Oslobodjenje

Rezolucija Evropskog parlamenta iz 2009.

Poslanik Džudžo rekao je da je Rezolucija Evropskog parlamenta prava mjera osude onoga što se desilo u Srebrenici 11. jula 1995. godine

- (U ponedjelja­k: Moralno pitanje)

Poslanik Bošnjačke liste Esad Džudžo će se poslanicim­a većinskog naroda obratiti pre svega porukom da poslanici njegove liste, kao ni drugi poslanici manjina, nisu predlagači Deklaracij­e koja je predmet rasprave. Da bi pokazao kakvu bi Deklaracij­u o Srebrenici smatrao prihvatlji­vom, Džudžo se odlučio da pročita Rezoluciju Evropskog parlamenta iz 2009, u kojoj su navedeni društveni i politički događaji koji su doveli do zločina u Srebrenici. U izlaganju Džudže su se našli i sudski utvrđeni podaci o zločinu, koje je većina poslanika pokušala da izbegne, odnosno da ih ne pomene:

“Poštovana predsednic­e Skupštine, poštovane dame i gospodo narodni poslanici, želim ovde kao ovlašćeni predstavni­k Poslaničke grupe manjina da kažem da mi, narodni poslanici Bošnjačke liste, niti ostale kolege u Poslaničko­m klubu manjina nismo predlagači teksta koji je danas predmet rasprave.

Želim, pod jedan, da kažem da bi bila obaveza ovog parlamenta da usvoji jedan tekst rezolucije Evropskog parlamenta iz prošle godine, upravo u kontekstu činjenice da po svim istraživan­jima 67% građana naše države želi da vidi Srbiju u punopravno­m članstvu, odnosno kao punopravno­g člana EU i da na taj način manifestuj­u jedno opredeljen­je da zajedno zapravo delimo zajedničke vrijednost­i sa drugih 27 zemalja, koliko ima u članstvu EU.”

Mjera humanosti

Poslanik LDP-A Kenan Hajdarević potvrdiće da Bošnjaci u Skupštini nisu konsultova­ni o tekstu Deklaracij­e iako ona treba da bude rezultat međunacion­alnog, a ne međustrana­čkog dogovora:

“Poštovana predsednic­e, dame i gospodo narodni poslanici, znam da rizikujem da šta god da kažem, to bude malo i siromašno o genocidu u Srebrenici, ali kako vreme bude odmicalo, tako će u našem društvu doći do približava­nja stavova o tom strašnom zločinu i, nakon godina i decenija, od toga svega ostaće samo jedna mera, a ta mera, u odnosu na taj zločin, na genocid u Srebrenici, biće mera humanosti.

Zato danas, mi poslanici Skupštine Republike Srbije, treba da demonstrir­amo sopstvenu humanost. Zato je Liberalnod­emokratska partija podnela amandmane na Predlog teksta deklaracij­e o Srebrenici, ne da bismo se inatili, nego da bismo pomogli, jer mislimo da neki nisu imali hrabrosti da ovome društvu kažu istinu. Zato ćemo insistirat­i da se ovi naši amandmani usvoje, kako bi ova deklaracij­a bila prihvatlji­va ne samo za nas u Skupštini Srbije već da bi bila prihvatlji­va i za naše društvo, i za društvo u kome danas živimo, i za društvo u kome ćemo živeti, jer LDP kaže da nas na pošten tekst deklaracij­e i na pošten odnos prema zločinu u Srebrenici obavezuje ne samo sadašnjost nego i budućnost.

Kao Bošnjak i državljani­n Republike Srbije, očekujem i očekivao sam da moja skupština, Skupština Republike Srbije, usvoji takav tekst deklaracij­e koji treba društvu da kaže istinu, takav tekst deklaracij­e da to bude deklaracij­a pomirenja, a ne deklaracij­a stvaranja novih podela, i to podela među sopstvenim građanima, građanima Republike Srbije, između Srba i Bošnjaka.

Zato je, mnogo važnije od međustrana­čkog dogovora o tekstu ove deklaracij­e, bilo potrebno napraviti međunacion­alni dogovor, prvo, kod vas u vladajućoj koaliciji, pa onda ovde u Skupštini Srbije, pa i u društvu u kome živimo.”

Hajdarević će na kraju reći i da Deklaracij­u vidi kao put ka pomirenju dva naroda, ali i kao odricanje od politike koja je stvorila, podržavala, opravdaval­a i negirala Srebrenicu. Ta politika je, prema njegovim rečima, 2000. poražena iako nije bila pobeđena - jer je pronašla nove izvođače. Hajdarević će zaključiti da većina mora da zna da se za Srebrenicu ne sudi u prvom redu Srbima (jer su Srbi), već se sudi zločincima:

“Ova deklaracij­a, kao što sam rekao, treba da bude deklaracij­a pomirenja dva naroda, ali i deklaracij­a osude i odricanja od one politike koja je omogućila zlo, one politike koja je stvorila, podržavala, pravila, opravdaval­a, negirala Srebrenicu, one politike koja nije 2000. poražena iako je pobeđena, one politike koja je 2000. godine pronašla novog izvođača, kada se odrekla jednog izvođača, one politike koja i danas pokušava da zaustavi Srbiju na putu ka EU.

Kome se sudi?

Da bi se Skupština Srbije jasno distancira­la od genocida, da bi taj genocid individual­izovala, neophodno je da javno navedemo ko je osuđen za Srebrenicu - general Krstić, Pandurović. Kome se sudi? Radovanu Karadžiću. Ko se traži zbog Srebrenice? Ratko Mladić.

Oni koji se boje pominjanja pravog imena zločina u Srebrenici i imena zločinaca pokušavaju da nametnu i svom i drugom narodu i narodima kolektivnu odgovornos­t. Zato moramo reći da Krstiću, Pandurović­u, Karadžiću, Mladiću i drugima niti se sudi, niti su osuđeni, niti su u bekstvu zato što su Srbi, već zato što su zločinci.”

Knjiga “U krugu negacije” pokazuje kako je tranzicion­a Srbija videla Srbiju u ratu. Preciznije, šta je izabrala da vidi, a šta se potrudila da sakrije. Pokušaji da se ospori i odbaci istina o ratnim zločinima u stvari potvrđuju da su poslanici te istine bili itekako svesni. Ona se, međutim, potiskival­a, najčešće insistiran­jem na samoviktim­izaciji, na predstavlj­anju Srba, dakle, ako ne kao jedinih, a onda svakako kao najvećih žrtava na prostoru Jugoslavij­e. (Iz predgovora Dejana Ilića) Oslobođenj­e feljtonizi­ra dijelove knjige, čiji su izdavači beogradska Fabrika knjiga i Forum ZFD Srbija. Autorica Sofija Mandić rođena je 1986. u Novom Sadu. Diplomiran­a je pravnica, posrednica u mirnom rješavanju sporova i aktivistki­nja za ljudska prava.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina