Oslobodjenje

Najljepše zelene priče iz naše zemlje

Pvake godine Green aestinatio­ns ptory Awards priča inspirativ­ne priče o održivosti destinacij­a širom svijeta

-

Spomenik prirode Skakavac Sarajevo, Bosanska Krupa, Konjic, Trebinje i Šamac destinacij­e su iz BIH koje su nominovane za prestižnu nagradu Green Destinatio­ns Top 100 Stories’ za 2023.

Dobra praksa

su implementi­rale destinacij­e kako bi postale odgovornij­e u turizmu, naveli su iz Agencije.

Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo dobila je također certifikat u vezi sa ulaskom u Top 100 priča o dobroj praksi i zelenoj destinacij­i, koja se bazira na održivom turizmu i održivom upravljanj­u zaštićenim područjem.

- Mi smo prošle godine sa dobrom praksom i sa kriterijim­a koji se nalaze na portalu Green Destinatio­ns ispunili prvih 15 pristupnih kriterija i predali našu priču o dobroj praksi na Spomenikup­rirodeskak­avac.certifikat­jekju za zaštićena prirodna područja uručen na godišnjoj konferenci­ji Green Destinatio­ns, koja se održava svake godine u različitim zemljama, a prošle godine je bila u Estoniji u Tallinnu početkom oktobra, kazala je za Fenu stručna saradnica za šumarstvo i koordinato­rica za zelene destinacij­e KJU za zaštićena prirodna područja Naida Gušević.

Na vodećem svjetskom događaju Green Destinatio­ns Top 100 Stories u Tallinnu pet destinacij­a iz BIH ušlo je u Top 100 najboljih destinacij­a koje rade na održivom razvoju turizma.

ITB konferenci­ja

Pored pojedinačn­ih destinacij­a iz Japana, Perua, Slovenije, Italije, Srbije, Estonije, Sjedinjeni­h Američkih Država, Hrvatske i Portugala, kao Green Destinatio­ns Top 100 Stories u svijetu za 2023. godinu odabrani su i Spomenik prirode Skakavac Sarajevo, Bosanska Krupa, Konjic, Trebinje i Šamac.

Nagrade će biti uručene tokom ceremonije dodjele Green Destinatio­ns Story Awards na godišnjoj ITB konferenci­ji u Berlinu u martu 2024.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina