Oslobodjenje

Ukidanje din

- Piše: JELENA ALEKSIĆ, BEOGRAD

Poslije sastanka predstavni­ka Kvinte i predsjedni­ka Srbije nije bilo zvaničnih objava, što se tumači kao nesaglasje, da bi u petak Aleksandar Vučić najavio da će Srbija tražiti hitnu sjednicu Savjeta bezbjednos­ti UN-A zbog poteza Prištine

Srbija će u ponedeljak podneti zahtev za održavanje hitne sednice Saveta bezbednost­i UN-A povodom situacije na Kosovu, najavio je u petak predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekavši i da je napisao pismo koje će dobiti svi predstavni­ci članica EU, predstavni­ci institucij­a EU, ali i predsednic­i i premijeri svih članica Saveta bezbednost­i, uključujuć­i Rusiju i Kinu, “koje smo u internim konsultaci­jama obavestili koliko smo zabrinuti”.

On je kazao da su svi potpisani sporazumi u dijalogu Beograda i Prištine podrazumev­ali pravo Republike Srbije da finansira određene aktivnosti - zdravstvo, školstvo, penzije za srpsko stanovništ­vo.

“Ovo pravo se nijednim aktom nije dovodilo u pitanje”, rekao je Vučić u obraćanju medijima u Beogradu povodom odluke Prištine o ukidanju dinara.

Provociran­je priznanja

Dodao je da neće biti razgovora Narodne banke Srbije i Centralne banke Kosova o toj temi i da Priština, kada traži te razgovore, zapravo traži priznanje.

“Mi verujemo da će Kurtijev režim nastaviti sa ometanjima i novim smicalicam­a”, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je naglasio da će Srbija kosovskim Srbima isplatiti oko 22 miliona evra na ime plata, penzija i drugih davanja.

“Mi smo unapred krenuli da isplaćujem­o i plate i penzije i socijalna davanja našim ljudima na Kosovu i Metohiji, mnogo pre nego što je vreme za isplatu februarski­h da

 ?? ?? Konačne podatke o indeksu potrošački­h cijena DZS će objaviti 22. veljače
Konačne podatke o indeksu potrošački­h cijena DZS će objaviti 22. veljače

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina