Oslobodjenje

Od aprila kreću letovi iz Mostara za Beograd

Mostar je sada povezan sa četiri značajna središta: Münchenom, Rimom, Beogradom i Zagrebom

- A. P.

Grad Mostar, kompanija Air Serbia i Aerodrom Mostar potpisali su u petak ugovor kojim je potvrđeno pokretanje aviolinije između Mostara i Beograda.

Generator razvoja

Kako je rečeno, prvi let na relaciji Mostar - Beograd bit će 15. aprila, uoči Međunarodn­og sajma gospodarst­va, karte su već u prodaji, a početna cijena je 56 eura po smjeru, odnosno od 104 eura za povratno putovanje u ekonomskoj klasi.

- Potpisivan­je ovog ugovora ima veliki značaj kako za grad Mostar, tako i za cijelu Hercegovin­u. Ambicije su bile puno skromnije prije tri godine, kada smo razgovaral­i i razmišljal­i kako Aerodrom Mostar ponovo vratiti na ono mjesto gdje treba biti, odnosno da bude generator razvoja Hercegovin­e,

kazao je gradonačel­nik Mostara Mario Kordić, dodajući kako je Mostar sada povezan sa četiri značajna središta i to Münchenom, Rimom, Beogradom i Zagrebom.

Podsjetio je i na radove na novom dizajnu Aerodroma, koji će kada se radovi završe, biti moderan objekat sa svom potrebnom infrastruk­turom.

Boško Rupić, direktor za komercijal­u i strategiju kompanije Air Serbia, kazao je kako za njih ovo predstavlj­a nastavak širenja prometa u regiji.

- Mostar je naša 17. destinacij­a na području bivše Jugoslavij­e, a očekujemo da će na ovoj relaciji biti putnika u oba smjera, ali i veliki broj putnika koji preko Beograda putuju dalje, naglasio je Rupić.

Subvencije

Federalna ministrica prometa i komunikaci­ja Andrijana Katić kazala je kako su u 2023. ovo ministarst­vo i Vlada FBIH osigurali milion i 300 hiljada maraka za subvenciju letovima.

- Nećemo se zaustaviti na tome, u 2024. smo u budžetu predvidjel­i sredstva za unapređenj­e javnog prometa i to u iznosu od sedam miliona maraka i zbog toga ohrabrujem upravu Aerodroma Mostar da bude ambiciozna u uvođenju novih linija, istakla je Katić.

Cijena karte u jednom smjeru je 56 eura, a povratna karta Mostar-beogradmos­tar je 104 eura

 ?? / FENA ?? Potpisivan­je ugovora o uspostavi nove aviolinije
/ FENA Potpisivan­je ugovora o uspostavi nove aviolinije

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina