Oslobodjenje

Novosti i preporuke

-

Izolirajte prozore

Donosimo savjete kako dodatno da uštedite na računima za struju u svom domu. Obroci koji se dugo kuhaju manje koštaju u noćnoj tarifi. Izvadite sve utičnice koje ne upotreblja­vate, jer pojedini uređaji troše struju čak i kada se ne koriste. Tu spadaju: računar, televizor, aparati za kafu, punjači mobilnih telefona, mikrovalna pećnica, lampa... Uradite dobru izolaciju prozora kako biste povećali njihovu energetsku efikasnost. Danju iskoristit­e svaki sunčani sat tako što ćete podići roletne i pomjeriti zavjese, jer je sunčeva svjetlost besplatan i zdrav izvor toplote. Noću spustite roletne i navucite zavjese da vam se stan ne bi hladio, posebno ako nemate najbolju izolaciju u domu.

Korisni savjeti

jednom sedmično posipati nekoliko kora od narandže po zemlji. Miris citrusa je previše intenzivan za mačiji njuh, tako da će vaše mače ostati čisto.

Čuvajte smeđi šećer bez grudvica. Bez obzira na to koliko dobro zatvorite kutiju smeđeg šećera u ostavi, ona se uvijek stvrdne u veliku grudvu koja vam otežava rad. Da biste spriječili da se to dogodi, pokušajte da stavite krišku kore narandže u vrećicu šećera. Prirodna ulja u kori polako oslobađaju vlagu, što šećer održava mekim i bez grudica, bez uticaja na ukus. Zamijenite koru mjesečno.

Bez fleka na staklenom posuđu. Dok postavljat­e sto za večeru, otkrivate da su vam čaše za vino mutne. Napunite sudoper toplom vodom i ubacite nekoliko kora narandže. Ostavite čaše da se namaču pet minuta, a zatim isperite toplom vodom. Kore narandže sadrže limunsku kiselinu koja će da spere ostatke od sapuna i kamenac, ostavljaju­ći vaše čaše blistavim.

Napravite zamku za voćne mušice. Iako jabuke u vašoj posudi za voće nisu ni blizu isteka, često ćete pronaći mušice kako zuje po vašoj kuhinji. Uhvatite štetočine jednom zauvijek tako što ćete napraviti zamku. Koristeći ekser i čekić, pažljivo probušite rupe na poklopcu posude za jogurt. Stavite koru od narandže unutra, zatvorite poklopac i ostavite je tamo gdje se muhe skupljaju. Slatki miris narandže će privući voćne mušice, navodeći ih da puze unutra, ali neće moći da odlete nazad kroz male rupe. Odložite zamku nakon jednog dana ili kada je većina muha uhvaćena.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina