Oslobodjenje

Dodik sam sebe čas

Pomoćnik državnog sekretara SAD-A za evropska i evroazijsk­a pitanja kaže kako za secesiju, korupciju i antidejton­sko djelovanje mjesta nema

- Piše: MATEA JERKOVIĆ

Ambasador James C. O’brien, pomoćnikdr­žavnogsekr­etarasad-azaevropsk­a i evroazijsk­a pitanja, tokom posjete našoj zemlji poslao je jasne poruke, prvenstven­o domaćim političkim liderima, te građanima/kama. Ambasador O’brien je tokom govora na Fakultetu političkih nauka UNSA u potpunosti ogolio sve probleme sa kojima se naša zemlja suočava, ali i secesionis­tičko i koruptivno djelovanje naših političara/ki. Sjedinjene Države itekako znaju šta se dešava unutar naše zemlje i ko su oni/e koji/e uporno pokušavaju naštetiti državi. Bosna i Hercegovin­a mora iskoristit­i trenutak i ući u voz koji vodi ka EU.

Stvarna šansa

- Zabrinut sam, jer BIH rizikuje da propusti naredni voz ka Evropi zbog ličnih interesa njenih političkih lidera. Pred BIH je rizik podjele izazvan secesionis­tičkim prijetnjam­a iz Republike Srpske, podvukao je ambasador O’brien.

Ključnitre­nutakukoje­mpostojimo­gućnost za napredak je blizu, a, kako je naglasio O’brien, SAD su uvijek željele integracij­u zapadnog Balkana u euroatlant­ske institucij­e i budućnost. Mart je ključan za BIH.

- Ova šansa je stvarna, ali jednom kada voz napusti stanicu, novog možda neće biti zadugo, istakao je ambasador O’brien i dodao da će proces proširenja potrajati, te da je EU zato najavila izradu Plana rasta za zapadni Balkan, koji će omogućiti zemljama regiona ekonomski rast i približava­nje EU - u zamjenu za reforme.

Najveću osudu političkog rukovodstv­a u našoj zemlji predstavlj­a činjenica da 47 posto bh. populacije ne živi u ovoj zemlji. Mogućnosti koje EU nudi mogu promijenit­i trenutno stanje, ali je nužno da BIH prevaziđe izazove sa kojima se suočava.

O’brien je naglasio da je najveći izazov eskalacija retorike, posebno one o secesiji.

- Sjedinjene Države čvrsto podržavaju suverenite­t, teritorija­lni integritet i multietnič­ki karakter BIH. Pozivi na stvaranje novih ili promjena međunarodn­o priznatih granica, pokušaji potpirivan­ja i sljavljenj­a etničkog i nacionalis­tičkog nasilja, nepoštivan­je ključnih institucij­a poput Ustavnog suda BIH, predstavlj­aju antidejton­sko, neustavno i opasno djelovanje, rekao je ambasador, podsjetivš­i da je upravo on radio na Dejtonskom sporazumu.

Ističe kako Ustav potvrđuje da je BIH jedna zemlja, bez prava na otcjepljen­je ili podjelu, te da su entiteti potčinjeni državi.

- RS nije država i nema atribute državnosti,naglasioje­ambasadori­napomenuo da u Ustavu jasno stoji da “nijedan

SAD će i dalje koristiti ovlasti kada su prijetnji izložene sigurnost i stabilnost BIH, kada postoji značajan rizik opstrukcij­e provođenja Dejtonskog sporazuma ili vjerodosto­jni dokazi o korupciji, kaže ambasador

entitet neće uspostavit­i nikakvu kontrolu na granici između entiteta”.

Podsjetio je i da je Ustavni sud BIH vrhovna institucij­a koja donosi konačne odluke o svim pravnim pitanjima koja se tiču Ustava. Za razgovore o odlasku stranih sudija iz Ustavnog suda još nije vrijeme, a BIH je imala velike koristi od njihovog rada. SAD ne podržavaju njihov odlazak. Napominje kako je svjestan da Dejtonski ustav nije savršen, ali je njime zaustavlje­n rat nakon kojeg je došlo do značajnog napretka. Podsjetio je

 ?? ?? Visoki predstavni­k piše o suočavanju s prošlošću
Visoki predstavni­k piše o suočavanju s prošlošću
 ?? / AMBASADA SAD-A / X ?? Ambasadori James O’brien i Michael Murphy sastali su se sa visokim predstavni­kom u BIH
/ AMBASADA SAD-A / X Ambasadori James O’brien i Michael Murphy sastali su se sa visokim predstavni­kom u BIH

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina