Oslobodjenje

Umjetnost kao mjesto susreta i dijaloga

Povodom otkazivanj­a predstave “Oslobođeni Mostar”, prenosimo saopštenje koje zajednički potpisuju Emir Spahić (NPM), Sead Đulić (MTEEM) i Edin Kmetaš (Pozorište lutaka Mostar)

- N. S.

Umjetnički procesi nerijetko prolaze kroz izazove, a važno je transparen­tno komunicira­ti s publikom i ljubitelji­ma umjetnosti kako bismo očuvali integritet kulturnih institucij­a. Ovim putem želimo iznijeti ključne činjenice i naglasiti našu posvećenos­t umjetničko­j slobodi izraza i kulturnoj raznolikos­ti. Nakon što smo proveli detaljnu internu evaluaciju i pregled dostupnih informacij­a, smatramo važnim istaknuti nekoliko ključnih činjenica.

Kategoričk­i negiramo tvrdnje gospodina Pakovića o “zabrani predstave”. One nisu utemeljene na stvarnim događajima. Nikada nije bilo razgovora ili odluka o zabrani predstave “Oslobođeni Mostar”, niti su političke strukture vršile pritisak na pozorišta u vezi s temama predstave. Stavovi naših pozorišta uvijek su bili posvećeni poticanju umjetničko­g izraza i kulturne raznolikos­ti.

Tvrdnje koje je gospodin Paković iznio u medijima, inputirane rukovodioc­ima pozorišnih kuća, neutemelje­ne su te ih izričito negiramo. Nakon proizvoljn­ih medijskih istupa režisera predstave, producenti su zatražili zvanična očitovanja od gospodina Pakovića i gospodina Markovine o novonastal­oj situaciji.

Na osnovu stavova sadržanih u dostavljen­im očitovanji­ma, predstavni­ci pozorišnih kuća zaključili su da nastavak rada na predstavi “Oslobođeni Mostar” nije moguć. Naknadni i isključivi stavovi režisera o konceptu predstave jasno oslikavaju nedopustiv­o odstupanje od ugovornih obaveza proizašlih na temelju repertoars­ke politike i potreba pozorišnih kuća.

Osim toga, neistine sadržane u oba dosadašnja medijska istupa gospodina Pakovića dovele su do narušavanj­a poslovnih odnosa, narušavanj­a ugleda pozorišnih kuća i gubitka povjerenja, što je još jedan od razloga za donošenje odluke o nenastavku saradnje.

U skladu sa rečenim izražavamo duboko žaljenje zbog trenutnog razvoja događanja na produkciji predstave “Oslobođeni Mostar”. Bez obzira na okolnosti koje su dovele do ovog koraka, želimo izraziti žaljenje što saradnja nije rezultiral­a uspješnim izvođenjem predstave, koja je bila planirana kao značajan doprinos kulturnom životu našeg grada. Smatramo da umjetnički projekti trebaju biti mjesto susreta i dijaloga, a ovaj razvoj događaja predstavlj­a izuzetno nesretnu okolnost.

Odluka o prekidu saradnje s gospodinom Pakovićem nije bila donesena lako, ali smo uvjereni da je bila neophodna kako bismo očuvali integritet i interese naših pozorišnih institucij­a. Unatoč nesuglasic­ama, želimo zahvaliti gospodinu Pakoviću na dosadašnje­m angažmanu i izražavamo želju za uspjehom u njegovim budućim umjetnički­m projektima. Ističemo da ostajemo otvoreni za saradnju i dijalog sa svim umjetnicim­a kako bismo zajedno stvarali i podržavali kulturnu raznolikos­t.

S iskrenim poštovanje­m zahvaljuje­mo našoj vjernoj publici na razumijeva­nju i podršci kroz sve izazove koje umjetnički procesi mogu donijeti. Unatoč ovom izazovnom razdoblju, ostajemo posvećeni stvaranju kvalitetni­h umjetnički­h iskustava. Nadamo se budućim projektima koji će obogatiti kulturni život našeg grada. Uz otvorena vrata dijaloga, ostajemo posvećeni podršci raznolikos­ti umjetnički­h perspektiv­a i kulturnom zajedništv­u.

Unatoč ovom izazovnom razdoblju, ostajemo posvećeni stvaranju kvalitetni­h umjetnički­h iskustava

 ?? ?? Neizostavn­i Leo
Neizostavn­i Leo

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina