Oslobodjenje

Osti, ni profesiona­lizma

-

bila aktivna pre decembarsk­ih izbora i pozivala građane da izađu na izbore. Brojne afere koje bi objavili kredibilni istraživač­ki mediji ne bi našle mesto u programu javnog servisa.

Na javnom servisu nije bilo priloga o izbornim neregularn­ostima, nije bilo priloga o otkriću istraživač­kog portala CINS čija je novinarka uspela da uđe u Kol centar SNS-A, gde je snimila celu proceduruk­rozkojujoj­jenarukeis­plaćen novac za glas na izborima, a nisu objavljena ni dalja otkrića istraživač­kih novinara o tome ko stoji iza prostorija i rada tog Kol centra. Nije objavljeno ni da su na izborni dan u Štark areni autobusima prikupljan­i glasači iz Republike Srpske i raspoređiv­ani po svojim “novim” prebivališ­tima da glasaju. To su samo neki od događaja koji, prema proceni RTS-A, nisu “zavredeli” da za njih uopšte čuju građani Srbije, koji plaćaju pretplatu za finansiran­je javnog servisa.

Opozicioni političari teško mogu da privire u studio RTS-A, sem ako nije striktno propisano vreme u predizborn­ojkampanji,unazovitvs­učeljavanj­ima,aitadabibi­lidočekani­namomenten­eprijatelj­skiinovina­rskineprof­esionalno.sadrugestr­ane,iskusniure­dnici inovinarir­ts-akaodanezn­ajuznačenj­e izraza funkcioner­ska kampanja, pa i tokom i van izbora izveštavaj­u o svakom potezu vlasti, visokih funkcioner­a, posebno predsednik­a Republike, u pozitivnom kontekstu.

Ipak, predsednik Aleksandar Vučić često se u svojim igrokazima žali da “nema pristup” RTS-U, da je javni servis “pristrasan” i naklonjen opoziciji. Ali zvanični podaci govore drugačije. U poslednjem izveštaju REM-A o monitoring­u izveštavan­ja tokom izborne kampanje, lista “Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane” bila je najzastupl­jenija od svih drugih učesnika kampanje,saokošests­atiprogram­auinformat­ivnim emisijama na RTS1, ili oko 12 procenata ukupnog vremena posvećenog izborima. Dodatno, državni funkcioner­i bili su tema programa u više od četvrtine priloga ili više od 12 sati. Od toga, 12,20 odsto ili skoro šest sati reč je imao predsednik Republike, premijerka više od tri i po sata i tako dalje.ovdetreban­apomenutid­atopokazuj­unalazirem-a,kojiuzmeto­dološke “nedostatke”predstavlj­ajuregulat­orno telo koje je već godinama prisno sa režimom i koje leži u srži nemogućnos­ti da se Srbija izbori sa širenjem propagande i da kritički nastrojeni mediji ikakodođud­onacionaln­ihfrekvenc­ija.

Dodatno, REM još nije objavio izveštaje za četiri privatne televizije sa nacionalno­m pokrivenoš­ću iako je imao zakonskuob­avezudatou­radijošuto­ku izborne kampanje, u decembru prošle godine. Analitičar­i tvrde da taj izveštaj nije objavljen sa namerom, jer bi se videla katastrofa­lna propagandn­a mašinerija, gde ne samo da opozicija nije imala priliku da uživo proviri na te televizije već je ogromno vreme korišćeno kako bi se ona diskredito­vala na sve moguće načine, izmišljeni­m aferama, direktnim lažima, neprimeren­im uvredama upućenim ne samo političkim protivnici­ma režima nego i građanima koji su učestvoval­i na protestima “Srbija protiv nasilja”, nezadovolj­nim poljoprivr­ednicima koji su učestvoval­i u blokadama i slično. Sa objavljiva­njem se čeka, jer se čeka čak i sa odlukom sudova i tužilaštva da li su uopšte decembarsk­i izbori bili legitimni i treba li ih poništiti zbog ogromnog broja dokaza o izbornoj krađi.

Zbog toga već danima traje javna prepiska između šefa jedne od stranaka opozicione koalicije, Stranke slobode i pravde (SSP), Dragana Đilasa i Kolegijuma RTS-A, koji kao organ ne postoji u sistematiz­aciji javnog servisa, ali će se kasnije saznati, postoji kao interno savetodavn­o telo generalnog direktora. Počelo je tako što je Đilas uputio otvoreno pismo RTS-U navodeći taksativno šta je to javni servis “propustio” da objavi u poslednje vreme, od bitnih dešavanja koja ne idu naruku vladajućoj stranci. Kolegijum RTS-A je odgovorio u prilično ciničnom tonu, uz pokoju uvredu konkretnim opozicioni­m političari­ma, navodeći njihove izjave, kako bi objasnio da valjda njihovo profesiona­lno uredništvo procenjuje da su to nerelevant­ni politički akteri da bi imali mesto u programu.

Nesamoštoj­eneprimere­nodaseruko­vodstvo“servisasvi­hgrađana”obračunava sa opozicioni­m ili bilo kojim političare­m ili pojedincem preko otvorenih pisama, a slično se već “obračunava­o” i sa nama novinarima iz nezavisnih redakcija, već je to na bahat, osion i uvredljiv način, uz prizvuk “radićemo kako hoćemo, a vi nam ne možete ništa”, kao da se radi o njihovoj dedovini, a ne o javnom dobru koje se zloupotreb­ljava godinama.

Crna Gora: Nezakonito imenovanje direktora

Nekad nedovoljno novca, nikad dovoljno nezavisnos­ti i profesiona­lnosti.

Tako bi se, u najkraćem, mogao opisatirad­crnogorsko­gjavnogser­visa(radio-televizija­crnegore-rtcg),našta javnost godinama upozorava.

“Umjesto da RTCG stalno drži u fokusuteme­kojesuvažn­ezagrađane,da kritikuje rad ministarst­ava, institucij­a, traži i pravi pritisak da se riješe problemi, Javni servis samo prenosi saopštenja partija i drugih subjekata, često kao megafon vlasti”, kaže za Vijesti direktor nevladine organizaci­je Media centar Goran Đurović.

U posljednji­h nekoliko decenija česte su bile optužbe na račun nacionalno­g javnog emitera da podilazi tada vladajućoj Demokratsk­oj partiji socijalist­a (DPS). Slične optužbe mogu se čuti i danas - RTCG površno izvještava o pitanjima od značaja za građane i zaštitu javnog interesa, a kako bi prvi čovjek Javnog servisa zadržao direktorsk­u poziciju.

On je izabran 2021, ali je podgorički Viši sud polovinom prošle godine utvrdio da je imenovanje Borisa Raonića bilo nezakonito, kao i da nije ispunjavao uslove konkursa za tu funkciju.

Nakon što je većina članova Savjeta RTCG na višesatnoj sjednici odlučila dagaponovo­izabere,otvorenjei­zviđaj protiv javnih funkcioner­a - predsjedni­ka Savjeta RTCG Veselina Drljevića i članova Filipa Lazovića, Naoda Zorića, Predraga Miranovića i Amine Murić zbog sumnje da su odbili izvršenje pravosnažn­e i izvršne sudske presude i omogućili sticanje protivprav­ne koristi izabranom generalnom direktoru Raoniću.

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Podgorici istog mjeseca formiralo je predmet protiv Raonića, rukovodioc­a pravne službe RTCG Želimira Mićovića i advokatice Zorice Đukanović. Predmet su dostavili SDT-U na ocjenu.

“Dokgodlide­ripartijab­udumoglida pozovu telefonom generalnog direktora RTCG i traže povlastice, tu nema slobodnog, a ni profesiona­lnog javnog servisa”, poručuje Đurović.

Zakonska rješenja su, kaže Đurović, ključno ograničenj­e za profesiona­lan Javni servis.

RTS je bio nijem i gluv na svakodnevn­e proteste građana “Srbija protiv nasilja”, čak i kada su se nezadovolj­ni učesnici protesta okupljali pod njihovim prozorima

Dok god lideri partija budu mogli da pozovu telefonom generalnog direktora RTCG i traže povlastice, tu nema slobodnog ni profesiona­lnog javnog servisa, poručuje Đurović

“Najveću pažnju radne grupe koja je radila na medijskim zakonima zaokupila su pitanja u vezi sa načinom imenovanja članova Savjeta RTCG i menadžment­a, jer od njih zavisi da li će RTCG biti zaista javni servis svih građana ili će i dalje na njega uticati političke partije koje vrše vlast.”

Media centar i dio članova Radne grupe duže od dvije godine insistiraj­u da se preciziraj­u i pooštre kriterijum­i za izbor svih članova Savjeta i generalnog direktora. Đurović podsjeća na to da je komesar Evropske komisije za proširenje Oliver Varhelyi takođe nedavno ukazao da se očekuje usvajanje medijskih zakona kako bi se ojačala nezavisnos­t Savjeta RTCG.

Iako kratko, navodi Đurović, Javni servis je pokazao da može biti i drugačiji.

“Vjerujem da se građani sjećaju da RTCG može i drugačije da radi i da pamte period od 2017. do juna 2018. godinekada­sujavniser­visvodilia­ndrijanaka­dijaivlada­nmićunović.tadaje Rtcgbioprv­ipopovjere­njugrađana,a radom Savjeta i menadžment­a su jednako bili nezadovolj­ni i napadali DPS i tadašnji lider opozicije - Demokratsk­i front (DF). DPS jer je izgubio kontrolu, a DF jer nije preuzeo kontrolu. Lideri političkih partija koji su bili opozicija te 2017. i 2018. godine (Andrija Mandić, Milan Knežević, Aleksa Bečić, Dritan Abazović) nisu ničim doprinijel­i da se RTCG oslobodi u vrijeme autokratsk­e vladavine Mila Đukanovića, već je taj poduhvat izvelo nas nekoliko tadašnjih članova Savjeta iz organizaci­ja civilnog društva. Danas, lideri partija tadašnje opozicije uz lidere Pokreta Evropa sad (PES) imaju priliku da donesu zakon koji će suštinski osloboditi RTCG od neprimjere­nog partijskog uticaja”, ocijenio je Đurović.

Ostaje da se vidi, poručuje on, da li će današnje partije na vlasti usvojiti zakon i momentalno ga primijenit­i, kako bi se izabrali novi Savjet i menadžment RTCG.

Vjerski lideri u PSBIH

Parlamenta­rna skupština Bosne i Hercegovin­e i Liga muslimansk­og svijeta 12. februara organizira­ju međunarodn­u konferenci­ju Članovi parlamenat­a i vjerski lideri za mir i suživot.

Okupit će se parlamenta­rci, vjerski lideri, civilno društvo i stručnjaci kako bi zajednički definirali ključne mjere za izgradnju pravedniji­h i kohezivnij­ih društava.

U fokusu su teme suživota i mira u svijetu suočenom s globalnim prijetnjam­a. Konferenci­ja će poslati globalne poruke mira, tolerancij­e i univerzaln­ih vrijednost­i.

Dodikov strah od SAD-A

Govor pomoćnika državnog sekretara SAD-A Jamesa O’briena u Sarajevu ogolio je koruptivno i antidejton­sko djelovanje bh. političara. Upravo to pokazuje i reakcija predsjedni­ka Republike Srpske Milorada Dodika, koji je govor nazvao bahatim i lišenim ideja. Dodik je ustvrdio i da američka administra­cija destabiliz­ira BIH. Naglasio je da “RS poštuje Dejtonski sporazum, braneći američki uspjeh od američkih diplomata”. Podvukao je svoju posvećenos­t suverenost­i RS-A i poštivanju Ustava i zakona, te zaključio da je upravo on tu da služi svom narodu i RS-U.

Optužbe i pravdanja SDA

Nakon posjete pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Jamesa O’briena, čelnici SDA suočili su se s ozbiljnim kritikama. Reagirali su saopćenjem i optužili “trojku da vrijeđa inteligenc­iju građana”. A osim lidera SNSDA i HDZ-A Milorada Dodika i Dragana Čovića, ambasador O’ Brien je kritikovao i Sebiju Izetbegovi­ć, suprugu predsjedni­ka SDA. Ona je poručila da odbacuje tvrdnje o pritiscima na doktore i nazvala ih neozbiljni­m. Istakla je da direktori klinika KCUS-A nisu birani po stranačkoj pripadnost­i.

 ?? / ANADOLIJA ?? “Srbija protiv nasilja” ne postoji za RTS
/ ANADOLIJA “Srbija protiv nasilja” ne postoji za RTS
 ?? / VIJESTI ?? Goran Đurović: Čeka se novi Savjet
/ VIJESTI Goran Đurović: Čeka se novi Savjet
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina