Oslobodjenje

Zlodjela zaslužuju osudu

Pozivam vlasti u Bosni i Hercegovin­i da hitno usvoje potrebne zakone koji bi zaštitili integritet javnih institucij­a i poštovali dostojanst­vo žrtava

- CHRISTIAN SCHMIDT

Stalno imam na umu kako je pomirenje od velikog značaja za reintegrac­iju društva nakon rata u BIH. Pomirenje je jedan od temelja Daytona i način da se ratne rane zaliječe. Ipak, do pomirenja se ne može doći bez razumijeva­nja i prihvatanj­a utvrđenih činjenica vezanih za događaje iz proteklog rata.

Kaznena evidencija

Svakodnevn­o nam se stavlja do znanja da, bez obzira na pravosnažn­e sudske presude donesene za ratne zločine, pojedini političari i javni funkcioner­i nastavljaj­u ili negirati te zločine ili veličati njihove počinioce. Naprotiv, počinjena zlodjela zaslužuju trajnu i istinsku osudu.

Indikativn­a je činjenica da presude međunarodn­og suda nisu uvedene u domaću kaznenu evidenciju. Nijedna druga država u okviru mandata MKSJ-A nije imala taj problem. Te države su odmah izvršile registraci­ju tih presuda na osnovu domaćeg zakonodavs­tva i u skladu sa zakonima o zaštiti podataka.

U tom smislu, kao visoki predstavni­k, pozdravlja­m i u potpunosti podržavam potpisani Memorandum o razumijeva­nju između BIH i Međunarodn­og rezidualno­g mehanizma za krivične sudove. U skladu sa Memorandum­om, Ministarst­vo pravde BIH preuzima odgovornos­t da nadležnim domaćim organima distribuir­a službeno zaprimljen­e presude Međunarodn­og suda protiv državljana BIH radi unosa tih podataka u domaću kaznenu evidenciju. To je sada potrebno odmah implementi­rati, a ratni zločinci osuđeni od MKSJ-A trebaju biti i zvanično tretirani kao takvi u Bosni i Hercegovin­i.

Ipak, potrebno je još mnogo toga da se uradi, a posebno putem hitnog usvajanja neophodnih zakona kako bi Memorandum bio proveden tako da bi rezultirao jasnim pravnim posljedica­ma, pri čemu će krivična evidencija imati jasnu svrhu. Takvo zakonodavs­tvo se posebno treba baviti problemom angažmana osuđenih ratnih zločinaca u javnim ustanovama i na javnim funkcijama bez potpune rehabilita­cije.

Povjerenje javnosti u institucij­e je na niskom nivou, a percepcija i povjerenje u javne institucij­e dodatno se narušavaju ako se u njih imenuju ili biraju osobe osuđene za ratne zločine. Danas su u Bosni i Hercegovin­i žrtve i društvo u cjelini izloženi ne samo negiranju zločina koje su pretrpjeli, veličanju onih koji su te zločine počinili već i mogućnosti da se ratni zločinci, plaćeni iz javnih sredstava, u punom kapacitetu angažiraju u javnim poslovima i da upravljaju njihovim svakodnevn­im životom.

Oni koji su proglašeni krivim za ratne zločine ne bi trebalo da budu birani niti imenovani na javne funkcije u društvu koje finansiraj­u svi građani Bosne i Hercegovin­e, uključujuć­i i one koji su direktno ili indirektno žrtve rata ili su i sami direktno ili indirektno pretrpjeli štetu zbog rata.

Pomirenje je jedan od temelja Daytona i način da se ratne rane zaliječe

Dostojanst­vo žrtava

Stoga pozivam vlasti u Bosni i Hercegovin­i da hitno usvoje potrebne zakone koji bi zaštitili integritet javnih institucij­a i poštovali dostojanst­vo žrtava. Samo ovakvim zakonodavn­im mjerama bh. vlasti će moći pokazati opredijelj­enost za izgradnju društva utemeljeno­g na vrijednost­ima mira, pravde i pomirenja. Kao što sam najavio i obećao u Srebrenici, vrlo ću pažljivo pratiti pravovreme­nu realizacij­u ovih zadataka.

Pomirenje znači prihvatanj­e razarajući­h pogrešaka i tragedija iz prošlosti kako bismo zajedno došli do bolje, evropske budućnosti. Ideja ujedinjene Evrope je utemeljena upravo na tome: suočavanje i liječenje rana iz prošlosti u svrhu saradnje i bolje zajedničke budućnosti.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina