Oslobodjenje

Kanađanin nasjeo na slatke laži

Goran M. (38) iz Prijedora optužen je da je napravio Facebook nalog sa lažnim ženskim imenom sa kojeg se dopisivao sa I. Š. iz Kanade i prevario ga za oko 60.000 KM

- A. ka.

Prijedorča­nin Goran M. (38) optužen je da je napravio Facebook nalog sa lažnim ženskim imenom sa kojeg se dopisivao sa muškarcem iz Kanade, te ga naveo da njemu (jer se predstavio kao advokat) i njegovoj supruzi (koju je predstavio kao sekretaric­u) uplati oko 60.000 KM.

Protiv njega je Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru podnijelo optužnicu za prevaru koja se desila od augusta 2015. do januara 2016. u Prijedoru.

Goran kao žena

On je na društvenoj mreži napravio lažni profil na ime mlađe ženske osobe sa lažnim datumom rođenja, mjestom stanovanja u Bosanskoj

Dubici, što je kasnije promijenio pa je naveo da navodno živi u Banjoj Luci.

Potom je poslao zahtjev za prijateljs­tvo I. Š. iz Kanade, koji je oštećeni prihvatio misleći da komunicira sa djevojkom.

Goran M. je u navedenom periodu komunicira­o sa oštećenim lažno se predstavlj­ajući kao žena i tako ga održavao u zabludi da planira doputovati u Kanadu u Hamilton u kojem navodno nikog ne poznaje.

Optuženi mu je pisao da želi da upozna nekog zbog navodnog druženja u Kanadi, da je “ona” navodno kupila avionsku kartu za dolazak u Toronto. U toj prevari naveo je da dolazi u Kanadu da živi kod starije gospođe kojoj će pomagati u domaćinstv­u.

Zanimljivo je da je naveo muškarca da vjeruje je “ona” angažovala navodnog advokata da joj ishodi potrebne dokumente radi dolaska u Kanadu i taj “advokat” je bio njegov pravi identitet.

Također je svoju vanbračnu suprugu V. B. predstavio kao navodnu sekretaric­u tog lažnog advokata i da su joj potrebne novčane pozajmice koje će navodno vratiti oštećenom nakon dolaska u Kanadu.

- Tako je naveo oštećenog I. Š. da od 31. augusta 2015. do 31. decembra 2015. na štetu svoje imovine posredstvo­m međunarodn­e mreže za transfer novca izvrši 35 uplata na ime i u korist G. M. u ukupnom iznosu od 44.967,30 CAD (kanadski dolari), što je u protuvrije­dnosti 59.144,86 KM. Na isti način i u istom periodu izvršio je dvije uplate na ime njegove tadašnje vanbračne supruge, a za korist G. M. u ukupnom iznosu od 1.065,55 CAD (kanadski dolari), što je u protuvrije­dnosti 1.401,50 KM, navodi se u optužnici.

Gotovina

Tako je novac umanjen za proviziju za navedenih 35 uplata Goran M. lično podigao u gotovini na teritoriji Bosne i Hercegovin­e, a njegova supruga podigla je novac umanjen za proviziju od dvije navedene uplate u korist Gorana M.

- Na taj način G. M. je za svih 37 uplata prouzrokov­ao materijaln­u štetu oštećenom od 60.546,36 KM te pribavio protivprav­nu imovinsku korist od 58.620,53 marke. Imovinska korist predstavlj­a ukupan iznos svih 37 uplata umanjen za proviziju po uplatama u iznosu od 1.464,19 CAD (kanadski dolari), navodi se u optužnici.

Optuženi mu je pisao da želi da upozna nekog zbog navodnog druženja u Kanadi, te da je “ona” navodno kupila avionsku kartu za dolazak u Toronto

 ?? ?? Prijedorča­nin je prevario Kanađanina
Prijedorča­nin je prevario Kanađanina
 ?? ?? Carinici su bili šokirani
Carinici su bili šokirani

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina