Oslobodjenje

U pažnju pri gledanju

- SEAD VEGARA

film na takav način da vam je poprilično teško razabrati šta je šta, san ili java, sve zahvaljuju­ći Scorseseov­om filmskom geniju i njegovoj stalnoj montažerki Thelmi Schoonmake­r.

Scenarij koji je napisala Laeta Kalogridis na osnovu knjige Dennisa Lehanea (“Mystic River”) je urađen znalački, moglo bi se reći i perfekcion­istički. Muzika Robbieja Robertsona je komponovan­a tako da naglašava tešku i mračnu atmosferu filma i naprosto je fenomenaln­o uklopljena sa onim što vidimo na ekranu. Oscarima ovjenčan produkcion­i dizajner Dante Ferretti (“The Aviator”, “Sweeny Todd: The Demon Barber of Fleet Street”, “Hugo”) i direktor fotografij­e Robert Richardson su zaslužni za dosta tmuran i u pojedinim scenama izrazito slikovit doživljaj filma.

Radnja filma “Otok Shutter” odvija se 1954. dolaskom dvojice federalnih maršala Teddyja Danielsa (Dicaprio) i Chucka Aulea (Mark Ruffalo) na Shutter Island - Zatvoreno ostrvo, u bolnicu za umobolne kriminalce najgore vrste, koji treba da istraže nestanak pacijentki­nje Rachel Salondo (Emily Mortimer). Tu se upoznaju sa doktorima Cawleyem (Ben Kingsley) i Naehringom (Max von Sydow), koji u samom startu ne žele da im pruže potrebnu pomoć, tj. uvid u dokumente uposlenog osoblja. Ispitujući pojedine pacijente, otkrivaju da svi pričaju istu priču, priču koju je skrojio doktor Cawley.

Teddy je ratni veteran koji je prisustvov­ao oslobađanj­u logora smrti - Dachaua i te scene ga progone u snu. Da stvar bude još gora, njegova supruga (Michelle Williams) je poginula u požaru zgrade u kojoj su stanovali i ona ga također mori noćima. Oluja zahvata ostrvo i Teddy i Chuck su prisiljeni ostati i pokušati razotkriti istinu oko Rachelinog nestanka. Do samog kraja Scorsese daje naznake i tragove, ali ono što će vas sa sigurnošću ostaviti zatečene jeste Dicaprijev­a posljednja replika u filmu.

Scenarij koji je napisala Laeta Kalogridis na osnovu knjige Dennisa Lehanea je urađen znalački, čak i perfekcion­istički

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina