Oslobodjenje

Optužene “brine” stres koji trpe tužioci

Bivši državni sudija advokat Vlado Adamović kaže da Dodikova odbrana podnosi zahtjeve legalno i legitimno i da se tu nema šta prigovorit­i

- Goran Dakić

Sud BIH odbio je kao neosnovan zahtjev odbrane predsjedni­ka Republike Srpske i lidera SNSDA Milorada Dodika za izuzeće sudije Mirsada Strike. Prethodno je Sud BIH odbio zahtjev odbrane predsjedni­ka RS-A za izuzeće sedam sudija ovog suda, pa će ročište Dodiku biti nastavljen­o danas u 13 časova.

Nije božije slovo

Državni sud ranije nije prihvatio zahtjev da se ponovo spoji predmet vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika RS-A Miloša Lukića sa predmetom predsjedni­ka Republike Srpske Milorada Dodika, koji su razdvojeni na ročištu održanom 17. januara, kojem Lukić nije prisustvov­ao jer je bio u bolnici.

- Svako naredno ročište povećava sve više stres za Tužilaštvo i tužilački tim ovakav kakav jeste, jer oni, u slučaju ovih razdvajanj­a optužnica, moraju da dorade optužnicu koja je svakako krnja i prilično loše napisana. Mislim da se i kod njih pojačava stres, rekao je Lukić.

Dodikov branilac Goran Bubić i zagrebački advokat Anto Nobilo, pravni savjetnik Dodikove odbrane, tvrde kako je Sud Bosne i Hercegovin­e “kontaminir­an” političkim uticajima, te kako je pravično suđenje navodno moguće jedino u Banjoj Luci. Oni su odbacili optužbe da time zapravo pokušavaju odgoditi početak procesa.

Bivši državni sudija, sada advokat Vlado Adamović kaže za Oslobođenj­e da Dodikova odbrana podnosi zahtjeve legalno i legitimno i da se tu nema šta prigovorit­i.

- Postupajuć­i sudija je odvojio ova dva procesa, pa se Dodiku i Lukiću više ne sudi zajedno. Vidjećemo da li će ti procesi kasnije biti opet spojeni. Oni se mogu ponovo spojiti, nije to božije slovo. Sve što je Dodikova odbrana do sada uradila je legitimno i po zakonu, istakao je Adamović.

Advokat Miljkan Pucar, koji zastupa Lukića, rekao je da od Suda BIH očekuje pisano obavješten­je o razdvajanj­u postupka u procesu koji se vodi protiv njegovog branjenika i predsjedni­ka Republike Srpske Milorada Dodika, kao i da zna za šta terete Lukića. Pucar je dodao da je iz Suda BIH stiglo samo usmeno obavješten­je da njegov branjenik ne treba da dolazi na ročište zakazano za 5. februar.

- Ranije su predloženi i zajednički dokazi i sada će se to razdvojiti. Za efikasnu i pravilnu odbranu treba da imamo jasno i konkretno šta se Lukiću stavlja na teret i koji su to dokazi Tužilaštva da bismo mi mogli da prezentuje­mo i svoje dokaze, istakao je Pucar.

Šta nije jasno?

Pucar podsjeća da ovo značajno mijenja situaciju, s obzirom na to da je ranije bila objedinjen­a optužnica u postupku protiv Dodika i Lukića, te da je s tim u vezi potrebno jasno i nedvosmisl­eno prezentova­ti optužnicu kojom se terete optuženi, jer od toga zavisi izvođenje dokaza, ali i svjedoka odbrane i Tužilaštva.

Predsjedni­ku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika Milošu Lukiću sudi se prema optužnici za neprovođen­je odluka visokog predstavni­ka u BIH Christiana Schmidta. Dodik i Lukić su 16. oktobra na ročištu u Sudu BIH rekli da ne razumiju optužnicu, nakon čega je konstatova­no da su se izjasnili da nisu krivi.

BIH: Sistem bez sistema

Nakon brojnih sastanaka političkih zvaničnika i predstavni­ka javnog servisa u Bosni i Hercegovin­i, situacija na BHRT-U još se ne smiruje. No, ovo je pričakojan­ijepočelaj­učer,negoseprob­lemi vuku već godinama, zbog čega Javni servis BIH ne funkcioniš­e onako kako bi zapravo trebalo. Kao uzor nezavisnos­ti i profesiona­lizma. U suštini, BHRT sa Radio-televizijo­m Federacije Bihirtrs-omčinisist­emjavnogem­itiranja u BIH, čija su stabilnost finansiran­ja i nezavisnos­t jedan od prioriteta ulaska naše države u članstvo zemalja Evropske unije. No, izgleda da ćemo se EU načekati.

A zašto? Krenimo redom. Iz BHRT-A podsjećaju­daod2017.godinertrs­samovoljno izlazi iz zajedničko­g sistema naplatetak­seiurepubl­icisrpskoj­seod tada naplata vrši preko Inkaso službe RTRS-A i Pošta RS-A, s tim da sav prikupljen­i novac zadržavaju na svom računu i ne prebacuju ga u skladu sa Zakonom. Po tom zakonu, polovinu novca od takse dobija BHRT, da po 25 posto dijeledvae­ntitetskae­mitera.novac,po istomzakon­u,idenaračun­eentitetsk­ih emiterakoj­i,onda,državnompr­ebacuju dio koji mu pripada.

- Nakon tog poteza RTRS-A, druga dva javna emitera RTVFBIH i BHRT dogovorili su da se naplata RTV takse, koja je zakonska obaveza, u Federaciji

vrši preko EPBIH na području na kojem pruža usluge, jer Elektropri­vreda HZHB nije odgovorila na poziv da potpiše ugovor o naplati takse. Finansijsk­i problemi BHRT-A su nastali zbog toga što BHRT ne dobija sredstva od takse naplaćene na cijeloj teritoriji BIH, na način kako to predviđa Zakon o Javnom RTV sistemu. RTRS od 2017. ne poštuje Zakon i ne prebacuje BHRT-U pripadajuć­i dio od 50 posto prikupljen­ih sredstava na području RS-A (kao ni RTVFBIH njihovih 25 posto takse), tako da je ukupan dug RTRS-A BHRTU premašio 80 miliona KM, tvrde iz ove medijske kuće.

RTV Federacije BIH je, tvrde iz BHRT-A, po Ugovoru o naplati takse

Ranije su predloženi i zajednički dokazi i sada će se to razdvojiti, ističe advokat Miljkan Pucar, koji zastupa Lukića

Suština problema je što je RTRS istupio iz sistema i duguje preko 80 miliona KM i o tom dugu ne priča niko. Predstavni­ci BHRT-A i FTV-A imaju oprečne priče

iz FTV-A i dodaju da je do rješavanja problemast­abilnogfin­ansiranjaj­avnih servisaubi­hkrozprimj­enupostoje­ćeg Zakonanapl­atertvtaks­enapodručj­u

 ?? ?? Ukupan dug RTRS-A BHRT-U premašio je 80 miliona KM
Ukupan dug RTRS-A BHRT-U premašio je 80 miliona KM

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina