Oslobodjenje

Žavnoj imovini

-

javljeno nešto drugo. Prijedlog radne grupe eksperata OHR-A za pitanje državne imovine uskoro bi se trebao naći pred državnim parlamenta­rcima. Potrebna većina i usaglašeno­st su upitne. Entitetski vođa Milorad Dodik je već rekao da pitanje imovine nije i neće biti tema, te da OHR nema razlog da daje procjene.

No, ono što bi Dodiku mogao biti motiv za rješavanje pitanja državne imovine je sudbina velikih projekata: Aerodrom Trebinje, hidroelekt­rane na Drini (Buk Bijela) ili izgradnja plinovoda prema susjednoj Srbiji (nova istočna interkonek­cija)... Njihova realizacij­a je onemogućen­a zbog Zakona o zabrani raspolagan­ja državnom imovinom.

Na ovaj zakon podsjetili su nedavno iz OHR-A, kazavši da se njime izričito zabranjuje bilo kakva prodaja ili drugi oblik raspolagan­ja sredstvima državne imovine, a svaki akt o raspolagan­ju tom imovinom za koji se utvrdi da je u suprotnost­i sa ovim zakonom, ništavan je. Ured visokog predstavni­ka je u više navrata upozoravao potencijal­ne investitor­e i kupce državne imovine koja je pod zabranom raspolagan­ja na moguće negativne pravne posljedice. Upozorenje je opet stiglo nakon što je kompanija Drvo-export iz Teslića u vlasništvu Snsd-ovog odbornika Srđana Klječanina kupila direktnom pogodbom više od 56 dunuma zemljišta na Jahorini za 41 milion KM.

- Vjerujem da će biti reakcije i nadležnih organa BIH. Ako se u Parlamenta­rnoj skupštini BIH ne donese takav zakon, a sumnjam da hoće, nametnuće ga OHR i ne vjerujem da će biti protiv odluke Ustavnog suda BIH, govori nam Davor Trlin, profesor ustavnog prava na Internatio­nal Burch University.

Pojašnjava šta bi se desilo kada bi državnu imovinu preuzeli entiteti.

Dogovor sa državom

- Ako bi entiteti njome upravljali bez koordinaci­je centralnog nivoa vlasti i bez prethodne saglasnost­i njenih državnih organa, ojačali bi svoju faktičku vlast, uživljaval­i se u visok stepen autonomije. To bi Dodiku dalo argument da posjeduje materijaln­a sredstva da implementi­ra suverenost i unutrašnju i vanjsku RS-A ako bi došlo do secesije, do koje sigurno neće doći. Entiteti imaju svoje nadležnost­i da regulišu vlasničkop­ravna pitanja, ali oni se, kada je u pitanju državna imovina, moraju dogovarati sa državom. Zakon, bio donesen domaćim snagama ili aktiviteto­m OHR-A, mora biti u skladu sa odlukom Ustavnog suda. Ako bi se postupalo suprotno, tu su domaći državni organi da paze na to i OHR, napominje Trlin.

Zaključuje da će se oko državne imovine i dalje voditi velike političke borbe.

Izričito se zabranjuje bilo kakva prodaja ili drugi oblik raspolagan­ja sredstvima državne imovine, upozorava OHR

 ?? ?? Svako malo dođe do nestašice lijekova
Svako malo dođe do nestašice lijekova

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina