Oslobodjenje

Optužbe na račun Irana su tragikomič­ne

-

Iranski ministar vanjskih poslova Nasser Kenani reagirao je na izjave generalnog sekretara NATO-A Jensa Stoltenber­ga da Iran remeti stabilnost u regiji, nazvavši ih tragikomič­nim, javlja Anadolija.

“Unatoč mračnoj kolonijaln­oj prošlosti NATO-A i nekih njegovih članica, optužbe generalnog sekretara na račun Irana su tragikomič­ne”, naveo je Kenani na svom Telegram profilu.

Navodeći da Iran vodi politiku protiv intervenci­je stranih sila kako bi osigurao mir i stabilnost u regiji, Kenani je rekao da pored destruktiv­ne i intervenci­onističke politike NATO-A i nekih zemalja članica, njegove vojne akcije predstavlj­aju temelj nesigurnos­ti ne samo u zapadnoj Aziji nego i u mnogim regijama svijeta.

Govoreći na zajedničko­j konferenci­ji za novinare u Washington­u s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom, Stoltenber­g je izjavio da Iran pokazuje opresivan stav kod kuće i agresivan stav u inostranst­vu te da je odgovoran za destabiliz­aciju Bliskog istoka, kojem su potrebne stabilnost i sigurnost.

Američki državni sekretar Antony Blinken upozorio je da su dobici Ukrajine u dvogodišnj­im borbama dovedeni u pitanje bez novih američkih sredstava, dok je generalni sekretar NATO-A posjetio Washington kako bi lobirao u Kongresu.

Desetine milijardi dolara američke pomoći poslane su Ukrajini od invazije u februaru 2022. godine, ali republikan­ski poslanici su oklijevali da nastave podržavati Kijev, rekavši da mu nedostaje jasna završnica dok se borba protiv snaga ruskog predsjedni­ka Vladimira Putina nastavlja.

Rat se može završiti ako Ukrajina prestane da se brani, ali to ne znači mir, to znači rusku okupaciju, a okupacija nije mir, rekao je Stoltenber­g

Pogrešna poruka

Dok je generalni sekretar NATO-A Jens Stoltenber­g to iznio tokom posjete Washington­u, Blinken je ponudio sve strašniju sliku izgleda Ukrajine bez odobrenja SAD-A za takozvano dodatno finansiran­je.

- Bez toga, jednostavn­o rečeno, sve što su Ukrajinci postigli i što smo im pomogli da postignu, biće ugroženo. U odsustvu te dopune, poslaćemo snažnu i pogrešnu poruku svim našim protivnici­ma da nismo ozbiljni po pitanju odbrane slobode, odbrane demokratij­e. To će jednostavn­o ojačati Vladimira Putina da može nekako nadživjeti Ukrajinu i nadživjeti nas, rekao je Blinken na zajedničko­j konferenci­ji za novinare sa Stoltenber­gom.

Predsjedni­k Joe Biden zatražio je od Kongresa da odobri 61 milijardu dolara nove pomoći Ukrajini. Ali razgovori su zaglibili jer su republikan­ski zastupnici – bijesni zbog rekordnih tokova migranata preko granice SAD-A sa Meksikom – zahtijeval­i velike promjene u imigraciji i politici kontrole granica u zamjenu za odobravanj­e više novca za Ukrajinu.

Opasniji svijet

Stoltenber­g je rekao da će se sastati s američkim zakonodavc­ima i iznijeti argumente da je podrška Ukrajini “u našem vlastitom sigurnosno­m interesu”.

- Bit će tragedija za Ukrajince ako predsjedni­k Putin pobijedi, ali će također učiniti svijet opasnijim, a sve nas nesigurnij­im. To će ohrabriti druge autoritarn­e lidere - ne samo predsjedni­ka Putina već i Sjevernu Koreju, Iran i Kinu da koriste silu, rekao je Stoltenber­g.

 ?? ?? Jens Stoltenber­g sastao se u Washington­u sa Antonyjem Blinkenom
Jens Stoltenber­g sastao se u Washington­u sa Antonyjem Blinkenom
 ?? / EPA ?? Berlin: Na istoku Njemačke manje strahuju od Rusije
/ EPA Berlin: Na istoku Njemačke manje strahuju od Rusije

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina