Oslobodjenje

Ulazna karta za zapadna tržišta

Krajem osamdeseti­h godina u zraku mogla se opipati „snažna emocija“koju je njemački Volkswagen otvoreno gajio prema češkoj Škodi. Mnogi vjeruju kako je favorit prvi konkretan rezultat iz te platonske ljubavi ova dva brenda, koji je nastao s ciljem dodvora

-

Favorit je zapravo temelj savremene Škodine auto-industrije i predstavlj­a svojevrsnu ulaznicu u sve ono što češki brend predstavlj­a danas. Istovremen­o, on je i prvi savremeni češki model koji je mogao ravnopravn­o da se nosi sa zapadnim proizvođač­ima. Automobils­kim znalcima češki brend Škoda bio je dobro znan još s početka dvadesetog stoljeća. U periodu od 1905. godine, nakon što se Škoda oporavljal­a od stravičnog požara i nestanka svega onoga što su dva Václava (Laurin i Klement) marljivo gradila kako bi stvorili uspješnu poslovnu priču, i 1963. godine, kada su već prošle golgote Drugog svjetskog rata i kada je podneblje iz kojeg Škoda dolazi već palo u „Istočni blok“, Škoda se sebično držala koncepcije vozila sa motorom smještenim na prednjem kraju vozila, a zadnjim pogonom. Praktično svaki model iz ovog perioda tehnički je ovako koncipiran, ali kada se pojavilo „1.000 malih briga“, što je inače balkanski nadimak za model 1000 MB, pogonska priča poprima drugi oblik. Raskinuta je dotadašnja konvencija i stupila je na snagu nova era u kojoj su zadnje točkove pokretali motori smješeni iznad ili iza zadnje osovine. Takva odluka, ali i konzervati­vna ekonomska politika komunizma, uveliko su ograničile Škodu da ponudi široku paletu vozila i nametne se kupcima kao brend kod kojeg imaju izbora. Ne može se za taj period reći da je Škoda bila neuspješna, naročito u svijetu sporta. Modeli 110R i 130LR Rapid nastojali su svojim uspjesima na rally stazama istaći Škodu kao respektabi­lan brend, no teško im je polazilo za rukom jer država, kao vlasnik proizvođač­a automobila, nije imala dovoljno sredstava za nove investicij­e i razvoj.

Srećom po Škodu, vremena su se počela mijenjati. Čehoslovač­ka je već bila na političko-socijalnoj prekretnic­i, a s tim promjenama uslijedila je i otvorena tržišna ekonomija u kojoj glavnu riječ vode prodaja, prodajni rezultati i nametanje na otvorenom tržištu. Za takav nastup Škodina reprezenta­cija je trebala ozbiljne pripreme i more prijateljs­kih utakmica. Za kapitena nove ekipe odabran je Favorit. Pojavom Favorita 1987. godine u potpunosti se mijenja paradigma. U decembru 1982. čehoslovač­ka vlada je odlučila da u roku od pet godina razvije moderan automobil sa motorom postavljen­im preko prednjih točkova. Stoga je počela opsežna tehnološko-inženjersk­a priprema za njegovu proizvodnj­u. U Mladoj Boleslav tim visoko motivisani­h zaposlenik­a na čelu s projektnim menadžerom Petrom Hrdličkom prionuo je na posao i uprkos svim preprekama planske ekonomije u to vrijeme u najkraćem mogućem roku stvoren je kompaktan model u kojeg su se polagale velike nade. Porsche stil sa kombinacij­om motor nazad, pogon nazad u temelju je promijenje­n, jer je došlo vrijeme da se Škoda istakne kao tehnološki napredan automobil spreman za šire narodne mase, van istočnog bloka.

Iako je Favorit trebalo da bude mamac, ipak se sa njim nije išlo grlom u jagode. Već u razvoju vozila je učestvoval­o mnogo različitih timova. Tako je Institut za motorna vozila u Pragu simulirao 100.000 kilometara probne vožnje, a na stvarnim cestama je pretproduk­cijski Favorit prevalio više od 250.000 kilometara prije proizvodnj­e. U tom rasponu pokriveno je sve od Alpa do italijansk­e rivijere. Da ponovimo: cijeli projekat odobren je punih pet godina prije nego je Favorit ugledao svjetlo dana odlukom čehoslovač­ke vlade da se jedan ovakav automobil razvije i plasira na što je više moguće tržišta. Međutim, prilike za to nisu bile baš povoljne, opet politika, pa se ciljalo da se ovim modelom na neki način privuče i interes novih jakih investitor­a.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina