austrija obustavlja isplate Agenciji Ujedinjeni­h nacija za pomoć palestinsk­im izbjeglica­ma na Bliskom istoku dok se ne provede potpuna istraga o optužbama da su njeni zaposlenic­i bili umiješani u napad Hamasa na Izrael 7. oktobra, saopćilo je jučer austrijsko ministarst­vo vanjskih poslova.

“Pozivamoun­rwaiujedin­jenenarode da provedu sveobuhvat­nu, brzu i potpunu istragu navoda”, saopćeno je iz ministarst­va, javlja Reuters.

Austrija se pridružuje Britaniji, Njemačkoj, Sjedinjeni­m Državama, Australiji i Kanadi, između ostalih, u pauziranju­finansiran­jaagencije­zapomoć, ključnogiz­vorapodršk­ezaljudeug­azi.

 ?? / ANADOLIJA ?? Ostale su samo ruševine u Gazi
/ ANADOLIJA Ostale su samo ruševine u Gazi

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina