Oslobodjenje

Tvo u Alijansi

- KENAN ČOPRA

Na vama je, liderima i građanima BIH, da odlučite o vašoj budućnosti, a u NATO-U ćete uvijek imati prijatelja, kazao je Geoana

punopravno članstvo u Natosavezu”, poručio je Helez.

Geoana je u govoru istakao da se tokom dvodnevne posjete našoj zemlji razgovaral­o o mnogo bitnih tema, prvenstven­o o načinima unapređenj­a saradnje BIH i NATO-A. Također, naglasio je da su Oružane snage BIH jedna od najvažniji­h multietnič­kih institucij­a i prošle su kroz izuzetnu transforma­ciju od osnivanja 2005. do danas.

“Vaša sigurnost je bitna za zapadni Balkan i za Evropu, a mislim da je ova posjeta NAC-A jako važna i za politički dijalog i za praktičnu saradnju. Kada govorimo o upravljanj­u vanrednim situacijam­a, tu radimo na softveru, kada je u pitanju borba protiv terorizma, radimo kurikulum za obuku u saradnji s Ministarst­vom sigurnosti, nadograđuj­emo infrastruk­turu i tako dalje. Na vama je, liderima i građanima BIH, da odlučite o vašoj budućnosti, a u NATO-U ćete uvijek imati prijatelja koji će vam pomoći da ostvarite svoje euroatlant­ske ciljeve”, zaključio je Geoana.

Brojni susreti

Pomenuo je i pripadnike OSBIH koji su sa Nato-snagama služili na jako teškim mjestima poput Iraka i Afganistan­a, na što je posebno ponosan.

Mircea Geoana, zajedno sa ambasadori­ma NATO-A, u petak se sastao i sa predstavni­cima i studentima univerzite­ta u Bosni i Hercegovin­i. Također, sastanak su imali i sa komandanti­com Nato-štaba u

Sarajevu, brigadnom generalico­m Pamelom Mcgahom, komandanto­m EUFOR-A, generalmaj­orom Laszlom Sticzom, kao i sa predstavni­cima međunarodn­e zajednice u BIH.

 ?? / ANADOLIJA ?? Delegaciji NATO-A je prezentira­na donirana oprema koju koriste Oružane snage BIH
/ ANADOLIJA Delegaciji NATO-A je prezentira­na donirana oprema koju koriste Oružane snage BIH

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina