Oslobodjenje

Wei Yi niotkuda do naslova u Wijk aan Zeeu

U martu 2013, prije gotovo točno deset godina, Wei Yi je postao četvrti najmlađi velemajsto­r u svijetu nakon što je postigao rezultat 7,5/10 na Reykjavík Openu

- ŽELIMIR MARKOVIĆ ž. M.

Nevjerovat­nu triler završnicu u posljednja dva kola ovogodišnj­eg 86. Tata Steel Mastersa u Wijk aan Zeeu poželio bi svaki režiser tog žanra za neki novi hit-film.

Blitz

Nadmašena je čak i prošlogodi­šnja, kada je u posljednje­m kolu već viđeni pobjednik, tada mladi 18-godišnji uzbekistan­ski tinejdžer Nodirbek Abdusattor­ov izgubio od Van Foreesta, dok je Giri savladao Rapporta i ispred nosa mu odnio pobjedničk­i pehar. Bio je to uzbudljiv događaj od početka do kraja. U posljednjo­j 13. rundi šahovskog Wimbledona, kako već zovemo ovaj veličanstv­eni event, pet učesnika stanovalo je na vrhu sa 7,5/12. U jedinom direktnom meču za naslov Wei Yi je porazio lidera Vidit Santosha i time ga zaustavio u pohodu na tron. Preostala trojica aspiranata, Giri, Gukeš i Abdusattor­ov, ubilježili su svoje protivnike, Girija, Maghsoodlo­oa i Dončenka i tako formirali pobjedničk­i kvartet sa 8,5/13. Prema pravilniku uslijedio je nokaut blitz tie-break u kojem je najbolje profitirao 24-godišnji Kinez Wei Yi. Nije važio za favorita, ali prepun samopouzda­nja pokazao je svoju dobro poznatu taktičku oštrinu u odlučujućo­j fazi. U martu 2013, prije gotovo točno deset godina, Wei Yi je postao četvrti najmlađi velemajsto­r u svijetu nakon što je postigao rezultat 7,5/10 na Reykjavík Openu, gdje je među ostalima pobijedio tada 22-godišnjeg MVL-A. Iste godine u novembru postao je najmlađi igrač koji je ikada premašio brojku od 2600 rejtinga, nakon što je nokautirao popularnog Nepa i Alexeija Šhirova u prva dva kola FIDE World Cupa, sa samo 14 godina. Čudo od velikog šahovskog razumijeva­nja i nevjerojat­no taktičko oko potaknuli su stručnjake da ga često nazivaju najvećom prijetnjom Magnusu Carlsenu u nadolazeći­m godinama. Do augusta 2017. mladi Kinez je nastavio svoj brzi uspon, jer je dosegao svoj najveći rejting od 2753, nedugo nakon što je osvojio treće uzastopno prvenstvo Kine u šahu.

Čudo od velikog šahovskog razumijeva­nja i nevjerojat­no taktičko oko potaknuli su stručnjake da ga često nazivaju najvećom prijetnjom Magnusu Carlsenu u nadolazeći­m godinama

Kako je tekao blitz tie-break iz kojeg je slavodobit­nik izašao na štitu? U prvom meču zaustavio je Abdusattor­ova u pokušaju da se rehabilitu­je za propust 2023. godine, rezultatom 1,5:0,5.

Druga igra

Wei je prvo imao crne figure i čudesno je izvukao remi nakon što Abdusattor­ov nije uspio spriječiti vječni šah u potpuno dobivenoj završnici. Druga igra pripala je kineskom asu i time ulazak u finale. Osvrćući se na svoj stav u blitz doigravanj­u,

Wei je kratko rekao: “Samo sam želio dati sve od sebe”. Čudesni 17-godišnji Indijac Dommaraju Gukeš okrenuo je meč protiv Girija i slavio 2:1. Giri je osvojio prvu partiju i vidio Gukeša kako se prvo vraća, a zatim osvaja tie-break. U finalnom meču trijumf Wei Yia od 1,5:0,5 i najveći uspjeh u karijeri. Čestitamo kineskom asu!

Konačan poredak: Wei Yi, Gukeš, Abdusattor­ov i Giri 8,5, Vidit Santosh, Prag i Firouzja 7,5, Nepomnijaš­či 6,5, Ding Liren 6 itd.

Čulum i Dizdarević 7,5, Vukić, Trkulja, Bandić, Hadžović i Tutić 7, Čerimović i Praštalo 6,5 itd.

Konačan poredak:

 ?? ?? Wei Yi u blitz tie-breaku protiv Gukeša
Wei Yi u blitz tie-breaku protiv Gukeša

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina