Oslobodjenje

Francuzi su zaslužili titulu šampiona

Nikoli Karabatiću je ovo bilo posljednje Evropsko prvenstvo i sa 40 godina nije bio tu samo da bi uzeo medalju i odnio je kući

- Piše: JASMIN TAJIĆ

Kružile su priče da Francuska u olimpijsko­j godini nikada ne ide na osvajanje oba turnira i da se čuva za veći. Samo je laik mogao povjerovat­i u to, jer je Francuska zrela za rukometnog šampiona Evrope.

Momenat

Francuska je imala veliki motiv i pokazala da je sada u Evropi najbolja, da ima najbolju odbranu, te da će na Olimpijski­m igrama u Parizu svima biti težak rival - i da je sada prvi favorit da odbrani zlato osvojeno u Tokiju.

Francuski rukometaši su imali mnogo motiva na ovom Euru - deset godina nisu bili šampioni Evrope, a prije 17 godina baš u Njemačkoj na SP-U je greškama sudija izbačena iz polufinala. Giullame Gille i Nikola Karabatić dobro se sjećaju toga. Gille je sada bio selektor, a Nikola i dalje igrač i bili su dio te priče od prije 17 godina.

Nikoli Karabatiću je ovo bilo posljednje Evropsko prvenstvo i sa 40 godina nije bio tu samo da bi uzeo medalju i odnio je kući. On je igrao jako dobro i bio je važan u timu, te pokazao zašto je jedan od najboljih svih vremena.

- Ono što čini ovu pobjedu veličanstv­enom je da smo sve izdržali, i teško polufinale i probleme u grupi (izgubili bod od Švicarske). U drugom poluvremen­u sam rekao saigračima, pobijedit ćemo, znam da ćemo pobijediti i kada smo krenuli u produžetak, opet sam im rekao, pobijedit ćemo, momci, ostanite pozitivni. I upravo smo to učinili. Ovdje sam bio fokusiran na sebe, iako su

Teško je doći do finala i izgubiti sve na kraju, kazao je desni bek Danske Mathias Gidsel

Osmina finala Afričkog kupa nacija: Angola - Namibija 3:0 (Gelson Dala 38, 42, Mabululu 66), Nigerija - Kamerun 2:0 (Lookman 36, 90), Ekvatorija­lna Gvineja - Gvineja 0:1 tu bili porodica, saigrači, navijači, ovu pobjedu poklanjam sebi i slavim. Bilo je teško i sretan sam da sam uopšte bio tu, čeka nas naljeto još jedan veliki cilj. Ovaj naslov ga je dobro pokrenuo, nismo mogli sanjati bolje, kazao je Karabatić.

Realizacij­a

Selektor Danske Nikolaj Jacobsen rekao je da baš ne voli srebra, a sjajni danski desni bek Mathias Gidsel koji je napravio najviše problema Francuzima kaže da je razočaran.

- Cijeli januar može se sažeti u 15 teških minuta. U drugom poluvremen­u smo osjetili da ih imamo, ali smo posustali. Imali smo više poteškoća s realizacij­om. I Olimpijske igre su blizu. Moramo naprijed. Ali, teško je doći do finala i izgubiti sve na kraju, kazao je Gidsel, koji je u ovom momentu vjerovatno najbolji rukometaš na svijetu.

Slovenci opet prvi

Reprezenta­cija Slovenije odbranila je naslov timskog prvaka svijeta u skijaškim letovima ubjedljivo­m pobjedom na letaonici Kulm u austrijsko­m Bad Mitterndor­fu. Ekipa koju su činili Lovro Kos, braća Peter i Domen Prevc te Timi Zajc u osam skokova sakupila je 1.615,4 boda te drugoplasi­ranu reprezenta­ciju Austrije nadmašila za 26,5 bodova. Bronzanu medalju s 1.549,9 bodova osvojila je Njemačka.

 ?? / KOLEKTIFF/ EHF ?? Nikola Karabatić odlazi iz reprezenta­cije sa stilom
/ KOLEKTIFF/ EHF Nikola Karabatić odlazi iz reprezenta­cije sa stilom
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina